Népviseletet tervez, fest, varr Bajkó Bence

Vármegyénk értékei két folyó közt

Bajkó Bence neve már nem ismeretlen a vármegyében, sőt azon túl sem. A nagybaracskai fiatalember nem mindennapi tehetsége, mestersége joggal repíti őt a legek közé.

 

 A népviseletek gyűjtésével, újak tervezésével, készítésével már számos elismerést szerzett. A napokban  az országos Kereskedelmi és Iparkamara tüntette ki, a  „Magyar Kézműves Remek” díjjal, melynek célja a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése, a minőségi kézműipari termékek bemutatása, valamint a népi kézműves mesterségek hagyományainak tovább éltetése. Bence az ifjú kézműves remek különdíjban részesült, amely a fiatal alkotók ösztönzésére irányul, a 93 pályázó közül ő volt a legfiatalabb díjazott, hiszen mindössze 21 éves.

 

Bence sárközi mázolt selyem viselettel érdemelte ki az elismerést. Amint azt hírportálunknak mesélte, a sárközi mázolt selyem az egyik legdrágább és legszebb alapanyag a magyar népviseletek között, melyet úgy tartottak annak idején, hogy akár 2 tinó árába is kerülhetett egy ilyen ruha. Ezen nemes alapanyag története egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor a franciaországi Lyonból hozatott drága borotvált sem anyagokat próbálták utánozni úgy, hogy a brokát selymekre színes virágmintákat festettek. A 20-as években Baján élt egy festő mester, majd később a 60-as években a bajai Patyolatban festettek újra selyemre virágokat, azonban ez a tevékenység ismét megszakadt több évtizeden keresztül.

De vajon mi késztet egy fiatal srácot arra, hogy a népi kultúra kutatásába fogjon? Erre maga Bajkó Bence így válaszolt: 

-Gyerekkorom óta közel áll hozzám a magyar kultúra, pár éve a viseletek gyűjtése is szenvedélyemmé vált, ezen kívül a tánchoz is szoros kötelék fűz. Jelenleg három együttesben, a Nagybaracskai Néptáncegyüttesben, a pécsi Mecsek Táncegyüttesben és a hercegszántói Veseli Santovcani nemzetiségi hagyomyányőrző együttesben táncolok.2021 őszén kutatásba kezdtem, hogyan lehetne a mai selyem alapanyagokkal és festékanyagokkal a régiekhez méltó mázolt anyagot készíteni, erre azért volt szükség, mert a régiek már tönkre mentek a hosszú idő alatt. Több hónapig tartó kutatás után elkészültek az első prototípusok, környezetem nagy érdeklődéssel fogadta és azóta is töretlenül támogat benne családom és falum, Nagybaracska, ahol a hagyományőrzésnek nagy múltja van. 2022 év elején elkészültek az első komplett ruhák, majd 2022 júniusában megalapítottam saját vállalkozásom. Az ország szinte minden szegletébe készítettem már mázolt anyagot együttesek és magánszemélyek számára. A selymeket magam is Franciaországból, Párizsból szerzem be, igyekszem a régiekhez hasonló mintázatú anyagokat hozni. A mázolt virágokat az eredeti 100 éves ruhadarabokról mintázom, jelenleg több mint 10 régi mintát sikerült felgyűjteni és újraalkotni. 2022 nyarán a varrás is elkezdett érdekelni, így mára nem csak selymet festek, de ruhákat is varrok. A ruha mellyel, az Ifjú Kézműves Remek címet elnyertem egy zöld színű brokát selyem szett, melyet Kiss-Drozdovszky Dóra, a Mecsek táncegyüttes női vezetője számára készítettem. Hagyományaink és kultúránk őrzése sokat jelent számomra, ezért célom minél több tudás anyag elsajátítása, a régi viseletek gyűjtése és megőrzése. Az általam készített mázolt selymekkel szeretném a magyar kultúrának visszaadni egy olyan apró, ám de annál fontosabb töredékét, mely már majdnem teljesen eltűnt- mondta Bence, akivel a közeljövőben a képernyőn is találkozhatnak a MegyeházaTV jóvoltából. 

A zsűri az alábbi szavakkal illette Bence munkáját:

“Gyönyörű. Hagyományos maszatolt minta, magas szintű kivitelezés. Harmonizáló egybecsengő színek. Dicséret az ifjú mesternek.”

Mi pedig büszkék vagyunk fiatal tehetségeinkre! 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO