Szendrey Júlia jelenség volt a maga korában

Fi200 Vármegyénk értékei két folyó közt

Kiskőrösön a Petőfi szülőház udvarán tartottak emlékünnepséget szeptember 8-án abból az alkalomból, hogy  ezen a napon találkozott Nagykárolyban a megyebálon az akkor még 18. életévét be nem töltött Szendrey Júlia Petőfi Sándorral 1846-ban.

 

Egy évvel később Erdődön össze is házasodtak. Azaz kettős dátumra is emlékeztek a program résztvevői dr. Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey-kutató és Szabó T. Anna költőnő jóvoltából, akik igen értékes beszélgetést folytattak a korszak nagyjairól. 
A program nyitányaként Supka Éva válogatott néhány verset Szendrey Júlia költeményeiből. Dr. Filus Erika múzeumigazgató már rendhagyó irodalom órára is meghívta a beszélgetőpartnereket.  A beszélgetésből egyértelműen kiderült, hogy Szendrey Júlia  jelenség volt, olyan költő, aki talán elsőként írt az anyaságról. Műfordítóként Andersen dán meseíró 16 ma is népszerű meséjét fordította le, nem véletlen avattak szobrot tiszteletére Koppenhágában is. Petőfi eltűnése után nem sokkal Pesten férjhez ment Horváth Árpád egyetemi tanárhoz. Sokan elítélték, megvetették, amiért nem akarta felvállalni a nemzet özvegye szerepet, amiért eldobta az özvegyi fátylat. De amint az elhangzott a beszélgetés során, menekvés volt e házasság, Júlia mindig is Petőfi felesége maradt. 
A találkozó végén főhajtással tisztelegtek Szendrey Júlia egész alakos szobránál, mely világviszonylatban egyedülálló. 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO