Szendrey Júlia jelenség volt a maga korában

Petőfi 200 megyei érték két folyó közt

Kiskőrösön a Petőfi szülőház udvarán tartottak emlékünnepséget szeptember 8-án abból az alkalomból, hogy  ezen a napon találkozott Nagykárolyban a megyebálon az akkor még 18. életévét be nem töltött Szendrey Júlia Petőfi Sándorral 1846-ban.

 

Egy évvel később Erdődön össze is házasodtak. Azaz kettős dátumra is emlékeztek a program résztvevői dr. Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey-kutató és Szabó T. Anna költőnő jóvoltából, akik igen értékes beszélgetést folytattak a korszak nagyjairól. 
A program nyitányaként Supka Éva válogatott néhány verset Szendrey Júlia költeményeiből. Dr. Filus Erika múzeumigazgató már rendhagyó irodalom órára is meghívta a beszélgetőpartnereket.  A beszélgetésből egyértelműen kiderült, hogy Szendrey Júlia  jelenség volt, olyan költő, aki talán elsőként írt az anyaságról. Műfordítóként Andersen dán meseíró 16 ma is népszerű meséjét fordította le, nem véletlen avattak szobrot tiszteletére Koppenhágában is. Petőfi eltűnése után nem sokkal Pesten férjhez ment Horváth Árpád egyetemi tanárhoz. Sokan elítélték, megvetették, amiért nem akarta felvállalni a nemzet özvegye szerepet, amiért eldobta az özvegyi fátylat. De amint az elhangzott a beszélgetés során, menekvés volt e házasság, Júlia mindig is Petőfi felesége maradt. 
A találkozó végén főhajtással tisztelegtek Szendrey Júlia egész alakos szobránál, mely világviszonylatban egyedülálló. 

További híreink

2023. 09. 21.

Vármegyei díjat kapott több civil szervezet

Az Év Bács-Kiskun Vármegyei Civil Szervezete díjat kapott  a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület, az Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület, illetve az Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület. A díjat Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át szeptember 20-án, Kecskeméten.

2023. 09. 21.

Kiskőrös

2023. 09. 21.

Szüret a körforgalomban Kiskőrösön

Kiskőrösre érve Soltvadkert irányából, megszokott látvány legalább tíz éve, hogy szőlősorok díszítik a körforgalmi csomópontot. Annak idején Somogyi Zoltán őstermelő, a gazdakör és a város közéletének aktív önkéntese hozta a rezisztens szőlővesszőket. 

2023. 09. 21.

[ Kiskőrös ]

2023. 09. 19.

Kéz a kézben a kórházainkban

Egy év előkészítő- és szervezőmunka után megkezdi működését a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye "KÉZ A KÉZBEN" Kórházlelkészi Szolgálata - jelentették be a 2023. szeptember 15-én, Kecskeméten tartott nyitórendezvényen, ahogy a vármegyei önkormányzat képviseletében Vedelek Norbert és dr. Mák Kornél alelnökök is részt vettek. 

2023. 09. 19.

Kunszállás

2023. 09. 19.

Tanyamentés Kunszálláson

Az épített környezetükért tenni akaró helyiek, gyerekek, de irodalomprofesszor és építészhallgató is ugyanazért a célért érkezett Kunszállás határába júliusban: menteni a menthetőt. Az összefogás eredménye egy felejthetetlen nyár és egy megmentett tanya.

2023. 09. 19.

[ Kunszállás ]

Kalocsa

2023. 09. 18.

Nagycsaládok ünnepeltek Kalocsán

Kalocsán, az Érsekkertben szeptember 16-án, szombaton tartotta 35. Őszi Találkozóját a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), amelyre hazánk minden pontjáról érkeztek családok. Az eseményen Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is részt vett. 

2023. 09. 18.

[ Kalocsa ]

2023. 09. 18.

Megjelent a Vármegyei Ösztöndíj Program 2023/2024-es tanév I. féléves pályázati felhívása

A folytonosságban bízva, várjuk továbbra is a vállalkozások jelentkezését, akik támogatásukkal hozzájárulnak a jövő szakembereinek képzéséhez, a munkaerő gondok felszámolásához, fiataljaink helyben maradásához. 

2023. 09. 18.

Design by WEBORIGO