

KUKORICAGOMBÓC LEVES
Hozzávalók
A leveshez:
vegyes zöldség
petrezselyemzöld
só
1 l tej
1 ek olaj vagy zsír
törött pirospaprika
A gombóchoz:
25 dkg kukoricadara
fél l tej
kevés só és cukor
3-4 ek gríz
ELKÉSZÍTÉS
A vegyes zöldséget – leginkább mutatós akkor lesz a leves, ha színes zöldséget használunk pl. sárgarépa, borsó, kukorica, lilahagyma – fél liter sós vízben odatesszük főni. Amikor kezd puhulni, hozzáadjuk a tejet, összeforraljuk, mérsékelt lángon főzzük. Ha a zöldség megpuhult, a zsírt kicsit megmelegítjük, rádobjuk a paprikát, majd a leveshez adjuk. Összeforraljuk, ezután adjuk hozzá a gombócokat. A gombócokat úgy készítjük, hogy a kukoricadarát megfőzzük fél liter tejben és fél liter vízben, kicsi sóval és cukorral ízesítjük. Ha a főzőlevet elfőtte, hozzáadunk 3-4 evőkanál grízt, és sűrűn kavargatva kb. 5 percig főzzük, majd letakarjuk fedővel, míg a gríz megduzzad. Amikor kihűlt, kicsi gombócokat formázunk belőle vizes kézzel, melyeket enyhén sós vízben kifőzünk. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, akkor átszedjük a levesbe, de már csak fél percig főzzük együtt, mert a gombócok szétfordulnak.
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.
2025. 05. 06.
2025. 05. 06.
Borota
2025. 05. 05.
2025. 05. 05.
[ Borota ]
2025. 05. 02.
2025. 05. 02.
Fülöpjakab
2025. 04. 29.
2025. 04. 29.
[ Fülöpjakab ]