Megyénkben él az „Ország nagymamája”

Mi Petőfink
Kiskőrösön nem múlik el rendezvény Mária nélkül. Ahol sütni lehet, vagy süteményt várnak, ott biztos jelen van.

Bács-Kiskun Megyében él, pontosan Kiskőrösön, Petőfi szülővárosában, a Szőlő és a bor városában, ahogyan erre maga is nagyon büszke Szűcsné Hajdú Mária. A napokban hirdetett eredményt a Magyar Tej, a néhány héttel ezelőtt  indított versenye lezárulásával. A felhívás értelmében, egy sajtos recepttel lehetett indulni az „Ország nagymamája” címért.  Amint azt Marcsi elmesélte, meglepte, hogy sok pályázó közül a legjobb négy közé választották a sajtos tallért, amit nagyanyai receptúra szerint készít már évtizedek óta.  Az pedig végképp megkoronázta a versenyt, hogy másfélezer szavazattal megnyerte a nem mindennapi címet.
Szívének azért is kedves, mert négy hónapja valóban boldog nagymama a kis Emilinek köszönhetően, aki fiáéknál született novemberben.
Kiskőrösön nem múlik el városi rendezvény Marcsi nélkül. A szlovákság értékeit, hagyatékait őrző és átörökítő helyi csoport oszlopos tagja, segítője és maga is nagy gyűjtő. Mint meséli, semmit nem enged kidobni, pedig már alig tudja tárolni a sok régiséget, edényeket, falvédőket, kellékeket, szlovák öltözeteket, melyek mind a város 300 éves múltjának egy-egy időszakát őrzik. Egy-egy program alkalmával szívesen ölti magára a régi viseletet és többedmagával készíti a herókát, a sztrapacskát,  vagy éppen a szaladgálós rétest, melyek Kiskőrös gasztrokultúrájának elengedhetetlen finomságai.
De aktívan segít minden közösségi összejövetelen, és kilószámra süti a nyertes sajtos tallért. Eddig a karizmokat is megmozgató öntöttvas formát, korszerű, elektromos sütőre cserélte, de az emlékek között előkelő helyet kapott a családi örökségből kapott régi sütőforma.
Marcsi a megtisztelő cím mellé egy tejföllel és sajtokkal megrakott, Whirpool hűtőszekrényt kapott ajándékba.
Természetesen a győztes receptet is megosztotta velünk az „Ország Nagymamája” .

Sajtos tallér hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
30 dkg trapista sajt
1 db tojás
2 dl tejföl
2 dkg só
1 dkg őrölt kömény
Alaposan összedolgozzuk, ügyes kis gombócokat formázunk a tésztából, majd kisütjük.

Supka Éva

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO