

Finom, puha kelt tészta. Egy igazi klasszikus!
HOZZÁVALÓK
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
5 ek kristálycukor
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 mk só
1 egész tojás
10 dkg margarin
A töltelékhez:
25 dkg baracklekvár (sűrű)
A kenéshez:
12 dkg margarin
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt a tej felével, kevés cukorral és liszttel kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A hozzávalókat a margarin kivételével összegyúrjuk. A margarint megolvasztva hozzáöntjük a tésztához, és alaposan összegyúrjuk. 15 percig pihentetjük, majd 2-3 percen át finoman ismét átgyúrjuk, majd további 35 percig kelesztjük. A lisztes deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 28x42 cm nagyságúra és 1 cm vastagra. Ezután kb. 7 centis négyzetekre vágjuk, összesen 24 darabra.
A kenéshez a margarint felolvasztjuk, a tepsit kikenjük vele, majd a tésztalapokra lekvárt teszünk, feltekerjük, és a buktát a folyékony margarinba mártva egymás mellé, szorosan tesszük a tepsibe. (Egy kb. 25x35 cm-es tepsi szükséges hozzá.) Így a tészta csak felfelé nőhet.
Sütés előtt pihentetjük 15 percig, ezután előmelegített sütőben 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C-on kb. 25 percig sütjük.
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.
2025. 05. 06.
2025. 05. 06.
Borota
2025. 05. 05.
2025. 05. 05.
[ Borota ]
2025. 05. 02.
2025. 05. 02.
Fülöpjakab
2025. 04. 29.
2025. 04. 29.
[ Fülöpjakab ]