Soltvadkert felkerült Európa bortérképére

TOP-fejlesztések
Méltó lezárója egy finom vacsorának vagy egy ebédnek, akár desszertek mellé is tökéletes, az Ezerjó.

Uniós oltalom védi ezentúl a Soltvadkerti Ezerjó borokat. Négy és fél év munkájának eredményeként a Soltvadkerti Ezerjó fehérbor, pezsgő és töppedt szőlőből készített desszert bor bekerült az oltalom alatt álló Eredetmegjelölések Európai Nyilvántartásába (OEM).

A Soltvadkerti Ezerjó is felkerült arra az uniós listára, amin a híres bordói, rajnai és magyar borok: így az egri bikavér és a tokaji aszú is találhatóak. – Egyre nagyobb jelentőségük van az eredetvédett termékeknek, és úgy gondoljuk, hogy ez nemcsak Soltvadkert városának, hanem a Kunsági Borvidéknek is jelentős lépés. Két eredetvédett bejegyzett bor van most már a Kunsági borvidékről, az Izsáki Sárfehér és a Soltvadkerti Ezerjó – mondja Frittmann János borász, a Frittmann Borászat ügyvezetője és a Soltvadkerti Hegyközség elnöke. János ez utóbbi munkakörében kollégáival, és Keresztes József borvidéki titkárral közel 5 éven át dolgoztak azon, hogy az oltalmi kérelemből a bejegyzés megszülethessen. 

– Az ezerjó egy magyar történelmi fehérbort adó szőlőfajta, a kunsági borvidéken belül a kövidinka és a kadarka mellett a soltvadkerti térség egyik legrégebb óta termesztett fajtája, ami most reneszánszát éli – (János közben felbont egy palack Soltvadkerti Ezerjót és a poharába tölti.) – Ez egy 2020-as évjárat, zöldes-sárgás színe van, ami ma divatos szín. Rendkívül gyümölcsös illatokkal, markáns savakkal, hosszú utóízzel rendelkezik ez a bor, ami akár aperitifként előételekhez, sültekhez is fogyasztható. Ez a régi magyar fajták közül az egyik legjobb (ha nem a legjobb).

Pezsgő is készül az ezerjóból

Uniós oltalmat kapott a Soltvadkerti ezerjó pezsgő is. Különleges ízvilágával a Frittmann Pincészet pezsgője máris nagy sikert aratott a szakmai körökben. Frittmann János – ahogy illik – óvatosan, durranásmentesen bontja ki az üveget, és lassan tölti ki a pohárba a gyöngyöző nedűt.

Forrás: Agraragazat.hu

További híreink

Kömpöc, Nemesnádudvar, 1+

2024. 05. 06.

A településfejlesztés aranykora

Az elmúlt években 117 milliárd forint fejlesztési támogatás hasznosult Bács-Kiskunban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának koordinálásával minden településre jutott pályázati forrás. 

2024. 05. 06.

[ Kömpöc , Nemesnádudvar , Szabadszállás ]

2024. 05. 06.

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.  A bajnoki címüket megtartva idén is a Hajdú-Bihar vármegyei tűzoltók győzedelmeskedtek. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bajnokságát ötödik alkalommal rendezték meg a Vértes határában, Csókakőn néhány héttel ezelőtt.

2024. 05. 06.

Kecskemét

2024. 05. 03.

Állásajánlataink

Jogász, irodavezető és klímareferens munkakörbe keressük új kollégáinkat.

2024. 05. 03.

[ Kecskemét ]

Szank

2024. 04. 30.

Többszörös jubileum Szankon

A tatárok elpusztították ős-Szankot, a települést a kunok népesítették be újra.

2024. 04. 30.

[ Szank ]

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Design by WEBORIGO