

KUKORICAGOMBÓC LEVES
Hozzávalók
A leveshez:
vegyes zöldség
petrezselyemzöld
só
1 l tej
1 ek olaj vagy zsír
törött pirospaprika
A gombóchoz:
25 dkg kukoricadara
fél l tej
kevés só és cukor
3-4 ek gríz
ELKÉSZÍTÉS
A vegyes zöldséget – leginkább mutatós akkor lesz a leves, ha színes zöldséget használunk pl. sárgarépa, borsó, kukorica, lilahagyma – fél liter sós vízben odatesszük főni. Amikor kezd puhulni, hozzáadjuk a tejet, összeforraljuk, mérsékelt lángon főzzük. Ha a zöldség megpuhult, a zsírt kicsit megmelegítjük, rádobjuk a paprikát, majd a leveshez adjuk. Összeforraljuk, ezután adjuk hozzá a gombócokat. A gombócokat úgy készítjük, hogy a kukoricadarát megfőzzük fél liter tejben és fél liter vízben, kicsi sóval és cukorral ízesítjük. Ha a főzőlevet elfőtte, hozzáadunk 3-4 evőkanál grízt, és sűrűn kavargatva kb. 5 percig főzzük, majd letakarjuk fedővel, míg a gríz megduzzad. Amikor kihűlt, kicsi gombócokat formázunk belőle vizes kézzel, melyeket enyhén sós vízben kifőzünk. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, akkor átszedjük a levesbe, de már csak fél percig főzzük együtt, mert a gombócok szétfordulnak.
2025. 07. 31.
2025. 07. 31.
2025. 07. 25.
2025. 07. 25.
2025. 07. 24.
2025. 07. 24.
2025. 07. 24.
2025. 07. 24.
2025. 07. 23.
2025. 07. 23.
Bugac, Jakabszállás, 3+
2025. 07. 21.
2025. 07. 21.
[ Bugac , Jakabszállás , Kecskemét , Kiskunmajsa , Szank ]