Több mint 100 milliárd forint érkezik Bács-Kiskunba hét év alatt

közügyek épülő Bács-Kiskun TOP-fejlesztések
Fókuszban a versenyképesség javítása, a klíma­védelem és a településfejlesztés.

Csak a TOP Plusz programból több mint 100 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Bács-Kiskunba a következő években. Fókuszban a versenyképesség javítása, a klíma­védelem és a településfejlesztés, hogy Bács-Kiskun megye még élhetőbb legyen.

Eltelt hét év és több mint 113 mil­liárd forint támogatás jutott 774 támogatott projektre, melyekből mind a 119 megyei településre ér­kezett forrás – ezek a fő számai a 2014–2020-as Terület- és Telepü­lésfejlesztési Operatív Program­nak (TOP) Bács-Kiskun megyé­ben. A túlnyomórészt a megyei önkormányzat közreműködésével megvalósuló beruházások egy része még folyamatban van, mi­közben az önkormányzatok már a következő hét év fejlesztési ke­retéből is nyernek el támogatáso­kat. Az új, TOP Plusz néven futó programban – lapunk zárásáig – mintegy 20 milliárd forintról született döntés, és a 2021–2027 közötti ciklusban összesen több mint százmilliárd forint érkezik majd településfejlesztésre. Erről a megyei polgármesteri fórumon Oláh Gábor, a területfejlesztési programok végrehajtásáért fele­lős helyettes államtitkár beszélt, aki azt is kiemelte, hogy az előző hét évben Bács-Kiskun kifejezet­ten jól teljesített a támogatások felhasználásában, köszönhetően a megyei önkormányzat és a tele­pülések példaértékű együttműkö­désének.

A TOP Plusz forrásait többek között a helyi gazdaság fejlesztésé­re, 4-es és 5-ös számjegyű utak fel­újítására, kerékpárutak építésére, városfejlesztésre, energetikai beru­házásokra lehet majd felhasználni. A megyei önkormányzat által ko­ordinált beruházásoknál az alapelv ugyanaz, mint az előző években volt.

„Szeretnénk, hogy mind a 119 településre jusson támogatás, és olyan projektek valósuljanak meg, amelyek az ott élők számára igazán fontosak. Célunk, hogy az életmi­nőséget tovább növeljük Bács-Kis­kunban”

– hangsúlyozta Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Ön­kormányzat elnöke. Megjegyezte, hogy a TOP Pluszban is biztosít­ják a szakmai segítséget minden önkormányzatnak. A részletekről már egyeztettek a megye polgár­mestereivel.

A rezsicsökkentéstől a helyi piacokig

Az eddig megítélt pályázatokat áttekintve kitűnik: a következő években számos önkormányzati hivatal – és más intézmények – energetikai korszerűsítésére eddig mintegy 3 milliárd forint támogatást nyertek el az önkormányzatok. A települések fejlesztése is nagy hangsúlyt kap, erre eddig csaknem 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A projektekben szerepel például közösségi terek, kerékpárutak, játszóterek építése, fejlesztése, városrehabilitáció, de lesz forrás a csapadékelvezetés fejlesztésére is. Szintén hangsúlyos irány a helyi piacok felújítása, építése – körülbelül egymilliárd forintból. A további pályázati forrásokról és a részletekről itt tájékozódhat.

További híreink

Kiskőrös

2024. 06. 23.

Kiskőrösi lány lett Magyarország Szépe

A kiskőrösi Katzenbach Andrea nyerte a Miss World Hungary Magyarország Szépe versenyt! A 23 éves, kiskőrösi közgazdász, grafikus és webdesigner végzettségű győztes egy éven át viselheti a Magyarország Szépe címet, és képviselheti az országot a nemzetközi Miss World világdöntőn.

2024. 06. 23.

[ Kiskőrös ]

2024. 06. 20.

Ők képviselik a nemzetiségeket Bács-Kiskunban

Csütörtökön a kecskeméti Megyeházán vehették át megbízóleveleiket a vármegyei nemzetiségi önkormányzati képviselők dr. Jobbágy Lajostól, a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökétől.

2024. 06. 20.

2024. 06. 19.

Átvették megbízólevelüket a vármegyei képviselők

A Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlésbe bekerült képviselők kedden a kecskeméti Megyeházán vehették át megbízóleveleiket dr. Jobbágy Lajostól, a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökétől.

2024. 06. 19.

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

Design by WEBORIGO