Pincenyitogató hétvége a Hajósi Pincefaluban

Vármegyénk értékei két folyó közt

Akinek nincs még programja a hétvégére, ragadja üstökön a kiválónak igérkező időt, és vegye célba a vármegye rendezvényeit! Hajóson a pincefaluban pincenyitogató rendezvénysorozattal várják a vendégeket. 

Tavaly szervezték meg előszőr az őszi pincenyitogatót, és bár az időjárás nem kedvezett a programoknak, nem szegte kedvét sem a borbarátoknak, sportolóknak, sem a szervezőknek. 
Amint azt Knehr István a Vintegro Egyesület elnöke elmondta, idén már kétszáznál is többen jelentkeztek a szüreti futásra, amit a Bácssport Egyesület szervez, a pincenyitogatóhoz kapcsolódva azzal a nem titkolt céllal, hogy összekössék a kultúrát, a hagyományőrzést, a gasztronómiát és az egészséges életmódot a helyi értékekkel.

Knehr István a Vinagora Egyesület elnöke 

 

A futást körülvevő környezethez kapcsolódva a távokat igen találóan a borászathoz kapcsolód nevekkel látták el, így a legkisebb táv ( 900 méter ) a kisfröccs, a középső táv ( 4.4 km ) a nagyfröccs, míg a leghosszabb ( 8.8 km ) a hosszú lépés elnevezést kapta. Az útvonal a Hajósi Pincefalu gyönyörű és egyedi présházai között vezeti a futókat, akik akár egy fröccs-csel is frissíthetnek a befutáskor. Annál is inkább, mert hét nyitott pince várja látogatóit a hétvégén, ahova betérhet bárki egy nem mindennapi kóstolóra.  Nem kell mást tennie, csak a Cabernet Látogatóközpontban poharat vásárolni, melyhez egy pontos itinert, azaz térképet is kap mindenki és már indulhat is a különleges Pincetúra.  A szervezők semmit sem bíztak a véletlenre, lesz szakmai program, borismereti villámképzés, különleges kiállítás, még különlegesebb borkoktéllal, helytörténei séta de gondoltak a gyerekekre, családokra is, tehát izgalmas nyomozós játékra is várják a gyereket. S ha mindez még nem lenne elég csábító, őrjegi szarvasbőgésre is csalogatják az érkezőket.

Knehr István tíz évvel ezelőtt alapította a Vintegro Egyesületet, megszólítva a fiatal borászokat annak érdekében, hogy még erőteljesebbé tegyék az értékmentést, a hagyományok éltetését és új elemekkel gazdagítsák a pincefalu életét, közösségét. 
Nem kis feladatra vállalkoztak. Akkor hét pincével alakult meg az egyesület, ma már duplájával menetelnek kitartóan. Európa legnagyobb pincefalujában 1256 pincét tartanak számon, többnyire családi pincészetek. A 24 utcából, három térből álló faluban a Vintegro Egyesület évente legalább tíz rendezvényt szervez a bor népszerűsétése, a gasztronómia jegyében. Októberben tökös pincenyitogató lesz, és persze minden hónapban találnak valami kiváló apropót a borkóstolásra, a pincetúrákra. 

 

További híreink

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

Design by WEBORIGO