MINI BÖLCSŐDE ÉPÜL BÁTYÁN

közügyek TOP-fejlesztések
Hét gyermek ellátását biztosító mini bölcsőde épülhet Bátyán.

Hét gyermek ellátását biztosító mini bölcsőde épülhet Bátyán. A megyei Település- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásról elsőként Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke még a hivatalos levél megérkezése előtt, a napokban tájékoztatta Fekete Csaba polgármestert.

A településvezető arról számolt be: Bátyán lassú emelkedést mutat a születések száma, ami örvendetes tény annak tükrében, hogy a községben is hosszú éveken át csökkent a gyermekvállalási kedv, a gyermekvállalás időpontja pedig jelentősen kitolódott.
A kormány számos intézkedése tehát a negatív tendenciát mutató demográfiai adatok mérséklésére Bátyán is érezteti hatását. A fiatalok kedvező hitelhez jutása, a régi házak megvásárolása, felújítása mellett immár a kisgyermekes anyák munkába állása is kedvezően hathat a kétkeresős családmodellben gondolkodó fiatalok helyben tartására, egyben a település további épülésére, szépülésére.
Az anyukák munkába állását segítő mini bölcsőde a község óvodája mellett lévő üres telek egy részének beépítésével, az óvoda épületével való összenyitásával valósul meg.
Bátyán soha nem volt bölcsőde, így a TOP pályázaton elnyert 73 millió 53 ezer forintból megvalósuló bölcsőde új színfoltja lesz a községnek.
Jelentős fordulópont ez, hiszen a bátyai szülők így már nem a városba viszik bölcsődébe, majd onnan már szinte automatikusan a városi óvodába a gyermeküket, hanem helyben veszik igénybe az óvoda esetében hagyományosan magas színvonalú közszolgáltatást”– mondta Fekete Csaba.

Hozzátette: a kívül-belül esztétikus, modernizált, játszóudvarral rendelkező óvoda mellett felépülő bölcsődére kapott forrás nem csak az építészeti munkákra, hanem a bölcsőde berendezésére, egy ennek a korosztálynak az igényeit kielégítő játszóudvar kialakítására is fedezetet biztosít.
Fekete Csaba szólt arról is, hogy a tervezés során megfogalmazott energiahatékonysági és környezettudatossági szempontokat a mini bölcsödének helyet adó új épületrész külső szigetelése és fűtéskorszerűsítése biztosítja.
A színvonalas bölcsődei ellátást szolgálja majd az udvarra tervezett minisport-park, a beszerzendő speciális bútorok, berendezési tárgyak és játékok – mondta a polgármester.
Fekete Csaba szerint a mini bölcsőde nem csak a már bölcsődés korú gyermekeket nevelők, hanem a gyermekvállalás előtt álló fiatalok körében is tetszést váltott ki.

A bölcsőde lendületet adhat annak, hogy a munkában álló, egzisztenciájukat építő fiatalok helyben maradjanak, biztos bölcsődei háttérrel bátyán tervezzék a családjukat, a lakhatásukat, a jövőjüket – mondta a község polgármestere.

Forrás: kalohírek.hu/Zsiga Ferenc

 

További híreink

Kunadacs

2024. 05. 17.

Bács-Kiskun motívumvilága -Kunadacsi övveret

A vármegyei értékmentő munka egyik büszkesége az a Motívumos könyv, melyben igyekeztünk megmutatni az ősi mintáktól, egészen napjainkig használatos motívumokat. Mindennapjainkban köszönhetnek vissza akár egy bútordarabon, ékszerben, mézeskalácsban, bőrdíszműveken, edényzeten, vagy egy-egy ruhakölteményben, melyből a nagyközönség is láthatott tizenegy csodálatos minta kollekciót már.   A motívumos könyvet forgatva feltárulnak előttünk gazdag kultúránk csodálatos hagyatékai. Ezekből szemezgetünk hétről hétre, hogy Önök is megismerjék, és rácsodálkozzanak talán éppen a saját településük csodáira.  

2024. 05. 17.

[ Kunadacs ]

Ballószög

2024. 05. 16.

Lezajlott a vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő

2024. május 13-án hétfőn tartotta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a „Nemzeti értékek versenye 2024” ifjúsági vetélkedő döntőjét Ballószögön a Faluházban.

2024. 05. 16.

[ Ballószög ]

2024. 05. 16.

Német népviseletre pályázhatnak

Az önkormányzat támogatni kívánja 2024-ben is a teljes autentikus magyarországi német (lehetőleg bácskai) népviselet, illetve a viselet egy vagy több elemének megvásárlását.

2024. 05. 16.

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Design by WEBORIGO