Szüret a körforgalomban Kiskőrösön

Kiskőrösre érve Soltvadkert irányából, megszokott látvány legalább tíz éve, hogy szőlősorok díszítik a körforgalmi csomópontot. Annak idején Somogyi Zoltán őstermelő, a gazdakör és a város közéletének aktív önkéntese hozta a rezisztens szőlővesszőket. 

Sokan nem hitték, hogy valaha is termőre fordul, de bizony méltán hirdeti azóta a szőlő és bor becsületét, megbecsülését. Ráadásul egy igen ízletes fajta ! 
A régi idők művelési kultúráját őrizve a hajlott hátű emberhez igazodva várja minden évben a szüretet, hiszen igencsak mélyre kell hajolni ahhoz, hogy vödrökbe, puttonyba kerüljön a termés.  
A szüret is külön rituálénak számít, hiszen minden év szeptemberében a képviselő-testületi ülést követően maguk a képviselők szedik le a szőlőt Domonyi László polgármesterrel az élen, aki nem csak a városra büszke, hanem azokra a közösségekre, akikre mindig számítani lehet. 
Még ott a helyszínen garatba kerül a termés, hogy a város valamelyik borászatánál majd megkapja a méltó helyet a feldolgozásra, majd a palackozásra. Ez a bor igazi kuriózumnak számít minden évben, hiszen igen limitált mennyiség készülhet csak. 
A szüret maga hatalmas figyelmet kap, autósok tömkelege dudaszóval köszönti az alkalmi munkásokat, sokan még egy kattintásra sem átalkodnak megakasztani a forgalmat, hiszen ilyesmit nem igazán lát másutt az ember. De hol máshol, ha nem a szőlő és a bor városában, Kiskőrösön! 

 

 

További híreink

Hajós

2024. 07. 24.

Értéktár sorozat: Hajósi Barokk Kastély - VIDEÓ

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete.

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben - Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat

VIDEÓ - Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. 

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat II.

VIDEÓ - A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. 

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Kunszállás

2024. 07. 17.

Értéktár sorozat: Órák Háza

VIDEÓ

2024. 07. 17.

[ Kunszállás ]

Design by WEBORIGO