Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

két folyó közt

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron. 

A megmérettetésnek Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának Bor Bagoly Présháza adott otthont, amely amellett, hogy a Sváb-sarok egyik turisztikai információs központjaként és rendezvényhelyszíneként működik, a vármegyei borokat is népszerűsíti.

 

Ahogyan a korábbi években, ezúttal is a Kunsági és a Hajós-Bajai borvidékek aranyérmes tételei közül választotta ki az elismert szakemberekből álló öt tagú zsűri a vármegye fehér, rosé és vörös borát. 19 borászat 32 tétele (12 fehérbor, 12 rosé és 8 vörösbor) került idén a „döntőbe”, emellett odaítélték a „Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza 2024” díjat is.

 

„Az ország szőlőterületeinek döntő többsége Bács-Kiskunban található és a hazai borok nagy része is itt készül. Évtizedek óta az a vármegye célja, hogy megbecsülje azokat, akik Bács-Kiskunban a legszélsőségesebb időjárási körülmények és a legváltozatosabb adottságok között évről-évre keményen dolgoznak a szőlőkben és a pincékben” – mondta el az eredményhirdetésen Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke.  

 

Frittmann János, a Kunsági Borvidék – és egyúttal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – elnöke azt emelte ki, hogy a térség borai az utóbbi időszakban stílusban és minőségben is meghatározóvá váltak. „Az egész világon a gyümölcsös borok a legkedveltebbek. Mindkét borvidéken hosszú ideje zömében ilyen borokat készítünk, és bár eleinte megmosolyogtak bennünket, mára egyértelművé vált, hogy ezt a trendet érdemes követni” – emelte ki Frittmann János.  

 

Kovács Róbert, a Hajós-Bajai borvidék alelnöke hangsúlyozta: az, hogy a borvidékről olyan termelők értek el kiváló eredményt, akik nem nagyüzemi szinten művelik a szőlőt és készítik a bort, jól mutatja azt az alázatos munkát, amit ebbe belefektetnek. „A gyümölcsös boroké, vagyis a kunsági és a hajós-bajai boroké a jövő. Azt gondolom, Magyarország minden borvidéke tanulhat az itteni vezető borászoktól a fehér és rosé borok tekintetében” – fogalmazott.

 

„A zsűri munkája egyszerre volt könnyű és nehéz. Ezek a borok olyan minőséget képviseltek, hogy a többségének aranyérmet adhattunk volna. A vármegye bora elismerésről pedig mindegyik kategóriában minimális különbégek döntöttek” – mondta el az eredményhirdetést felvezetve a zsűri elnöke, Szabó Attila, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomásának témavezetője.

 

Az elismerések ünnepélyes átadására június 1-én kerül sor Nemesnádudvaron, a IX. Nemzetközi Vadgasztronómiai és Borfesztivál keretében. A nyertes tételek a következő egy évben jogosultak viselni elnyert címüket, melyről a palackokon elhelyezett kiegészítő címke is tanúskodik.

 

 

Az eredmények: 

 

Bács-Kiskun Vármegye Fehérbora 2024

NEKTÁR

Szemerey Pince – Császártöltés – Hajós-Bajai borvidék

Könnyed, intenzíven illatos bor, mely szépen mutatja ennek a Bács-Kiskun vármegye számára egyre fontosabb szőlőfajtának az értékeit. Illatában friss szőlő, lime, narancsvirág és muskotályos jegyek fedezhetőek fel benne illatban ízben egyaránt. Karakteres illatos bor, mely széles közönség számára nyújthat kellemes élményt.

 

 

Bács-Kiskun Vármegye Rozébora 2024

KÉKFRANKOS ROSÉ

Umenhoffer Pince – Hajós – Hajós-Bajai borvidék

Élénk málnaszínű, gazdag testtel rendelkező, tartalmas rozé. Illata friss citrusos, meggyes jegyekkel indít, amiket édes, cukorkás hatások váltanak fel. Gyümölcsös ízének stabil hátteret ad a bársonyos test és a visszafogott, selymes érzetű savtartalom.

 

 

Bács-Kiskun Vármegye Vörösbora 2024

CABERNET FRANC SELECTION

Frittmann Testvérek Kft. – Kunsági borvidék

Rendkívül testes, ám mégis könnyen fogyasztható vörösbor. Komplex illatában a fekete bogyós gyümölcsök édes fűszerekkel és mogyorós, csokoládés hatásokkal egészülnek ki. Íze komoly, tannintartalma visszafogott, friss savai harmonikussá teszik az összhatást.

 

 

Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza 2024

EIFERT JÁNOS – SOLTVADKERT - Kunsági-borvidék

 

Eifert János a Kunsági borvidéken, Soltvadkerten gazdálkodik. 20 hektár  szőlőterületről és vásárolt szőlőből évente 3500 hektoliter bort készít. Célja a kunsági borok jó hírnevének öregbítése a borvidékre jellemző üde, intenzíven gyümölcsös és magas minőségű borok előállításával. A szőlő feldolgozása modern, korszerű üzemben történik, a borok pedig fajtától függően acéltartályban vagy fahordóban érlelődnek.

 

Cabernet Sauvignon-Franc cuvée 2021
Közepesen testes, rendkívül harmonikus, könnyen fogyasztható, intenzív ízű bor. Bár száraz, illatában és ízében is az édes fűszerek jellemzőek, ennélfogva barátságos összbenyomást ad. Különlegessége a hordós érlelésnek köszönhető kávés, vaníliás, kókuszos jellege. 

 

 

A szakmai bíráló bizottság tagjai voltak: 

Dr. Györe Dániel, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztályának vezetője, 

Szabó Attila, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomás témavezetője, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Szakmai és Etikai Bizottságának elnöke,

Mátyus Imre, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tanára, 

Tóth Dávid Hegyközségek, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kiemelt szakmaközi ügyekért felelős szakreferense,

Nyulasi Gábriel István, az „Ihatóbb Magyarországért” borászati és gasztronómiai mozgalom alapítója.

További híreink

2025. 09. 16.

A végéhez közeledik a komplex hulladékgazdálkodási fejlesztés Bács-Kiskun és Pest vármegyékben - több mint 13 milliárd forint uniós támogatással valósult meg a projekt

Több mint 600 ezer térségi lakos hulladékának kezelését modernizálta a 2017 óta tartó fejlesztés. A projekt eleimei – a különböző gépek beszerzésére, hulladékgyűjtő edények vásárlása, építési beruházások – mind a szelektív gyűjtést, válogatást, és kezelést helyezték előtérbe. A projekt keretében 200 000 db száraz hulladék gyűjtésére alkalmas –  a lakosság körében sárga kukaként ismert –  gyűjtőedényt vásároltak és osztottak szét több mint 2 milliárd forint értékben, illetve 27 darab hulladékgyűjtő autó beszerzésére is sor került. A fejlesztési munkálatok kiemelt helyszínei Kecsemét, Cegléd és Monor voltak. A kapcsolódó építési munkálatok mellett szemléletformálási projektrészek is megvalósultak.  

2025. 09. 16.

2025. 09. 15.

Hátrányos helyzetű csoportok: fókuszban a nők

Harmadik alkalommal ülésezett a Vármegyeházán 2025 szeptember 12-én a "Bács-Kiskun, jó itt lenni!" projekt keretében működő Bács-Kiskun Vármegyei Felzárkózási Fórum tematikus munkacsoportja. A Projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg. 

2025. 09. 15.

2025. 09. 11.

„Ez egy életképes stratégia” Fi200 klub Bácsalmáson

Új üzleti együttműködések kiépítése, és ezzel a helyi gazdaság erősítése a célja a fi200 klubnak, amely a napokban ötödik alkalommal szervezett üzleti reggelit Bácsalmáson, a Rakétakilövő Látogatóközpontban. Az egyre bővülő közösségben a térség vállalkozói, civiljei és önkormányzati szereplői építenek kapcsolatokat. 

2025. 09. 11.

2025. 09. 11.

"Az univerzum mindenki fantáziáját megmozgatja" Vármegyei kitüntetésben részesül Borkovits Tamás asztrofizikus

Tízéves korától kezdve tudatosan készült hivatására a vármegye tudományos életének fejlődéséért- díj idei kitüntetettje, Borkovits Tamás. Friss diplomásként tért vissza szülővárosába, Bajára. Mai napig a helyi obszervatóriumban kutatja a világmindenséget.  

2025. 09. 11.

2025. 09. 11.

Így fejleszthető Bács-Kiskun gazdasága: konferencia nem csak szakembereknek

Hogyan lehet a helyi közösségekből valódi gazdasági erőt kovácsolni? Milyen lehetőségeket rejtenek a települések, a vállalkozások és a közösségek összefogásai? Ezekre a kérdésekre is választ keresnek a Paktum Plusz Szervezet szeptember 19-i ülésén Kecskeméten, a Megyeháza Közgyűlési termében.

2025. 09. 11.

2025. 09. 10.

Kunadacson járt a Guruló Iránytű

Útjára indult a Guruló Iránytű, Bács-Kiskun Vármegye tematikus busza, amely egy különleges mobil közösségi térként járja majd a vármegye településeit a jól ismert Mesebuszhoz hasonlóan. 

2025. 09. 10.

Design by WEBORIGO