Több mint 100 milliárd forint érkezik Bács-Kiskunba hét év alatt

közügyek épülő Bács-Kiskun TOP-fejlesztések
Fókuszban a versenyképesség javítása, a klíma­védelem és a településfejlesztés.

Csak a TOP Plusz programból több mint 100 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Bács-Kiskunba a következő években. Fókuszban a versenyképesség javítása, a klíma­védelem és a településfejlesztés, hogy Bács-Kiskun megye még élhetőbb legyen.

Eltelt hét év és több mint 113 mil­liárd forint támogatás jutott 774 támogatott projektre, melyekből mind a 119 megyei településre ér­kezett forrás – ezek a fő számai a 2014–2020-as Terület- és Telepü­lésfejlesztési Operatív Program­nak (TOP) Bács-Kiskun megyé­ben. A túlnyomórészt a megyei önkormányzat közreműködésével megvalósuló beruházások egy része még folyamatban van, mi­közben az önkormányzatok már a következő hét év fejlesztési ke­retéből is nyernek el támogatáso­kat. Az új, TOP Plusz néven futó programban – lapunk zárásáig – mintegy 20 milliárd forintról született döntés, és a 2021–2027 közötti ciklusban összesen több mint százmilliárd forint érkezik majd településfejlesztésre. Erről a megyei polgármesteri fórumon Oláh Gábor, a területfejlesztési programok végrehajtásáért fele­lős helyettes államtitkár beszélt, aki azt is kiemelte, hogy az előző hét évben Bács-Kiskun kifejezet­ten jól teljesített a támogatások felhasználásában, köszönhetően a megyei önkormányzat és a tele­pülések példaértékű együttműkö­désének.

A TOP Plusz forrásait többek között a helyi gazdaság fejlesztésé­re, 4-es és 5-ös számjegyű utak fel­újítására, kerékpárutak építésére, városfejlesztésre, energetikai beru­házásokra lehet majd felhasználni. A megyei önkormányzat által ko­ordinált beruházásoknál az alapelv ugyanaz, mint az előző években volt.

„Szeretnénk, hogy mind a 119 településre jusson támogatás, és olyan projektek valósuljanak meg, amelyek az ott élők számára igazán fontosak. Célunk, hogy az életmi­nőséget tovább növeljük Bács-Kis­kunban”

– hangsúlyozta Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Ön­kormányzat elnöke. Megjegyezte, hogy a TOP Pluszban is biztosít­ják a szakmai segítséget minden önkormányzatnak. A részletekről már egyeztettek a megye polgár­mestereivel.

A rezsicsökkentéstől a helyi piacokig

Az eddig megítélt pályázatokat áttekintve kitűnik: a következő években számos önkormányzati hivatal – és más intézmények – energetikai korszerűsítésére eddig mintegy 3 milliárd forint támogatást nyertek el az önkormányzatok. A települések fejlesztése is nagy hangsúlyt kap, erre eddig csaknem 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A projektekben szerepel például közösségi terek, kerékpárutak, játszóterek építése, fejlesztése, városrehabilitáció, de lesz forrás a csapadékelvezetés fejlesztésére is. Szintén hangsúlyos irány a helyi piacok felújítása, építése – körülbelül egymilliárd forintból. A további pályázati forrásokról és a részletekről itt tájékozódhat.

További híreink

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

2024. 04. 10.

Újabb települések nyertek fejlesztési forrást

Útfejlesztésre és az egészségügyi, szociális alapszolgáltatások fejlesztésére nyertek támogatást Bács-Kiskun vármegyei települések a TOP Plusz program keretében. 

2024. 04. 10.

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 09.

Már lehet jelentkezni a Petőfi Emlékfutamra

Petőfi Sándor emlékfutás Kiskunfélegyháza belvárosában, a város értékeinek népszerűsítése a sportturizmus élénkítésével, ahol helyi zenei produkciókkal találkozhatnak a futók az útvonal mentén. 

2024. 04. 09.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO