Polgármesteri találkozó Tiszakécskén: erre lehet számítani a választások után

Az elmúlt 10 évben jelentősen javult a Bács-Kiskun vármegyei közutak állapota, kérdés, hogy a felújítások hogyan folytatódhatnak majd a jövőben - hangzott el a Bács-Kiskun vármegyei polgármesterek szakmai fórumán Tiszakécskén. Az esemény első napján szóba került többek között az is, hogy a júniusi választásokat követően mire számíthatnak a megválasztott, de csak októberbe hivatalba lépő tisztségviselők.

Minden korábbinál több résztvevővel zajlik a vármegyei polgármesterek és jegyzők találkozója csütörtökön és pénteken Tiszakécskén. A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata által szervezett eseményen ezúttal 140 fő vett részt. A polgármesterek mellett a jegyzők is részt vehettek külön nekik szóló szakmai előadásokon.

 

Megnyitó beszédében Rideg László közgyűlési elnök kiemelte: a Terület- és Településfejlesztései Operatív Program (TOP) vármegyei projektjeinek 99 százaléka lezárult, és várhatóan év végén mind a 774 beruházás befejeződik – miközben elkezdődött a TOP Plusz pályázatok kiírása. Ismertette a közösségfejlesztési projektek eredményeit, kiemelve, hogy megjelent a vármegyei történeteket tartalmazó Meseföld és a Legendás út kiadványok második része.

 

Az eseményen előadást tartott többek között Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun vármegyei igazgatója. Mint elmondta, az elmúlt egy évtizedben jelentősen javult a kezelésükben lévő vármegyei közutak minősége. 2012-ben a jónak minősülő utak aránya az 5 százalékot sem érte el, jelenleg 30 százalék. A nem megfelelő utak aránya pedig 62 százalékról 31 százalékra csökkent. Hozzátette: 2022-ben a kormány leállította az útfelújítások finanszírozását, kérdés, hogy ez mikor indulhat újra. Azonban a Magyar Falu programból vagy éppen a TOP Plusz forrásokból folytatódhat a vármegyei közutak felújítása.

 

A találkozó első napjának vendége volt Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, aki többek között megerősítette, hogy az önkormányzati választásokra 2024-ben, az EP-választásokkal egyidőben, vagyis várhatóan június 9-én fog sor kerülni. A megválasztott tisztségviselők azonban csak október 1-vel léphetnek hivatalba, hiszen a 2019-ben megválasztott vezetők mandátuma akkor jár le. Ezzel kapcsolatban felmerül, hogy a köztes időszakban, a választási eredmények ismeretében a még hivatalban lévő vezetők olyan döntéseket hozhatnak, amelyek akadályozzák az új testület munkáját. Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenlegi jogi környezet határt szab az esetleges visszaéléseknek, és a maga részéről bízik abban, hogy az önkormányzatok megmaradnak a rendeltetésszerű jogalkalmazás keretein belül.

 

A találkozó első napján ezen kívül Tóth János Tiszakécske polgármestere bemutatta a vendéglátó települést; Hegyesi Béla, a Miniszterelnökség munkatársa az Interreg pályázatokról tájékoztatott; Németh Balázs Bácsalmás polgármestere a turisztikai fejlesztéseikről beszélt; Tanács László rendőrőrnagy az online csalások veszélyeire hívta fel a figyelmet; Dr. Zámbó Tibor, Rajka jegyzője pedig arról tartott előadást, hogy miként alkalmazzák a drónokat a településfejlesztési munkában.

 

A szakmai fórum péntek délelőtt további előadásokkal folytatódik.

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO