Megyénkben él az „Ország nagymamája”

Fi200
Kiskőrösön nem múlik el rendezvény Mária nélkül. Ahol sütni lehet, vagy süteményt várnak, ott biztos jelen van.

Bács-Kiskun Megyében él, pontosan Kiskőrösön, Petőfi szülővárosában, a Szőlő és a bor városában, ahogyan erre maga is nagyon büszke Szűcsné Hajdú Mária. A napokban hirdetett eredményt a Magyar Tej, a néhány héttel ezelőtt  indított versenye lezárulásával. A felhívás értelmében, egy sajtos recepttel lehetett indulni az „Ország nagymamája” címért.  Amint azt Marcsi elmesélte, meglepte, hogy sok pályázó közül a legjobb négy közé választották a sajtos tallért, amit nagyanyai receptúra szerint készít már évtizedek óta.  Az pedig végképp megkoronázta a versenyt, hogy másfélezer szavazattal megnyerte a nem mindennapi címet.
Szívének azért is kedves, mert négy hónapja valóban boldog nagymama a kis Emilinek köszönhetően, aki fiáéknál született novemberben.
Kiskőrösön nem múlik el városi rendezvény Marcsi nélkül. A szlovákság értékeit, hagyatékait őrző és átörökítő helyi csoport oszlopos tagja, segítője és maga is nagy gyűjtő. Mint meséli, semmit nem enged kidobni, pedig már alig tudja tárolni a sok régiséget, edényeket, falvédőket, kellékeket, szlovák öltözeteket, melyek mind a város 300 éves múltjának egy-egy időszakát őrzik. Egy-egy program alkalmával szívesen ölti magára a régi viseletet és többedmagával készíti a herókát, a sztrapacskát,  vagy éppen a szaladgálós rétest, melyek Kiskőrös gasztrokultúrájának elengedhetetlen finomságai.
De aktívan segít minden közösségi összejövetelen, és kilószámra süti a nyertes sajtos tallért. Eddig a karizmokat is megmozgató öntöttvas formát, korszerű, elektromos sütőre cserélte, de az emlékek között előkelő helyet kapott a családi örökségből kapott régi sütőforma.
Marcsi a megtisztelő cím mellé egy tejföllel és sajtokkal megrakott, Whirpool hűtőszekrényt kapott ajándékba.
Természetesen a győztes receptet is megosztotta velünk az „Ország Nagymamája” .

Sajtos tallér hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
30 dkg trapista sajt
1 db tojás
2 dl tejföl
2 dkg só
1 dkg őrölt kömény
Alaposan összedolgozzuk, ügyes kis gombócokat formázunk a tésztából, majd kisütjük.

Supka Éva

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO