Pünkösdi virágok a régi síroknál

két folyó közt

A Pásztortűz Egyesület pünkösdre megszépítette a kiskunhalasi római katolikus temető régi sírkőtárának 18 síremlékét, és virágokat ültetett oda. Monda Margit és Pásztor Gergely szíve és keze van a hatalmas munkában.

 

A civil szervezet 15 éve igyekszik menteni a régi sírköveket és a hadisírokat. Most számos kiskunhalasi család régi, már gazdátlan sírköve szépült meg pünkösdre szorgos, munkás kezeknek köszönhetően. Monda Margit és Pásztor Gergely segítségével ezen kiskunhalasi famíliák sírkövei szépültek meg: Babenyecz Cs., Bar, Bánóczki, Bereczki, Erdélyi, Feró, Gyenizse, Juhász, Károly, Kis, Körösi, Monda, Ökördi, Ronyecz, Sági, Szabó B., Tallér, Tóth N., Zilah. 
A főbejárattól az urnafalak irányában lévő részen évtizedek óta gyűlnek a szépen kimunkált, de elhagyott sírkövek.  Sok a gyermek sír, de akad köztük első világháborús hősi halottaknak is síremléke. 
- A megtisztított, újra festett sírkövek előtt virágokat is ültetett a Pásztortűz Egyesület tagsága a katolikus temetőben. Érdemes kilátogatni, megtekinteni a megszépült sírkőkertet. Egyesületünk így is köszönti az egyik legnagyobb keresztény ünnep, a pünkösd beköszöntét - mondta Végső István elnök, történész.  


Fotó: Pásztor Gergely

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO