Komolyan vették a játékkészítést

A Bácsszentgyörgyi Játékgyár és Népi Iskola 2013-ban indult útjára kistérségi startmunka mintaprogramként. Ma természetes alapanyagú fa- és textiltermékeket, ügyességi, logikai, kreatív, fejlesztő játékokat készítenek és forgalmaznak.

Tíz éve született meg a gondolat, hogy a bácsszentgyörgyi tartós munkanélküliek számára létre kellene hozni egy megélhetést biztosító munkahelyet. Miután zöld utat kapott a gondosan kidolgozott pályázat, két hét alatt a semmiből kellett a leendő gyárnak megfelelő helyet, munkaerőt és a munkaeszközöket biztosítani. Szerencsére sokan az ügy mellé álltak és támogatták, segítették a gyár létrejöttét. A lelkes közfoglalkoztatottak hamar összehangolódtak, és közös ötletelésbe fogtak. Így született meg a játékkészítés gondolata. Munka közben kitanulták a textil és fa alapanyagok megmunkálását, festését, díszítését. Eleinte minden kézi erővel és eszközökkel készült, ám egy helyi lakos felajánlása nyomán ma már egy CNC-eszterga segítségével sorozatgyártásban tudják saját ötleteiket megvalósítani. A következő lépcsőt az jelentette, hogy megismerték Lőrincz Józsefet, „Józsi bácsit”, a játékfeltalálót, akinek az ötletei alapján ismét tovább bővítették a különböző fajátékok sorozatgyártását. Kezdetben
a termékek értékesítése nehéz volt, de ma már egyre többen ismerik és keresik a kedvező árú, szívvel-lélekkel készített játékokat, amelyek helyi rendezvényeken, kézművesvásárokon, fesztiválokon találhatók meg.

A játékgyárról készült kisfilmünk IDE KATTINTVA megtekinthető.

 

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO