Pincenyitogató hétvége a Hajósi Pincefaluban

Vármegyénk értékei két folyó közt

Akinek nincs még programja a hétvégére, ragadja üstökön a kiválónak igérkező időt, és vegye célba a vármegye rendezvényeit! Hajóson a pincefaluban pincenyitogató rendezvénysorozattal várják a vendégeket. 

Tavaly szervezték meg előszőr az őszi pincenyitogatót, és bár az időjárás nem kedvezett a programoknak, nem szegte kedvét sem a borbarátoknak, sportolóknak, sem a szervezőknek. 
Amint azt Knehr István a Vintegro Egyesület elnöke elmondta, idén már kétszáznál is többen jelentkeztek a szüreti futásra, amit a Bácssport Egyesület szervez, a pincenyitogatóhoz kapcsolódva azzal a nem titkolt céllal, hogy összekössék a kultúrát, a hagyományőrzést, a gasztronómiát és az egészséges életmódot a helyi értékekkel.

Knehr István a Vinagora Egyesület elnöke 

 

A futást körülvevő környezethez kapcsolódva a távokat igen találóan a borászathoz kapcsolód nevekkel látták el, így a legkisebb táv ( 900 méter ) a kisfröccs, a középső táv ( 4.4 km ) a nagyfröccs, míg a leghosszabb ( 8.8 km ) a hosszú lépés elnevezést kapta. Az útvonal a Hajósi Pincefalu gyönyörű és egyedi présházai között vezeti a futókat, akik akár egy fröccs-csel is frissíthetnek a befutáskor. Annál is inkább, mert hét nyitott pince várja látogatóit a hétvégén, ahova betérhet bárki egy nem mindennapi kóstolóra.  Nem kell mást tennie, csak a Cabernet Látogatóközpontban poharat vásárolni, melyhez egy pontos itinert, azaz térképet is kap mindenki és már indulhat is a különleges Pincetúra.  A szervezők semmit sem bíztak a véletlenre, lesz szakmai program, borismereti villámképzés, különleges kiállítás, még különlegesebb borkoktéllal, helytörténei séta de gondoltak a gyerekekre, családokra is, tehát izgalmas nyomozós játékra is várják a gyereket. S ha mindez még nem lenne elég csábító, őrjegi szarvasbőgésre is csalogatják az érkezőket.

Knehr István tíz évvel ezelőtt alapította a Vintegro Egyesületet, megszólítva a fiatal borászokat annak érdekében, hogy még erőteljesebbé tegyék az értékmentést, a hagyományok éltetését és új elemekkel gazdagítsák a pincefalu életét, közösségét. 
Nem kis feladatra vállalkoztak. Akkor hét pincével alakult meg az egyesület, ma már duplájával menetelnek kitartóan. Európa legnagyobb pincefalujában 1256 pincét tartanak számon, többnyire családi pincészetek. A 24 utcából, három térből álló faluban a Vintegro Egyesület évente legalább tíz rendezvényt szervez a bor népszerűsétése, a gasztronómia jegyében. Októberben tökös pincenyitogató lesz, és persze minden hónapban találnak valami kiváló apropót a borkóstolásra, a pincetúrákra. 

 

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO