„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

épülő Bács-Kiskun TOP-fejlesztések

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

Az ezredforduló idején épült, három települést, Csengődöt, Akasztót és Tabdit kiszolgáló régi szennyvíztisztító már nem csak a kapacitás tekintetében volt túlterhelt, hanem a környezeti határértékeknek sem felelt meg a tisztított szennyvíz minősége. Ráadásul a csengődi lakóknak kellemetlen szagokkal is együtt kellett élniük a túlterhelt telep miatt.

 

Erre a problémára jelentett megoldást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból nyert több mint 2 milliárd forintnyi támogatás, amelyből egy új, biológiai eljárással működő szennyvíztelep épült meg Csengőd határában, a korábbi telep mellett. A beruházás összeköltsége az önkormányzatok önerejével együtt elérte a 2,3 milliárd forintot.  

 

„Az új telep nem csupán a három települést látja el biztonsággal és a környezetvédelmi határértékeknek megfelelően. A kapacitás azt is lehetővé teszi, hogy akár további települések is rácsatlakozzanak”

 

– mondta el a létesítmény keddi átadóján Pivarcsi Csaba, Csengőd polgármestere.

 

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a beruházás azt is lehetővé teszi, hogy további vállalkozások települjenek az érintett településekre, illetve a meglévők bővítsék a kapacitásukat. „Ezzel Csengőd, Akasztó és Tabdi fejlődése újabb lendületet kaphat” – fogalmazott a képviselő.

 

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium Viziközműágazatért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az új közművel több évtizedes probléma oldódott meg. „A próbaüzem során kiderült, hogy az új telep nem csupán működik, mondhatnám operál, hanem szuperál, vagyis felülmúlja az elvárásokat” – fogalmazott az államtitkár.

További híreink

2024. 03. 04.

Évértékelő nem csak borászoknak

Év elején fontosnak tartom, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökeként megálljak egy pillanatra, számba vegyem a tavalyi év kihívásait, eredményeit, számot adjak az olvasóknak a 2023-ban elvégzett munkáról és a 2024-ben előttünk álló feladatokról - nyilatkozta Frittmann János.   

2024. 03. 04.

Kiskőrös

2024. 03. 01.

Százharminc diák verselt

Vármegyénk számos településéről érkeztek versmondók a kiskőrösi EGYMI ( Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola) felhívására. Az országos hírű, szakmailag elismert intézmény korábbi igazgatója, néhai Szerencsés Terézia emlékére rendezett versmondó versenyre százharminc diák érkezett Bács-Kiskun több általános-, és középiskolájából, sőt egy óvodás produkciót is hallhatott a háromtagú zsűri. 

2024. 03. 01.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 01.

Az OVSZ vérdásra invitálja a lakosságot

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2024. 03. 01.

Bugac, Bugacpusztaháza, 3+

2024. 02. 29.

Indul a 2024-es hajtányszezon

A menetrend szerinti hajtányjáratok mellett több településen is lesznek hajtányos napok.

2024. 02. 29.

[ Bugac , Bugacpusztaháza , Kecskemét , Kiskunmajsa , Szank ]

Kalocsa

2024. 02. 25.

Köszönet és hála a szolgálatért!

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke az ünnepi szentmisén a papság, a hívek jelenlétében szentelte szerpappá Hódi Dávid papnövendéket, egyben az életében is jelentős napra emlékezett: a Szentszék 25 évvel ezelőtt nevezte ki a kalocsai érsekké. 

2024. 02. 25.

[ Kalocsa ]

Bácsbokod

2024. 02. 23.

A teljesség igénye nélkül

Bácsbokodon tartotta közgyűlését  Bács-Kiskun vármegye önkormányzata pénteken - négy igen jelentős, helyi identitást erősítő pályázat zárult le az elmúlt év végén.

2024. 02. 23.

[ Bácsbokod ]

Design by WEBORIGO