Megyénkben él az „Ország nagymamája”

Fi200
Kiskőrösön nem múlik el rendezvény Mária nélkül. Ahol sütni lehet, vagy süteményt várnak, ott biztos jelen van.

Bács-Kiskun Megyében él, pontosan Kiskőrösön, Petőfi szülővárosában, a Szőlő és a bor városában, ahogyan erre maga is nagyon büszke Szűcsné Hajdú Mária. A napokban hirdetett eredményt a Magyar Tej, a néhány héttel ezelőtt  indított versenye lezárulásával. A felhívás értelmében, egy sajtos recepttel lehetett indulni az „Ország nagymamája” címért.  Amint azt Marcsi elmesélte, meglepte, hogy sok pályázó közül a legjobb négy közé választották a sajtos tallért, amit nagyanyai receptúra szerint készít már évtizedek óta.  Az pedig végképp megkoronázta a versenyt, hogy másfélezer szavazattal megnyerte a nem mindennapi címet.
Szívének azért is kedves, mert négy hónapja valóban boldog nagymama a kis Emilinek köszönhetően, aki fiáéknál született novemberben.
Kiskőrösön nem múlik el városi rendezvény Marcsi nélkül. A szlovákság értékeit, hagyatékait őrző és átörökítő helyi csoport oszlopos tagja, segítője és maga is nagy gyűjtő. Mint meséli, semmit nem enged kidobni, pedig már alig tudja tárolni a sok régiséget, edényeket, falvédőket, kellékeket, szlovák öltözeteket, melyek mind a város 300 éves múltjának egy-egy időszakát őrzik. Egy-egy program alkalmával szívesen ölti magára a régi viseletet és többedmagával készíti a herókát, a sztrapacskát,  vagy éppen a szaladgálós rétest, melyek Kiskőrös gasztrokultúrájának elengedhetetlen finomságai.
De aktívan segít minden közösségi összejövetelen, és kilószámra süti a nyertes sajtos tallért. Eddig a karizmokat is megmozgató öntöttvas formát, korszerű, elektromos sütőre cserélte, de az emlékek között előkelő helyet kapott a családi örökségből kapott régi sütőforma.
Marcsi a megtisztelő cím mellé egy tejföllel és sajtokkal megrakott, Whirpool hűtőszekrényt kapott ajándékba.
Természetesen a győztes receptet is megosztotta velünk az „Ország Nagymamája” .

Sajtos tallér hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
30 dkg trapista sajt
1 db tojás
2 dl tejföl
2 dkg só
1 dkg őrölt kömény
Alaposan összedolgozzuk, ügyes kis gombócokat formázunk a tésztából, majd kisütjük.

Supka Éva

További híreink

2025. 12. 15.

Vármegyei Felzárkózási Fórum: a cél a közszolgáltatások fejlesztése

Harmadik alkalommal ülésezett múlt pénteken a Bács-Kiskun Vármegyei Felzárkózási Fórum, amely a „Bács-Kiskun, jó itt lenni!” című, az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt egyik kiemelt együttműködési fóruma. Az ülést Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke vezette.

2025. 12. 15.

down arrow

2025. 12. 15.

TOP Plusz: átadták a megújult közösségi házat és az új sportöltözőt Vaskúton

Ünnepélyes keretek között adták át Vaskúton a „Közösségi ház felújítása és sportöltöző építése Vaskúton” című projekt keretében megvalósult fejlesztéseket. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében, európai uniós támogatással valósult meg, összesen 229,6 millió forint vissza nem térítendő forrás felhasználásával.

2025. 12. 15.

down arrow

2025. 12. 13.

Négy új értékkel gyarapodott a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár

Kedden ülésezett a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság, amely újabb négy különleges érték felvételéről döntött. Ezzel már 353-ra emelkedett a megyei értékek száma. 

2025. 12. 13.

down arrow

2025. 12. 11.

Fókuszban a tanyán élők

Negyedik alkalommal került sor a Vármegyeházán a "Bács-Kiskun, jó itt lenni!" projekt keretében működő Bács-Kiskun Vármegyei Felzárkózási Fórum tematikus munkacsoportjának ülésére. A Projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg. 

2025. 12. 11.

down arrow

Bácsalmás, Császártöltés, 3+

2025. 12. 05.

Találkozott a bácsalmási és a sváb-sarki fi200 klub

Különleges találkozón gyűlt össze kedden mintegy félszáz vállalkozó, termelő, civil és önkormányzati szereplő Nemesnádudvaron, ahol a fi200 klub bácsalmási csoportja a Sváb-sarok közösségével épített kapcsolatot. A rendezvény célja a két térség együttműködésének erősítése és a közösségi gazdaságfejlesztés új lehetőségeinek feltárása volt.

2025. 12. 05.

[ Bácsalmás , Császártöltés , Érsekhalma , Hajós , Nemesnádudvar ]

down arrow
három szarvasmarha boci, balról fekete fehér tarka, barna és fekete, füleikben sárga billog

Hajós

2025. 12. 03.

Lakner Farm: boldogok a sajtkészítők

Hajóson, a Lakner Farmon minden sajtdarabnak története van – és gyakran neve is. Lakner Kristóf néhány hónapja még nem értette, mit keres a fi200 klubban, ma pedig már  helyi éttermekben találkozni termékeikkel, közös projektekben dolgoznak más tagokkal, és prémium méz kerül a joghurtjaikba. A napi 140 liter tejből készülő adalékanyag-mentes sajtok mögött hajnali fejések, állatszeretetből épülő gazdaság és egy olyan család áll, amely a környéken egyedülálló értéket teremt – sok munkával, mégis őszinte szenvedéllyel.  

2025. 12. 03.

[ Hajós ]

down arrow
Lakner Farm Hajós
Lakner Kristóf, a hajósi Lakner Farm vezetője néhány hónappal ezelőtt még nem igazán értette, hogy mi keresnivalója lenne neki a fi200 klubban. A tények azonban meggyőzték, hiszen a tagság eredményeként az elmúlt hónapokban sajtjaik bekerültek a császártöltési napforduló étterembe, kiváló mézet használhatnak a joghurtjaikban, sőt, még közös pályázatot is nyújtottak be fi200 klubtagokkal.
Megnézem

Legfrissebb videóink

Design by WEBORIGO