Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

közügyek épülő Bács-Kiskun

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

A keddi átadó ünnepségen Pivarcsi Csaba, Csengőd polgármestere felidézte, hogy 2016-ban fogalmazódott meg először a közétkeztetést biztosító konyha fejlesztése a településen, ám az elnyert támogatás ellenére a megvalósítás megrekedt. 

„Olyannyira, hogy a 2020-ban felállt új önkormányzatnak vissza kellett adnia a pályázatot. Egy új projekt keretében, a terveket racionalizálva és kibővítve új támogatási igényt nyújtottunk be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz, és 260 millió forint támogatást nyertünk a felújításra. A covid utáni építőipari áremelkedések miatt azonban ez nem bizonyult elegendőnek, és többlettámogatási igényt kellett benyújtanunk, így nyertünk további 42 millió forintot” – mondta a polgármester, kiemelve, hogy a problémák megoldásában jelentős segítséget nyújtott Font Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László, a vármegyei közgyűlés elnöke, illetve Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője. 

Pivarcsi Csaba hozzátette: Csengődön ez a beruházás több szempontból is fontos. Egyrészt az óvodai és iskolai étkeztetés mellett a szociális ellátásban is nélkülözhetetlen, másrészt a település egyik legrégibb, ikonikus épületegyüttesét tudták így felújítani – továbbá a konyha 4-5 helyi munkahelyet is fenntart.

A felújított létesítmény új közösségi térként is funkcionál, éttermet és konferenciatermet alakítottak ki benne. Az épület új tetőszerkezetet, hőszigetelést és energiatakarékos épületgépészetet kapott, valamint rengeteg új bútort és eszközt szereztek be, a termelőkapacitás pedig akár a nem rászoruló helyi lakosok, illetve a környező településeken élők igényeit is ki tudja szolgálni.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy Csengődön egy tudatos építkezés zajlik, sorra újulnak meg a település ikonikus épületei, illetve a bennük működő funkciók. 

„Ez egy tudatos munka a kormányzat részéről is, hogy a kistelepüléseken is elérhetők legyenek azok a kényelmi, szociális, szabadidő eltöltésére alkalmas szolgátlasok, amelyek a nagyobb településeken ott vannak” – emelte ki a képviselő. 

 

További híreink

2024. 03. 04.

Évértékelő nem csak borászoknak

Év elején fontosnak tartom, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökeként megálljak egy pillanatra, számba vegyem a tavalyi év kihívásait, eredményeit, számot adjak az olvasóknak a 2023-ban elvégzett munkáról és a 2024-ben előttünk álló feladatokról - nyilatkozta Frittmann János.   

2024. 03. 04.

Kiskőrös

2024. 03. 01.

Százharminc diák verselt

Vármegyénk számos településéről érkeztek versmondók a kiskőrösi EGYMI ( Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola) felhívására. Az országos hírű, szakmailag elismert intézmény korábbi igazgatója, néhai Szerencsés Terézia emlékére rendezett versmondó versenyre százharminc diák érkezett Bács-Kiskun több általános-, és középiskolájából, sőt egy óvodás produkciót is hallhatott a háromtagú zsűri. 

2024. 03. 01.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 01.

Az OVSZ vérdásra invitálja a lakosságot

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2024. 03. 01.

Bugac, Bugacpusztaháza, 3+

2024. 02. 29.

Indul a 2024-es hajtányszezon

A menetrend szerinti hajtányjáratok mellett több településen is lesznek hajtányos napok.

2024. 02. 29.

[ Bugac , Bugacpusztaháza , Kecskemét , Kiskunmajsa , Szank ]

Kalocsa

2024. 02. 25.

Köszönet és hála a szolgálatért!

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke az ünnepi szentmisén a papság, a hívek jelenlétében szentelte szerpappá Hódi Dávid papnövendéket, egyben az életében is jelentős napra emlékezett: a Szentszék 25 évvel ezelőtt nevezte ki a kalocsai érsekké. 

2024. 02. 25.

[ Kalocsa ]

Bácsbokod

2024. 02. 23.

A teljesség igénye nélkül

Bácsbokodon tartotta közgyűlését  Bács-Kiskun vármegye önkormányzata pénteken - négy igen jelentős, helyi identitást erősítő pályázat zárult le az elmúlt év végén.

2024. 02. 23.

[ Bácsbokod ]

Design by WEBORIGO