Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

közügyek két folyó közt választás

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

A vármegyei városok között Tiszakécskén választották újra legnagyobb támogatottsággal a hivatalban lévő polgármestert: Tóth János a szavazatok 83,63 százalékát kapta meg. Szintén fölényes győzelmet aratott Dunavecsén Vörös Sándor (82,5 %), Kiskunfélegyházán Csányi József (76,46), valamint Kunszentmiklóson Lesi Árpád (75,86 %). A városok között Kerekegyházán és a Kiskőrösön egyetlen kihívója sem volt a hivatalban lévő polgármesternek.

 

A legszorosabb városi eredmény Kalocsán volt, ahol a korábbi Fideszes Bagó Zoltán egyesületi színekben szorongatta meg a jelenlegi polgármestert, a Fidesz-KDNP-s Filvig Gézát, aki mindössze 23 szavazattal került fölénybe.

 

Baján Nyirati Klára elveszítette a választást, miután a Fidesz-KDNP jelöltje, Kámánné Dr. Bari Bernadett lett a befutó több mint 47 százalékos eredménnyel. A városok közül Kecelen veszített a hivatalban lévő városvezető. A Fidesz-KDNP-s Haszilló Ferenc helyett a független Benedeczki Tamás vezetheti a várost.  

 

Voltak olyan városok is, ahol nem indult a jelenlegi polgármester. Izsákon Bozóky Imre helyett Lakatos Tamás folytathatja a Fidesz-KDNP színeiben; Jánoshalmán viszont a Czeller Zoltán utódjának szánt Fidesz-KDNP-s Rab Zoltánnal szemben a független Lengyel Endre nyert. Ez történt Lajosmizsén is: Fekete Zsolt, a Lajosmizsei Gazdakör jelöltje legyőzte a Basky András polgármester utódjának szánt Horváth Sándort. Hajóson is váltás történt: Estók Mihálynét a 25 éves Alföldi Albert – az egykori MSZP-s képviselő, Alföldi Albert unokája – követi függetlenként a polgármesteri székben.

 

A kisebb településeken is születtek érdekes eredmények. Például Dávodon, Madarason, Dusnokon, Géderlakon és Kunfehértón is hivatalban lévő polgármesterek veszítettek. Jászszentlászlón a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben győzött a független Sebestyén István – a jelenlegi polgármester, Nagy András „utódja”; Nemesnádudvaron pedig Kovács István helyére a független Torma Szabolcs ülhet.

 

Sok helyen nem akadt kihívója a hivatalban lévő polgármesternek, vagy az „utódjának”, ám akadtak olyan települések is, ahol népszerű volt a polgármesteri szék. Például Dunaegyházán és Bátmonostoron is hatan indultak a tisztségért. Előbbi helyen Árizs-Agárdi Bernadett, utóbbin pedig Horváth Ildikó lett a befutó, mindketten függetlenek. A kihívóval szemben megméretett kistelepülési polgármesterek közül a legnagyobb arányú győzelmet egyébként Bekő Csaba, Érsekhalma polgármestere aratta, a szavazatok 95,83 százalékát gyűjtve be.

 

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

(Petőfiszállás, 2024. június 9. Egy idős házaspár választási névjegyzékben szereplő adatait egyeztetik, mielőtt leadják szavazatukat házuk udvarán a mozgóurnás szavazáson az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Petőfiszálláson 2024. június 9-én.)

 

További híreink

Tiszakécske

2024. 07. 26.

Csobbanjon Bács- Kiskunban sorozat

VIDEÓ - A Kerekdombi Termálfürdőt és annak különlegességeit is bemutatjuk.

2024. 07. 26.

[ Tiszakécske ]

Hajós

2024. 07. 24.

Értéktár sorozat: Hajósi Barokk Kastély - VIDEÓ

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete.

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben - Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat

VIDEÓ - Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. 

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat II.

VIDEÓ - A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. 

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO