Sorsfordító Bács-Kiskun

közügyek két folyó közt TOP-fejlesztések

Bács-Kiskun az a hely, ahol mindenki számít! Negyvennyolcan költözhetnek támogatott otthonokba a közeljövőben Kiskőrösön, Baján és Kiskunhalason. 
A "Sorsfordító közösség a támogatott lakhatással" projekt 565 millió forint uniós támogatásból valósul meg. 

Kiskőrösön a Seres utca 8. szám alatt tizenkettő, a Rákóczi utca 26/b alatt hét, a Madách utca 81. alatt pedig öt fogyatékos személy számára biztosítanak támogatott lakhatást. 

Baján, az Erdész utca 6. szám alatt tizenkettő pszichiátriai beteg részére biztosíthatnak lakhatást. Kiskunhalason, a Nefelejcs utca 5. alatt szintén 12 fogyatékos személy számára nyújthatnak fedelet. Baján a Sorsfordító Szolgáltató Központ tulajdonában lévő már meglévő 50 férőhelyes pszichiátriai betegek nappali ellátása bővülhet tizenkét fővel. 

Mint a projektzáró közleményben írták: a negyvennyolc fő kiköltözésre készülő lakó kiválasztása megkezdődött, és várhatóan idén tavasszal befejeződik az átköltözésük. A lakók speciális felkészítésen vesznek részt, amely során azon képességeiket fejlesztik, melyek alkalmassá teszik őket az önállóbb életre. A támogatott lakhatás szolgáltatás biztosítása érdekében, a projekt keretében 2 darab, 9 fős gépjárművet is beszereztek, melyből az egyik  alkalmas kerekesszékes személy szállítására is.

A kiskőrösi székhelyű Sorsfordító Szolgálató Központ már eddig is sok szép eredményt tudhat maga mögött. A hajléktalanság felszámolására, a sérült emberek foglalkoztatására, integrálására,az időskorúak teljeskörű intézményi ellátására szakosodott intézményrendszer irányítója  Opauszki György, (képen) a Magyarországi Baptista Egyház Filadelfia Integrált Szociális Intézményének intézményvezetője. 

 

Tavaly, ünnepélyes keretek közt adták át a Sorsfordító Szolgáltató Központ új, modern, több célra is alkalmas savanyító(zöldség feldolgozó, élelmiszer-előállító)  üzemét Kiskőrösön, ahol Réthy Pál a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár is beszélt a program, illetve a Sorsfordító Szolgálat jelentőségéről, fontosságáról. 

Magyarországon végzett kutatások azt mutatják, hogy a hajléktalan személyek átlag életkora egyre nő, ami azt is jelenti, hogy a középkorú emberek ilyen helyzetbe kerülve nagyon nehezen találnak maguktól kiutat. A hajléktalan személyek országos mintaprogramjának fő eleme a foglalkoztatás biztosítása és a jövedelemszerzés, amely elősegíti a célcsoport társadalmi integrációját, ami a közfoglalkoztatási programok során három, egymással összefüggő területen valósulhat meg eredményesen. Mentális biztonságot adhat, stabil jövedelmet, illetve megfizethető és elfogadható minőségű lakhatást biztosíthat. A közfoglalkoztatási programok a célcsoport közfoglalkoztatásba történő bevonását, valamint a későbbi, nyílt piaci elhelyezkedés érdekében az elsődleges munkaerőpiaci integrálás alapjainak megteremtését segítik elő. 

 
A kiskőrösi Sorsfordító Szolgáltató Központ programjában folytatott tevékenységek, a mezőgazdasági termelés, feldolgozás és állattartás, illetve varrodai tevékenység és intézményi kisegítő feladatok ellátása. A program célja sokkal inkább a szociális értékében, mint a hagyományos értelembe vett értékteremtésben van. A program integrációs elemei lépésenként valósulnak meg.
Első körben a foglalkoztatásba történő bevonással a közfoglalkoztatás által, második körben az egyéni igények esetén a lakhatási körülmények rendezése a létrehozott, támogatott lakhatások formájában. A programban dolgozó közfoglalkoztatottak számára a harmadik lépésben a sikeres integráció érdekében a megyei kormányhivatal járási hivatalával együttműködve folyamatosan keresik a lehetőséget olyan munkaerőpiaci szolgáltatások nyújtására, mint a közfoglalkoztatottak képzésekbe történő bevonása, közvetítés kérése, tájékoztató anyagok ismertetése, állásbörzén való részvétel lehetőségének biztosítása. Negyedik körben pedig a programban részt vevők számára egyéni és csoportos szociális esetkezelés, étkezés, a személyes higiénia megteremtésének lehetősége is biztosított szociális segítségnyújtás formájában. 

További részletekért, a szolgáltatásokkal kapcsolatos információkért kattintsanak IDE

További híreink

Tiszakécske

2024. 07. 26.

Csobbanjon Bács- Kiskunban sorozat

VIDEÓ - A Kerekdombi Termálfürdőt és annak különlegességeit is bemutatjuk.

2024. 07. 26.

[ Tiszakécske ]

Hajós

2024. 07. 24.

Értéktár sorozat: Hajósi Barokk Kastély - VIDEÓ

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete.

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben - Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat

VIDEÓ - Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. 

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat II.

VIDEÓ - A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. 

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO