Több mint 100 milliárd forint érkezik Bács-Kiskunba hét év alatt

közügyek épülő Bács-Kiskun TOP-fejlesztések
Fókuszban a versenyképesség javítása, a klíma­védelem és a településfejlesztés.

Csak a TOP Plusz programból több mint 100 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Bács-Kiskunba a következő években. Fókuszban a versenyképesség javítása, a klíma­védelem és a településfejlesztés, hogy Bács-Kiskun megye még élhetőbb legyen.

Eltelt hét év és több mint 113 mil­liárd forint támogatás jutott 774 támogatott projektre, melyekből mind a 119 megyei településre ér­kezett forrás – ezek a fő számai a 2014–2020-as Terület- és Telepü­lésfejlesztési Operatív Program­nak (TOP) Bács-Kiskun megyé­ben. A túlnyomórészt a megyei önkormányzat közreműködésével megvalósuló beruházások egy része még folyamatban van, mi­közben az önkormányzatok már a következő hét év fejlesztési ke­retéből is nyernek el támogatáso­kat. Az új, TOP Plusz néven futó programban – lapunk zárásáig – mintegy 20 milliárd forintról született döntés, és a 2021–2027 közötti ciklusban összesen több mint százmilliárd forint érkezik majd településfejlesztésre. Erről a megyei polgármesteri fórumon Oláh Gábor, a területfejlesztési programok végrehajtásáért fele­lős helyettes államtitkár beszélt, aki azt is kiemelte, hogy az előző hét évben Bács-Kiskun kifejezet­ten jól teljesített a támogatások felhasználásában, köszönhetően a megyei önkormányzat és a tele­pülések példaértékű együttműkö­désének.

A TOP Plusz forrásait többek között a helyi gazdaság fejlesztésé­re, 4-es és 5-ös számjegyű utak fel­újítására, kerékpárutak építésére, városfejlesztésre, energetikai beru­házásokra lehet majd felhasználni. A megyei önkormányzat által ko­ordinált beruházásoknál az alapelv ugyanaz, mint az előző években volt.

„Szeretnénk, hogy mind a 119 településre jusson támogatás, és olyan projektek valósuljanak meg, amelyek az ott élők számára igazán fontosak. Célunk, hogy az életmi­nőséget tovább növeljük Bács-Kis­kunban”

– hangsúlyozta Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Ön­kormányzat elnöke. Megjegyezte, hogy a TOP Pluszban is biztosít­ják a szakmai segítséget minden önkormányzatnak. A részletekről már egyeztettek a megye polgár­mestereivel.

A rezsicsökkentéstől a helyi piacokig

Az eddig megítélt pályázatokat áttekintve kitűnik: a következő években számos önkormányzati hivatal – és más intézmények – energetikai korszerűsítésére eddig mintegy 3 milliárd forint támogatást nyertek el az önkormányzatok. A települések fejlesztése is nagy hangsúlyt kap, erre eddig csaknem 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A projektekben szerepel például közösségi terek, kerékpárutak, játszóterek építése, fejlesztése, városrehabilitáció, de lesz forrás a csapadékelvezetés fejlesztésére is. Szintén hangsúlyos irány a helyi piacok felújítása, építése – körülbelül egymilliárd forintból. A további pályázati forrásokról és a részletekről itt tájékozódhat.

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO