Összetartozunk - Csólyos és Pálos

A birkapörköltfőzés hagyományára és az elmaradhatatlan Csólyos-Pálos vetélkedésre építve a gasztronómiáé, a sporté és a kultúráé a főszerep.

A kiskunmajsai térség közösségteremtő rendezvénysorozata 2019. július 27-én Csólyospáloson, a Nyári Birkapörköltfőző Fesztiválon folytatódott.

Az alig kétezer lakosú község rendezett közterületekkel és a nagyobb települések számára is példamutató infrastruktúrával rendelkezik. A közösségi életről itt nem csak beszélnek, ha valamilyen esemény van, akkor arra a lakosok többsége hivatalos, a szervezők és résztvevők között elmosódnak a határok. Ez alkalommal a rendezvénynek otthon adó, minden igényt kielégítő sportpályán egy új, korszerű műfüves focipályát szenteltek fel, a helyi önkéntes tűzoltók munkáját pedig faludíjjal ismerték el. A birkapörköltfőzés hagyományára és az elmaradhatatlan Csólyos-Pálos vetélkedésre építve a gasztronómiáé, a sporté és a kultúráé a főszerep, ahol a résztvevők évről-évre megtapasztalhatják: Összetartozunk.

Napjainkban egyszerre tapasztalhatjuk meg társadalmunkban az egyes emberek elidegenedését, a családok szétesését, másrészt pedig a kisközösségek újraéledését, a térségi és nemzeti összetartozás igényét. Ez utóbbi támogatására indította útjára a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Összetartozunk elnevezésű programsorozatát. A programelemek rávilágítanak arra, hogy nem csak a múltunk, és a jelenünk közös, de a jövőt is csak együtt tervezhetjük. Létszükséglet megőrizni önazonosságunkat, őseink hitét, kultúráját, és mindazt, ami bennünket magyarrá tesz, hogy növeljük a az egyes térségek népességmegtartó és közösségteremtő erejét.

A vidéki életforma településrészek közötti vetélkedésének évszázados hagyományát megújítva, két évtizeddel ezelőtt indították útjára a Csólyos-Pálos focimérkőzés sorozatot. A minden évben kiemelt érdeklődést vonzó esemény most is nagy küzdelmet hozott, melyet ezúttal Csólyos csapata nyert 5:1 arányban, beállítva ezzel a mérkőzések közötti 12:12 döntetlen állást. A jövőre esedékes 25. mérkőzést tehát minden eddiginél nagyobb várakozás előzi meg, hiszen mindkét csapat számára fontos, kinek a neve kerül fel majd győztesként az erdélyi testvértelepülésen készült kupa jubileumi kis táblájára.
A helyi termékkóstolón ezúttal is igazi különlegességekkel találkoztak a látogatók. A ropogós lépesméz és a gyümölcs zamatát megidéző meggyvirágméz egyaránt népszerű volt, de sok elismerést kaptak a helyi sajtműhely mozarella-, ízesített-, füstölt sajtjai mellett az erdei gyümölcsös házi joghurtjai is. 
A hagyományos formákat és a napjainkban népszerű mintákat kínáló mézeskalács bemutató és a gyöngyfűzéssel készített, mai korban is hordható ékszereinek kiállítása világított rá a régi és az új együttélésének szépségére. 
A színpadon a helybeli Csolyóspálosi Tamburás Együttes és a Csólyospálosi Hagyományőrző Kórus előadása bizonyította be, a térségi kultúra a saját hazájában is lehet sikeres.

A program megvalósítását Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatja.

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO