Szüret a körforgalomban Kiskőrösön

Kiskőrösre érve Soltvadkert irányából, megszokott látvány legalább tíz éve, hogy szőlősorok díszítik a körforgalmi csomópontot. Annak idején Somogyi Zoltán őstermelő, a gazdakör és a város közéletének aktív önkéntese hozta a rezisztens szőlővesszőket. 

Sokan nem hitték, hogy valaha is termőre fordul, de bizony méltán hirdeti azóta a szőlő és bor becsületét, megbecsülését. Ráadásul egy igen ízletes fajta ! 
A régi idők művelési kultúráját őrizve a hajlott hátű emberhez igazodva várja minden évben a szüretet, hiszen igencsak mélyre kell hajolni ahhoz, hogy vödrökbe, puttonyba kerüljön a termés.  
A szüret is külön rituálénak számít, hiszen minden év szeptemberében a képviselő-testületi ülést követően maguk a képviselők szedik le a szőlőt Domonyi László polgármesterrel az élen, aki nem csak a városra büszke, hanem azokra a közösségekre, akikre mindig számítani lehet. 
Még ott a helyszínen garatba kerül a termés, hogy a város valamelyik borászatánál majd megkapja a méltó helyet a feldolgozásra, majd a palackozásra. Ez a bor igazi kuriózumnak számít minden évben, hiszen igen limitált mennyiség készülhet csak. 
A szüret maga hatalmas figyelmet kap, autósok tömkelege dudaszóval köszönti az alkalmi munkásokat, sokan még egy kattintásra sem átalkodnak megakasztani a forgalmat, hiszen ilyesmit nem igazán lát másutt az ember. De hol máshol, ha nem a szőlő és a bor városában, Kiskőrösön! 

 

 

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO