Komolyan vették a játékkészítést

A Bácsszentgyörgyi Játékgyár és Népi Iskola 2013-ban indult útjára kistérségi startmunka mintaprogramként. Ma természetes alapanyagú fa- és textiltermékeket, ügyességi, logikai, kreatív, fejlesztő játékokat készítenek és forgalmaznak.

Tíz éve született meg a gondolat, hogy a bácsszentgyörgyi tartós munkanélküliek számára létre kellene hozni egy megélhetést biztosító munkahelyet. Miután zöld utat kapott a gondosan kidolgozott pályázat, két hét alatt a semmiből kellett a leendő gyárnak megfelelő helyet, munkaerőt és a munkaeszközöket biztosítani. Szerencsére sokan az ügy mellé álltak és támogatták, segítették a gyár létrejöttét. A lelkes közfoglalkoztatottak hamar összehangolódtak, és közös ötletelésbe fogtak. Így született meg a játékkészítés gondolata. Munka közben kitanulták a textil és fa alapanyagok megmunkálását, festését, díszítését. Eleinte minden kézi erővel és eszközökkel készült, ám egy helyi lakos felajánlása nyomán ma már egy CNC-eszterga segítségével sorozatgyártásban tudják saját ötleteiket megvalósítani. A következő lépcsőt az jelentette, hogy megismerték Lőrincz Józsefet, „Józsi bácsit”, a játékfeltalálót, akinek az ötletei alapján ismét tovább bővítették a különböző fajátékok sorozatgyártását. Kezdetben
a termékek értékesítése nehéz volt, de ma már egyre többen ismerik és keresik a kedvező árú, szívvel-lélekkel készített játékokat, amelyek helyi rendezvényeken, kézművesvásárokon, fesztiválokon találhatók meg.

A játékgyárról készült kisfilmünk IDE KATTINTVA megtekinthető.

 

További híreink

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

2024. 06. 07.

Június 9. – a választás napja

2024. június 9-ére tűzte ki Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

2024. 06. 07.

2024. 06. 06.

Orbán Viktor a Tomori Pál-híd átadásán: Dél-Magyarország jelentősége felértékelődik

A Kalocsát Pakssal összekötő új híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál-híd átadásán csütörtökön Kalocsán.

2024. 06. 06.

2024. 06. 06.

Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

2024. 06. 06.

Design by WEBORIGO