MADARAKAT GYŰRŰZTEK A BAJAI PETŐFI SZIGETEN

Fi200
A fiatal korosztály természet szeretetére való nevelése volt a célja a nyilvános madárgyűrűzésnek

 

A fiatal korosztály természet szeretetére való nevelése volt a célja annak a nyilvános madárgyűrűzésnek, amelyet január 2-án vasárnap délelőttjére szervezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei csoportja a Petőfi-szigeten.

A több évtizede helyezték ki a Bajai Turisztikai Központ és a Sportuszoda közötti zöld területre azt a madáretetőt, amely elsősorban a vadon élő madarak, többek között a cinegék és a veszélyeztetett fajták közé sorolt verebek áttelesét segíti elő- fogalmazott Kalocsa Béla ornitológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei csoportjának vezetője.

A civil szervezet bajai aktivistái egy, a madáretető elé kifeszített hálóba fogták be a madarakat, majd egy azonosító jellel ellátott kis gyűrűt helyeztek el tollas barátaink lábára. A gyűrűzés egy 110 éve alkalmazott módszer, melynek segítségével választ kaphatunk arra, hogy honnan jöttek és hová mennek madaraink- mondta Kalocsa Béla. — A gyűrűn található egyedi azonosító olyan mint egy gépkocsi rendszám, a világon csak egy van belőle. Ha egy gyűrűzött madár bárhol a világon ember kezébe kerül, egy számítógépes adatbázisól pillanatok alatt megtudhatják honnan, melyik országból érkezett. Az azonosító segítségével képet kaphatunk arról is, hogy madár meddig él, feltéve, ha évek múltán újra betudjuk fogni őket.

Forrás: amve.hu

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO