Mellszobrot avattak és alkotói kiállítás nyílt Petőfi Sándor tiszteletére Tiszaugon

Vármegyénk értékei két folyó közt

Tiszaugon felavatták Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát, Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotását. Káré Gábor, Tiszaug polgármestere köszöntőjében halhatatlan népköltőnek nevezte Petőfit. "Petőfi ott van, ahol a magyarok vannak, és mindig itt lesz, amíg a magyarság megmarad"- jelentette ki Káré Gábor.

A Bács-Kiskunban élők elfogultak a költővel szemben, hiszen ebben a vármegyében született, mondta a polgármester, majd örömét fejezte ki afelett, hogy Tiszaugon, e kis faluban is sikerült emléket állítani a magyarság egyik legnagyobb költőjének.

Petőfi Sándor mellszobrát Lezsák Sándor, Káré Gábor, Bíró Zoltán irodalomtörténész és Lantos Györgyi leplezték le, majd Kuczor Erzsébet református lelkész áldotta meg.

 

Bíró Zoltán beszédében Petőfi Sándort különös alkatú, idegesítő egyéniségként, ugyanakkor nagyszerű szónokként és barátként jellemezte. Az irodalomtörténész felidézte, hogy Petőfi és  Arany János 1847-ben életre szóló  barátságot kötöttek, és Petőfi  halála után Arany sokáig nem tudott feleszmélni. "Egy élet befejeződött, tiszta erőteljes költészetben, nagyszerű prózában, ez az élet így szebb, mintha elvegetált volna még húsz vagy negyven évig" - zárta beszédét Bíró Zoltán.

 

Lezsák Sándor ünnepi beszédében kitért Petőfinek az utókor által egy kevésbé feszegetett vonására, a pénzügyekhez fűződő könnyed viszonyára. "Szerzem tehát a pénzt, nem hogy legyen, / Hanem azért, hogy eligyam s egyem” - összegezte az országgyűlési képviselő a költő "gazdálkodási nézeteit" hasonló című verséből idézve.  Lezsák Sándor elmondta, hogy Petőfinek a gondtalan gyermekkor után nehéz években volt része, mivel édesapja elvesztette a vagyonát. 1843-44 telén került a mélypontra, de Vörösmartyék felkarolták,  aztán hat nap alatt megírta a János vitézt, és ezzel végre rendeződött a helyzete - fejtette ki Lezsák Sándor.

Az ünnepség keretében több Petőfi költemény is elhangzott. Horváth Dorina Az Alföld című verset szavalta el, Túri-Kisné Szőke Melinda és Gugolyáné Légrádi Edit az Által mennék én a Tiszán… című népdalt, Kovács Réka pedig a Pille, pille, pillangó című dalt énekelte. A szoboravatás után nyitották meg a tiszaugi kultúrházban a település által meghirdetett Petőfi alkotói pályázatra beérkezett munkákat bemutató kiállítást.

 

 

Fotó: Ujvári Sándor

 

További híreink

Hajós

2024. 07. 24.

A Hajósi Barokk Kastély története

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete. VIDEÓ

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben

Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. VIDEÓ

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon a kiskunfélegyházi Thermal fürdőben!

A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. VIDEÓ

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Kunszállás

2024. 07. 17.

Órák Háza

Vármegyei értéktárunk része - VIDEÓ

2024. 07. 17.

[ Kunszállás ]

Design by WEBORIGO