KORSZERŰ ÉPÜLETBE KÖLTÖZTEK A DUNAPATAJI POLGÁRŐRÖK

épülő Bács-Kiskun két folyó közt
Az ország egyik legmodernebb szolgálati helyét vették birtokba, elismerések átadásának alkalma is volt az ünnep.

 

 

Az Országos Polgárőr Nap példás, máig elismerő visszhangot kiváltó dunapataji megrendezését követően újabb jelentős eseménnyel hívta fel magára a figyelmet Dunapataj Nagyközség Önkormányzata és a Dunapataji Polgárőr Csoport. A december 5-én délelőtt megtartott avatóünnepséget követően egy, a település központjában lévő, kívül-belül gyönyörűen felújított, modern, komfortos épületbe költöztek a polgárőrök.

Az átadó ünnepségre érkező dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke szerint a dunapataji önkormányzat jelenleg Magyarország egyik legmodernebb szolgálati helyét biztosítja a mintegy 20 főt számláló polgárőr csoport számára. A korábban a vízszolgáltatónak átadott épületet az önkormányzat visszavásárolta, majd a Magyar Falu Program pályázati forrásából és jelentős önerőből az épületet és a környezetét – új kerítés, térburkolat, rejtett csapadékvíz elvezetés, parkosítás – modernizálta, a polgárőrök szolgálati igényeihez igazította.

Az ünnepségre az 51-es főúton Kalocsa irányából érkezők a két körforgalom között bekövetkezett baleset félpályás útlezárásánál személyesen is megtapasztalhatták, milyen hasznos, ha az adott településen polgárőrség működik, ugyanis a forgalmat ezúttal is a helyi polgárőrök irányították.

Az esemény résztvevőit Dr. Túrós Andrást, az OPSZ elnökét, dr. Fekecs Dénest, az OPSZ általános és stratégiai elnökhelyettesét, egyben a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, dr. Szigeti Lászlót, az OPSZ gazdasági-pénzügyi elnökhelyettesét, dr. Urbán Zoltán dandártábornokot, a BM munkatársát, Németh Bertold rendőr alezredest, a Kalocsai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály vezetőjét, Nyúl Krisztián főtörzszászlóst, a dunapataji KMB csoport vezetőjét, Szigeti Sándort, a Dunapataji Polgárőr Csoport jelenlegi elnökét, és Gyirán Pétert, a volt elnököt, a megjelent polgárőröket, az önkormányzat munkatársait Dusnoki Csaba polgármester köszöntötte.
A településvezető a beruházás főbb paramétereinek ismertetése után rámutatott: a sikeresen megrendezett Országos Polgárőr Nap után egy pillanatra ismét Dunapatajra figyelhet a polgárőrök nagy közössége. Az önzetlen munkát végző polgárőrök - a település egyfajta elismeréseként is - egy minden tekintetben korszerű, a 21. század igényeihez igazított épületbe költözhetnek. Dusnoki Csaba arra is felhívta a figyelmet: ahogy napjainkban az élet minden területén, így a polgárőrség munkavégzése során is elkerülhetetlen a takarékos, ésszerű gazdálkodás, ugyanakkor ez az önzetlen, a közösség érdekében kifejtett polgárőri munka társadalmi, erkölcsi megbecsülését nem érintheti.

Dr. Túrós András beszédében aláhúzta:

„Kötelességemnek éreztem, hogy eljöjjek erre a rendezvényre; elsősorban azért, mert 2022. júniusában olyan fantasztikus országos polgárőr napot rendezett a Bács-Kiskun Megyei Szövetség a dunapatajiakkal közösen, amely a polgárőrségen belül még mindig közbeszéd. Az itteni munka a minőségről szól, amit az is igazol: ha ránézek erre az épületre, akkor egy nagyon szépen, igényesen felújított épületet látok, és ha ránézek a polgárőrökre, akkor ők is a szabályzatnak megfelelően, szép formaruhában vannak itt. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat és a helyi emberek törődnek a polgárőrséggel, fontos számukra és megbecsülik azt.”

Az OPSZ elnöke felidézte, hogy Magyarország a rendszerváltozást követően milyen buktatókon keresztül lett a világ egyik legbiztonságosabb országa, amelyhez természetesen a polgárőrök is nagymértékben hozzájárulnak. Dr. Túrós András felhívta a figyelmet, hogy december 5-én van az önkéntesek világnapja, így talán akaratlanul is jól időzítették a mai székház avatót, hiszen a polgárőrök tipikusan önkéntesen, önzetlenül járulnak hozzá, hogy az ország közbiztonsága kiegyensúlyozott legyen.

„Becsüljük meg mindnyájan, hogy az önkormányzat itt Dunapatajon ilyen magas fokon gondoskodik a polgárőrökről és minőségi munkafeltételeket biztosít számukra” – zárta beszédét az OPSZ elnöke.

A Kalocsai Rendőrkapitányság nevében Németh Bertold köszöntötte az ünnepség részvevőit. A rendőr alezredes megköszönte a duanapataji polgárőrök elmúlt évben is eredményes munkáját, az Országos Polgárőr Nap sikerérért végzett erőfeszítéseiket, majd mondanivalója végén Gulyás Ferenc polgárőrt hosszú idő óta végzett kimagasló munkájáért oklevél elismerésben részesítette.

Szigeti Sándor, a polgárőrök helyi vezetője elöljáróban megköszönte az elismerő szavakat, majd mint mondta:

„Dunapatajon jó ma polgárőrnek lenni! Ez nem egyedi, hiszen az elmúlt fél évtizedben jó volt polgárőrnek lenni akkor is, amikor öt év után ismét, sosem látott létszám és programgazdagság mellett itt rendezték meg az Országos Polgárőr Napot, amit az országos elnök minden idők legjobbjának értékelt. Amikor a pataji polgárőrök gépkocsit, robogót, vagy éppen két szolgálati kerékpárt kaptak, szintén ez az érzés köszönt vissza, aminek most a „non plus ultrája” az új székház átvétele.”

Az ünnepség folytatásában dr. Fekecs Dénes kiváló polgárőr címet adományozott Gyirán Péternek , a helyi polgárőr csoport alapító elnökének, majd Dusnoki Csaba polgármester az új polgárőr épület kulcsait kézfogás és jókívánságok kíséretében adta át Szigeti Sándornak, a helyi polgárőr csoport vezetőjének.

Az esemény folytatásaként a résztvevők a polgárőrök új székházát kívül-belül megtekintették, majd a rendezvény fehér asztal melletti beszélgetéssel ért véget.

 

További híreink

Dunavecse

2024. 03. 28.

Dunavecse – Fehéregyháza pusztai tarsolylemez

A vármegyei motívumvilág következő állomása Dunavecse. Ott is a tarsolylemezzel ismerkedhetünk meg ezúttal.A tarsolylemezt 1910-ben gyűjtötte a helyszínen Kada Elek, a megbolygatott sír tárgyait „részben szétszórták, részben a gyermekek kezei közt mint játszó tárgyak elvesztek” (Kada). E tarsolylemezen centrálisan szimmetrikus elrendezésben jelennek meg a lemez „sarkai” felé középvonalukkal nyíló palmetta csokrok.

2024. 03. 28.

[ Dunavecse ]

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Design by WEBORIGO