Polgármesteri találkozó: Bács-Kiskunba már érkeznek a fejlesztési források 

önkormányzat

Bács-Kiskun áll legjobban a vármegyék között az idén záruló TOP fejlesztések megvalósításában. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a TOP Plusz program pályáztatása is, amelynek keretében több mint 100 milliárd forint érkezik Bács-Kiskunba a következő hét évben – hangzott el a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumán.  

A lakiteleki Hungarikum Liget ad otthont a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata által szervezett polgármesteri találkozónak csütörtökön és pénteken. Az eseményen a településvezetők naprakész információkat kaphatnak többek között a terület- és településfejlesztési programokról. Mint Rideg László, a vármegye önkormányzatának elnöke megnyitójában hangsúlyozta, az úgynevezett TOP pályázatok keretében az elmúlt években a vármegye minden településére jutott fejlesztés.

„Több mint 700 projekt valósult, illetve valósul meg, összesen több mint 100 milliárd forint értékben. Ezeknek a döntő többségét a fejlesztési ügynökségünk menedzselte” – fogalmazott.

 

Oláh Gábor, a Miniszterelnökség területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a TOP projektek megvalósításában Bács-Kiskun az első helyen áll a vármegyék között. „Az operatív programok végrehajtásában olyannyira jól áll Bács-Kiskun, hogy azt kellene minden vármegyében megtanítani, hogy önök ezt hogyan csinálták” – mondta, hozzátéve, hogy már a TOP Plusz is elindult, a források pályáztatása megkezdődött. „Ez a 2021 és 2027 közötti időszakot felölelő fejlesztési program az Európai Bizottság késlekedése miatt hivatalosan most indul csak be: országosan több mint ezermilliárd forintot, vagyis a megyei források több mint felét kipályáztattuk, sőt, vannak projektek, amelyek már meg is valósultak” – mondta.    

Szabó Csaba, Stefán László, Rideg László és Oláh Gábor. 

 

Az eseményen elhangzott továbbá, hogy a TOP Plusz támogatásokból a leghátrányosabb térségek kiemelten kell, hogy részesüljenek. „A vármegyei források 10 százalékát a leghátrányosabb járásokban, vagyis a Bácsalmási és a Jánoshalmi járásban kell felhasználni” – mondta el Stefán László, a TOP Irányító Hatóság Stratégiai Tervezési és Értékesítései Főosztályának vezetője. Szabó Csaba, a TOP Irányító Hatóság Programvégrehajtási Főosztályának vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a TOP projektek december 31-vel zárulnak, vagyis az önkormányzatok csak az addig beérkezett számlákat tudják elszámolni.       

 

Rideg László vármegyei elnök megjegyezte, hogy a TOP Plusz fejlesztéseket az Európai Unió elfogadta, ám mivel pénzt egyelőre nem adott hozzá, a magyar kormány – más országoktól eltérően – ezeket az összegeket elkezdte megelőlegezni.

„Folyamatosan adjuk be a pályázatokat, a települések pedig sok esetben már rendelkeznek a 100 százalékos előleggel, így rajtuk a sor, hogy elindítsák a munkát” – emelte ki.

Rideg László azt is hangsúlyozta, hogy a következő években a fizikai építkezés mellett továbbra is jut majd pénz a vármegyei identitás erősítésére és a közösségépítésre. Ebben idén továbbra is fontos szerepet kap a Petőfi bicentenárium megünneplése.

 

A polgármesteri találkozó keretében a résztvevők az első napon előadásokat hallhattak még egyebek mellett az energiahatékonyság javításának lehetőségeiről, az elsivatogosodás elleni küzdelemről vagy éppen arról, hogy hogyan állítható az önkormányzatok szolgálatába a mesterséges intelligencia – valamint megismerkedhettek a vendéglátó Hungarikum Liget szolgáltatásaival is.

További híreink

Kecskemét

2023. 09. 22.

Az Aurin Leánykar sikere Görögországban

A kecskeméti Kodály Iskola Aurin Leánykara a görögországi, Paraliaban zajló XI. Zene és tenger Nemzetközi Kórusfesztiválon egyneműkar kategóriában kiemelkedő teljesítményt nyújtva első helyezést ért el.

2023. 09. 22.

[ Kecskemét ]

2023. 09. 22.

Rajta a pecsét

Készülhetnek a bajai elkerülő út kiviteli tervei.

2023. 09. 22.

2023. 09. 21.

Vármegyei díjat kapott több civil szervezet

Az Év Bács-Kiskun Vármegyei Civil Szervezete díjat kapott  a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület, az Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület, illetve az Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület. A díjat Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át szeptember 20-án, Kecskeméten.

2023. 09. 21.

Kiskőrös

2023. 09. 21.

Szüret a körforgalomban Kiskőrösön

Kiskőrösre érve Soltvadkert irányából, megszokott látvány legalább tíz éve, hogy szőlősorok díszítik a körforgalmi csomópontot. Annak idején Somogyi Zoltán őstermelő, a gazdakör és a város közéletének aktív önkéntese hozta a rezisztens szőlővesszőket. 

2023. 09. 21.

[ Kiskőrös ]

2023. 09. 19.

Kéz a kézben a kórházainkban

Egy év előkészítő- és szervezőmunka után megkezdi működését a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye "KÉZ A KÉZBEN" Kórházlelkészi Szolgálata - jelentették be a 2023. szeptember 15-én, Kecskeméten tartott nyitórendezvényen, ahogy a vármegyei önkormányzat képviseletében Vedelek Norbert és dr. Mák Kornél alelnökök is részt vettek. 

2023. 09. 19.

Kunszállás

2023. 09. 19.

Tanyamentés Kunszálláson

Az épített környezetükért tenni akaró helyiek, gyerekek, de irodalomprofesszor és építészhallgató is ugyanazért a célért érkezett Kunszállás határába júliusban: menteni a menthetőt. Az összefogás eredménye egy felejthetetlen nyár és egy megmentett tanya.

2023. 09. 19.

[ Kunszállás ]

Design by WEBORIGO