Polgármesteri találkozó: Bács-Kiskunba már érkeznek a fejlesztési források 

önkormányzat

Bács-Kiskun áll legjobban a vármegyék között az idén záruló TOP fejlesztések megvalósításában. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a TOP Plusz program pályáztatása is, amelynek keretében több mint 100 milliárd forint érkezik Bács-Kiskunba a következő hét évben – hangzott el a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumán.  

A lakiteleki Hungarikum Liget ad otthont a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata által szervezett polgármesteri találkozónak csütörtökön és pénteken. Az eseményen a településvezetők naprakész információkat kaphatnak többek között a terület- és településfejlesztési programokról. Mint Rideg László, a vármegye önkormányzatának elnöke megnyitójában hangsúlyozta, az úgynevezett TOP pályázatok keretében az elmúlt években a vármegye minden településére jutott fejlesztés.

„Több mint 700 projekt valósult, illetve valósul meg, összesen több mint 100 milliárd forint értékben. Ezeknek a döntő többségét a fejlesztési ügynökségünk menedzselte” – fogalmazott.

 

Oláh Gábor, a Miniszterelnökség területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a TOP projektek megvalósításában Bács-Kiskun az első helyen áll a vármegyék között. „Az operatív programok végrehajtásában olyannyira jól áll Bács-Kiskun, hogy azt kellene minden vármegyében megtanítani, hogy önök ezt hogyan csinálták” – mondta, hozzátéve, hogy már a TOP Plusz is elindult, a források pályáztatása megkezdődött. „Ez a 2021 és 2027 közötti időszakot felölelő fejlesztési program az Európai Bizottság késlekedése miatt hivatalosan most indul csak be: országosan több mint ezermilliárd forintot, vagyis a megyei források több mint felét kipályáztattuk, sőt, vannak projektek, amelyek már meg is valósultak” – mondta.    

Szabó Csaba, Stefán László, Rideg László és Oláh Gábor. 

 

Az eseményen elhangzott továbbá, hogy a TOP Plusz támogatásokból a leghátrányosabb térségek kiemelten kell, hogy részesüljenek. „A vármegyei források 10 százalékát a leghátrányosabb járásokban, vagyis a Bácsalmási és a Jánoshalmi járásban kell felhasználni” – mondta el Stefán László, a TOP Irányító Hatóság Stratégiai Tervezési és Értékesítései Főosztályának vezetője. Szabó Csaba, a TOP Irányító Hatóság Programvégrehajtási Főosztályának vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a TOP projektek december 31-vel zárulnak, vagyis az önkormányzatok csak az addig beérkezett számlákat tudják elszámolni.       

 

Rideg László vármegyei elnök megjegyezte, hogy a TOP Plusz fejlesztéseket az Európai Unió elfogadta, ám mivel pénzt egyelőre nem adott hozzá, a magyar kormány – más országoktól eltérően – ezeket az összegeket elkezdte megelőlegezni.

„Folyamatosan adjuk be a pályázatokat, a települések pedig sok esetben már rendelkeznek a 100 százalékos előleggel, így rajtuk a sor, hogy elindítsák a munkát” – emelte ki.

Rideg László azt is hangsúlyozta, hogy a következő években a fizikai építkezés mellett továbbra is jut majd pénz a vármegyei identitás erősítésére és a közösségépítésre. Ebben idén továbbra is fontos szerepet kap a Petőfi bicentenárium megünneplése.

 

A polgármesteri találkozó keretében a résztvevők az első napon előadásokat hallhattak még egyebek mellett az energiahatékonyság javításának lehetőségeiről, az elsivatogosodás elleni küzdelemről vagy éppen arról, hogy hogyan állítható az önkormányzatok szolgálatába a mesterséges intelligencia – valamint megismerkedhettek a vendéglátó Hungarikum Liget szolgáltatásaival is.

További híreink

2023. 05. 28.

Boldog gyermeknapot, vármegyénk minden gyermekének!

,A gyermekek (...) homlokuk tiszta boltozatán a jövendőt hordozzák magukkal, a jövendőt, mely egyetlen értelme még ennek a világnak." Wass Albert gondolataival köszöntjük vármegyénk ifjúságát, gyermekeinket!  Kívánjuk, hogy egészségben és békességben válhassanak felnőtté, és alkotó tagjaivá a Hazának, vármegyénknek. 

2023. 05. 28.

Szeremle

2023. 05. 28.

Piros pünkösd napján új tartalmat kap az életünk

Hogy kinek mit jelent pünkösd, milyen módon engedi be életébe, azt ki-ki maga dönti el. Annyi bizonyos, hogy a kereszténység az egyház születésnapját ünnepli. A híres csíksomlyói búcsúra százezrek zarándokolnak a világ minden tájáról, a nyereg megtelik ünneplőbe öltözött zarándokokkal, ahogyan az idén is. Aki járt már ott, általában visszatér és mindig új tartalmat kap ott az életünk.

2023. 05. 28.

[ Szeremle ]

Dunatetétlen

2023. 05. 26.

Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén

Dunatetétlen Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00061). A projekt keretében 112 854 213 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén.

2023. 05. 26.

[ Dunatetétlen ]

Harta

2023. 05. 26.

Indul a szezon! Még nem késő csatlakozni az újdonságokkal kecsegtető MyFarm-kertekhez.

Idén már gomba és feldolgozott kézműves élelmiszerek is az asztalunkra kerülhetnek amellett, hogy a szezonális vegyszermentes zöldségeket is házhoz szállítják nekünk a MyFarm zöldségkosár-közösségekből. 

2023. 05. 26.

[ Harta ]

Kalocsa

2023. 05. 26.

Összeállt a II. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál programja

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében, idén második alkalommal megvalósuló Pünkösdi Népművészeti Fesztivál program kínálatát néptáncosok felvonulása, népművészeti kézműves bemutatók és színpadi produkciók színesítik.

2023. 05. 26.

[ Kalocsa ]

Kiskunhalas

2023. 05. 26.

Díjugratás: Grass Masters I. forduló a pünkösdi hétvégén

Háromnapos, pünkösdi ünnepi lovasprogram következeik pénteken, szombaton és vasárnap a Hirling József Lovasparkban. Kiskunhalas ad helyet egy újszerű díjugrató versenysorozatnak, az úgynevezett Grass Master fordulóknak. A három fordulóból álló sorozatban a füves pályák mestereit keresik a díjugratók. A most hétvégi I. forduló versenyei naponta 8 órától késő délutánig tartanak. A lovasparkba ingyenes a belépés.

2023. 05. 26.

[ Kiskunhalas ]

Design by WEBORIGO