Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

közügyek két folyó közt választás

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

A vármegyei városok között Tiszakécskén választották újra legnagyobb támogatottsággal a hivatalban lévő polgármestert: Tóth János a szavazatok 83,63 százalékát kapta meg. Szintén fölényes győzelmet aratott Dunavecsén Vörös Sándor (82,5 %), Kiskunfélegyházán Csányi József (76,46), valamint Kunszentmiklóson Lesi Árpád (75,86 %). A városok között Kerekegyházán és a Kiskőrösön egyetlen kihívója sem volt a hivatalban lévő polgármesternek.

 

A legszorosabb városi eredmény Kalocsán volt, ahol a korábbi Fideszes Bagó Zoltán egyesületi színekben szorongatta meg a jelenlegi polgármestert, a Fidesz-KDNP-s Filvig Gézát, aki mindössze 23 szavazattal került fölénybe.

 

Baján Nyirati Klára elveszítette a választást, miután a Fidesz-KDNP jelöltje, Kámánné Dr. Bari Bernadett lett a befutó több mint 47 százalékos eredménnyel. A városok közül Kecelen veszített a hivatalban lévő városvezető. A Fidesz-KDNP-s Haszilló Ferenc helyett a független Benedeczki Tamás vezetheti a várost.  

 

Voltak olyan városok is, ahol nem indult a jelenlegi polgármester. Izsákon Bozóky Imre helyett Lakatos Tamás folytathatja a Fidesz-KDNP színeiben; Jánoshalmán viszont a Czeller Zoltán utódjának szánt Fidesz-KDNP-s Rab Zoltánnal szemben a független Lengyel Endre nyert. Ez történt Lajosmizsén is: Fekete Zsolt, a Lajosmizsei Gazdakör jelöltje legyőzte a Basky András polgármester utódjának szánt Horváth Sándort. Hajóson is váltás történt: Estók Mihálynét a 25 éves Alföldi Albert – az egykori MSZP-s képviselő, Alföldi Albert unokája – követi függetlenként a polgármesteri székben.

 

A kisebb településeken is születtek érdekes eredmények. Például Dávodon, Madarason, Dusnokon, Géderlakon és Kunfehértón is hivatalban lévő polgármesterek veszítettek. Jászszentlászlón a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben győzött a független Sebestyén István – a jelenlegi polgármester, Nagy András „utódja”; Nemesnádudvaron pedig Kovács István helyére a független Torma Szabolcs ülhet.

 

Sok helyen nem akadt kihívója a hivatalban lévő polgármesternek, vagy az „utódjának”, ám akadtak olyan települések is, ahol népszerű volt a polgármesteri szék. Például Dunaegyházán és Bátmonostoron is hatan indultak a tisztségért. Előbbi helyen Árizs-Agárdi Bernadett, utóbbin pedig Horváth Ildikó lett a befutó, mindketten függetlenek. A kihívóval szemben megméretett kistelepülési polgármesterek közül a legnagyobb arányú győzelmet egyébként Bekő Csaba, Érsekhalma polgármestere aratta, a szavazatok 95,83 százalékát gyűjtve be.

 

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

(Petőfiszállás, 2024. június 9. Egy idős házaspár választási névjegyzékben szereplő adatait egyeztetik, mielőtt leadják szavazatukat házuk udvarán a mozgóurnás szavazáson az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Petőfiszálláson 2024. június 9-én.)

 

További híreink

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

2024. 06. 07.

Június 9. – a választás napja

2024. június 9-ére tűzte ki Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

2024. 06. 07.

2024. 06. 06.

Orbán Viktor a Tomori Pál-híd átadásán: Dél-Magyarország jelentősége felértékelődik

A Kalocsát Pakssal összekötő új híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál-híd átadásán csütörtökön Kalocsán.

2024. 06. 06.

2024. 06. 06.

Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

2024. 06. 06.

Design by WEBORIGO