KUKORICAGOMBÓC LEVES

RECEPTRE FEL BÁCS-KISKUN

KUKORICAGOMBÓC LEVES
Hozzávalók
A leveshez:
vegyes zöldség
petrezselyemzöld

1 l tej
1 ek olaj vagy zsír
törött pirospaprika
A gombóchoz:
25 dkg kukoricadara
fél l tej
kevés só és cukor
3-4 ek gríz
ELKÉSZÍTÉS
A vegyes zöldséget – leginkább mutatós akkor lesz a leves, ha színes zöldséget használunk pl. sárgarépa, borsó, kukorica, lilahagyma – fél liter sós vízben odatesszük főni. Amikor kezd puhulni, hozzáadjuk a tejet, összeforraljuk, mérsékelt lángon főzzük. Ha a zöldség megpuhult, a zsírt kicsit megmelegítjük, rádobjuk a paprikát, majd a leveshez adjuk. Összeforraljuk, ezután adjuk hozzá a gombócokat. A gombócokat úgy készítjük, hogy a kukoricadarát megfőzzük fél liter tejben és fél liter vízben, kicsi sóval és cukorral ízesítjük. Ha a főzőlevet elfőtte, hozzáadunk 3-4 evőkanál grízt, és sűrűn kavargatva kb. 5 percig főzzük, majd letakarjuk fedővel, míg a gríz megduzzad. Amikor kihűlt, kicsi gombócokat formázunk belőle vizes kézzel, melyeket enyhén sós vízben kifőzünk. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, akkor átszedjük a levesbe, de már csak fél percig főzzük együtt, mert a gombócok szétfordulnak.

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO