LAKOSSÁGI FÓRUMOT TARTOTTAK KALOCSÁN A LESZAKADT VÁROSRÉSZEK FEJLESZTÉSÉRE

közügyek TOP-fejlesztések
Az eseményen dr. Filvig Géza polgármester, Pécsi Vivien, a szociális bizottság elnöke és Rumi László, a projekt szakmai vezetője is megjelent.

„A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” elnevezésű TOP forrásból, Kalocsa Önkormányzatának megbízásából a Szociális Központ augusztus 22-én sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórumot tartott a roma közösségi házban. Az eseményen dr. Filvig Géza polgármester, Pécsi Vivien, a szociális bizottság elnöke és Rumi László, a projekt szakmai vezetője is megjelent. A programot követően a Szociális Központ munkatársai egészségügyi szűrést és oktatást tartottak a Malomszögi utcában.
Dr. Filvig Géza polgármester beszámolt arról, hogy a város: „A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásában lévő Területi Operatív Program (TOP)pályázaton a város 250 millió forintot nyert a Szőlők köze városrészben, részben a Malomszögi utcában lévő utak és önkormányzati bérlakások felújításra, illetve a roma emberek integrációját elősegítő programokra. Kalocsa Város Önkormányzata számára fontos, hogy az úgynevezett szegregált területen élők közül is minél több ember vállaljon szerepet a város és környékének munkaerőpiacán.” – mondta a polgármester.
Hozzátette: „Feltétlenül meg kell említenem Sztojka István nevét, akivel évek óta szoros együttműködésben dolgozunk azon, hogy minél élhetőbb városrészen élhessen a roma lakosság is. A mostani lakossági fórumot is azért szerveztük, hogy minél több problémára találhassunk megoldást. Ám ahhoz, hogy ezek végére pont kerüljön, meg kell ismerni, ki kell kérni a roma és természetesen nem roma, de a szegregált, elmaradottabb városrészben élők véleményét”– magyarázta a polgármester, aki kérdésre válaszolva felsorolta, hogy a jelenlegi lakossági fórumot, egészen a pályázat zárásáig továbbiak követiek. Mint elhangzott,  legközelebb 2022. szeptember 16 - án, október 14-én, majd jövő év február 3-án lesz a mostanihoz hasonló fórum, amelyen a rehabilitációval érintett területen élők szabadon elmondhatják véleményüket, ötleteiket, javaslataikat.
Pécsi Vivein, a szociális bizottság elnöke kifejtette: „A szegregált területeken élők életminőségének javítása elsősorban a Szőlők köze városrészben valósul meg, hiszen ez a településrész a pályázati szempontok mellett az objektív mérőszámok alapján is szociálisan veszélyeztetett terület. A pályázat komplexitására jellemző, hogy nem egy-egy célcsoportot, hanem a legtöbb program az érintett területen élő lakosság teljes korfáját érinti. A cél nem kevesebb, mint a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációja. Ezzel együtt kiemelt feladat, hogy a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei javuljanak, számukra elérhetővé váljanak a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító programok”– hangsúlyozta a képviselő.
Rumi László annak a véleményének adott hangot: „A célok között a folyamatos szociális munka megteremtése, a pénzügyi, családszervezési és életvezetési tanácsadás,a  problémák feltérképezése, valamint egyéni fejlesztési tervek készítése, megvalósítása és azok folyamatos felülvizsgálata szerepel. A foglalkoztatás elősegítése, a munkaerő-piaci beilleszkedést segítő programok, önálló jövedelemszerzésre való képesség kialakítása, fejlesztése, foglalkoztatók felkészítését célzó programok megvalósítása, az előítéletek csökkentése és a célcsoport munkaerőpiaci elhelyezkedésének segítése szintén kiemelt feladat.” – fogalmazott a szakmai vezető, hozzátéve:
„Emellett törekszünk a kora-gyermekkori, gyermekkori és formális oktatáson kívüli fejlesztésre és az oktatás fejlesztésére; családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás kiterjesztésére, bővítésére, továbbá a kötelező önkormányzati feladatellátáson túli szociális, gyermekjóléti szolgáltatások kialakítására, a gyerekek iskolai felzárkózását segítő kiegészítő oktatási és készségfejlesztési programok sikerére. Mindezek megvalósítását segíti az utcabizalmi foglalkoztatása, az egészségügyi programokhoz való hozzáférés biztosítása, és a preventív jellegű szolgáltatások. A projekt keretében várhatóan javul a hatósági szolgáltatásokhoz való hozzáférés (kormányablaki ügyintézés), javul az ügyintézés elősegítése (iratok beszerzésének segítése, tulajdonviszonyok tisztázása stb.), és mindezt jogi tanácsadás is kiegészíti. Természetesen fontos célkitűzés a bűnmegelőzés és közbiztonság erősítésével kapcsolatos képzési, szemléletformáló programok népszerűsítése is” – zárta gondolatait Rumi László, a projekt szakmai vezetője.

További híreink

Dunavecse

2024. 03. 28.

Dunavecse – Fehéregyháza pusztai tarsolylemez

A vármegyei motívumvilág következő állomása Dunavecse. Ott is a tarsolylemezzel ismerkedhetünk meg ezúttal.A tarsolylemezt 1910-ben gyűjtötte a helyszínen Kada Elek, a megbolygatott sír tárgyait „részben szétszórták, részben a gyermekek kezei közt mint játszó tárgyak elvesztek” (Kada). E tarsolylemezen centrálisan szimmetrikus elrendezésben jelennek meg a lemez „sarkai” felé középvonalukkal nyíló palmetta csokrok.

2024. 03. 28.

[ Dunavecse ]

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Design by WEBORIGO