Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

két folyó közt

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron. 

A megmérettetésnek Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának Bor Bagoly Présháza adott otthont, amely amellett, hogy a Sváb-sarok egyik turisztikai információs központjaként és rendezvényhelyszíneként működik, a vármegyei borokat is népszerűsíti.

 

Ahogyan a korábbi években, ezúttal is a Kunsági és a Hajós-Bajai borvidékek aranyérmes tételei közül választotta ki az elismert szakemberekből álló öt tagú zsűri a vármegye fehér, rosé és vörös borát. 19 borászat 32 tétele (12 fehérbor, 12 rosé és 8 vörösbor) került idén a „döntőbe”, emellett odaítélték a „Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza 2024” díjat is.

 

„Az ország szőlőterületeinek döntő többsége Bács-Kiskunban található és a hazai borok nagy része is itt készül. Évtizedek óta az a vármegye célja, hogy megbecsülje azokat, akik Bács-Kiskunban a legszélsőségesebb időjárási körülmények és a legváltozatosabb adottságok között évről-évre keményen dolgoznak a szőlőkben és a pincékben” – mondta el az eredményhirdetésen Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke.  

 

Frittmann János, a Kunsági Borvidék – és egyúttal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – elnöke azt emelte ki, hogy a térség borai az utóbbi időszakban stílusban és minőségben is meghatározóvá váltak. „Az egész világon a gyümölcsös borok a legkedveltebbek. Mindkét borvidéken hosszú ideje zömében ilyen borokat készítünk, és bár eleinte megmosolyogtak bennünket, mára egyértelművé vált, hogy ezt a trendet érdemes követni” – emelte ki Frittmann János.  

 

Kovács Róbert, a Hajós-Bajai borvidék alelnöke hangsúlyozta: az, hogy a borvidékről olyan termelők értek el kiváló eredményt, akik nem nagyüzemi szinten művelik a szőlőt és készítik a bort, jól mutatja azt az alázatos munkát, amit ebbe belefektetnek. „A gyümölcsös boroké, vagyis a kunsági és a hajós-bajai boroké a jövő. Azt gondolom, Magyarország minden borvidéke tanulhat az itteni vezető borászoktól a fehér és rosé borok tekintetében” – fogalmazott.

 

„A zsűri munkája egyszerre volt könnyű és nehéz. Ezek a borok olyan minőséget képviseltek, hogy a többségének aranyérmet adhattunk volna. A vármegye bora elismerésről pedig mindegyik kategóriában minimális különbégek döntöttek” – mondta el az eredményhirdetést felvezetve a zsűri elnöke, Szabó Attila, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomásának témavezetője.

 

Az elismerések ünnepélyes átadására június 1-én kerül sor Nemesnádudvaron, a IX. Nemzetközi Vadgasztronómiai és Borfesztivál keretében. A nyertes tételek a következő egy évben jogosultak viselni elnyert címüket, melyről a palackokon elhelyezett kiegészítő címke is tanúskodik.

 

 

Az eredmények: 

 

Bács-Kiskun Vármegye Fehérbora 2024

NEKTÁR

Szemerey Pince – Császártöltés – Hajós-Bajai borvidék

Könnyed, intenzíven illatos bor, mely szépen mutatja ennek a Bács-Kiskun vármegye számára egyre fontosabb szőlőfajtának az értékeit. Illatában friss szőlő, lime, narancsvirág és muskotályos jegyek fedezhetőek fel benne illatban ízben egyaránt. Karakteres illatos bor, mely széles közönség számára nyújthat kellemes élményt.

 

 

Bács-Kiskun Vármegye Rozébora 2024

KÉKFRANKOS ROSÉ

Umenhoffer Pince – Hajós – Hajós-Bajai borvidék

Élénk málnaszínű, gazdag testtel rendelkező, tartalmas rozé. Illata friss citrusos, meggyes jegyekkel indít, amiket édes, cukorkás hatások váltanak fel. Gyümölcsös ízének stabil hátteret ad a bársonyos test és a visszafogott, selymes érzetű savtartalom.

 

 

Bács-Kiskun Vármegye Vörösbora 2024

CABERNET FRANC SELECTION

Frittmann Testvérek Kft. – Kunsági borvidék

Rendkívül testes, ám mégis könnyen fogyasztható vörösbor. Komplex illatában a fekete bogyós gyümölcsök édes fűszerekkel és mogyorós, csokoládés hatásokkal egészülnek ki. Íze komoly, tannintartalma visszafogott, friss savai harmonikussá teszik az összhatást.

 

 

Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza 2024

EIFERT JÁNOS – SOLTVADKERT - Kunsági-borvidék

 

Eifert János a Kunsági borvidéken, Soltvadkerten gazdálkodik. 20 hektár  szőlőterületről és vásárolt szőlőből évente 3500 hektoliter bort készít. Célja a kunsági borok jó hírnevének öregbítése a borvidékre jellemző üde, intenzíven gyümölcsös és magas minőségű borok előállításával. A szőlő feldolgozása modern, korszerű üzemben történik, a borok pedig fajtától függően acéltartályban vagy fahordóban érlelődnek.

 

Cabernet Sauvignon-Franc cuvée 2021
Közepesen testes, rendkívül harmonikus, könnyen fogyasztható, intenzív ízű bor. Bár száraz, illatában és ízében is az édes fűszerek jellemzőek, ennélfogva barátságos összbenyomást ad. Különlegessége a hordós érlelésnek köszönhető kávés, vaníliás, kókuszos jellege. 

 

 

A szakmai bíráló bizottság tagjai voltak: 

Dr. Györe Dániel, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztályának vezetője, 

Szabó Attila, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomás témavezetője, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Szakmai és Etikai Bizottságának elnöke,

Mátyus Imre, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tanára, 

Tóth Dávid Hegyközségek, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kiemelt szakmaközi ügyekért felelős szakreferense,

Nyulasi Gábriel István, az „Ihatóbb Magyarországért” borászati és gasztronómiai mozgalom alapítója.

További híreink

Bácsalmás, Császártöltés, 3+

2025. 12. 05.

Találkozott a bácsalmási és a sváb-sarki fi200 klub

Különleges találkozón gyűlt össze kedden mintegy félszáz vállalkozó, termelő, civil és önkormányzati szereplő Nemesnádudvaron, ahol a fi200 klub bácsalmási csoportja a Sváb-sarok közösségével épített kapcsolatot. A rendezvény célja a két térség együttműködésének erősítése és a közösségi gazdaságfejlesztés új lehetőségeinek feltárása volt.

2025. 12. 05.

[ Bácsalmás , Császártöltés , Érsekhalma , Hajós , Nemesnádudvar ]

down arrow
három szarvasmarha boci, balról fekete fehér tarka, barna és fekete, füleikben sárga billog

Hajós

2025. 12. 03.

Lakner Farm: boldogok a sajtkészítők

Hajóson, a Lakner Farmon minden sajtdarabnak története van – és gyakran neve is. Lakner Kristóf néhány hónapja még nem értette, mit keres a fi200 klubban, ma pedig már  helyi éttermekben találkozni termékeikkel, közös projektekben dolgoznak más tagokkal, és prémium méz kerül a joghurtjaikba. A napi 140 liter tejből készülő adalékanyag-mentes sajtok mögött hajnali fejések, állatszeretetből épülő gazdaság és egy olyan család áll, amely a környéken egyedülálló értéket teremt – sok munkával, mégis őszinte szenvedéllyel.  

2025. 12. 03.

[ Hajós ]

down arrow

Kisszállás

2025. 12. 03.

Kisszálláson ülésezett a vármegyei közgyűlés

Kisszállás példás fejlődése adott hátteret a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés múlt heti kihelyezett ülésének, ahol a település óvodafelújítástól a mini bölcsőde építéséig számos friss beruházással bizonyította, hogyan hasznosította hatékonyan a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat. A tanácskozáson az uniós támogatások térségi hatásai, a megye úthálózatának állapota és a Homokhátság vízpótlását célzó program előrehaladása is napirendre került – utóbbi akár már jövő tavasszal a kivitelezési szakaszba léphet.

2025. 12. 03.

[ Kisszállás ]

down arrow
miska kancsó közelről

Tiszakécske

2025. 12. 01.

Tiszakécskén várja a látogatókat a fazekas kiállítás

Új otthonra talált az országos fazekas kiállítás: a két évtizeden át Kecelen működő rangos seregszemle idén már Tiszakécskén várja a mesterség szerelmeseit. Az Arany János Művelődési Központban huszonhat elismert fazekasmester mutatja be válogatott alkotásait, miközben a látogatók a fazekasság mellett több kézműves mesterséggel – a gyöngyfűzéstől a kékfestésen át a fafaragásig – is testközelből találkozhatnak. A rendezvény méltó folytatása egy hagyományokban gazdag időszaknak, immár új városi keretek között.                                             

2025. 12. 01.

[ Tiszakécske ]

down arrow
a gátéri óvoda épülete. fehér, előtetős épület, kék zsalugáterek, frissen füvesített udvar

Gátér

2025. 11. 27.

Új tornaszoba építése - projektzárás

Gátér Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-3.3.1-21 GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE elnevezésű felhívásra „Új tornaszoba építése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BK1-2022-00018). A projekt keretében 60,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a meglévő óvoda fejlesztése valósult meg.

2025. 11. 27.

[ Gátér ]

down arrow
az apostagi óvoda épülete és udvara az utcafrontról

Apostag

2025. 11. 25.

A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon - projektzárás

Apostag Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-3.3.1-21 GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE elnevezésű felhívásra „A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BK1-2022-00015). A projekt keretében 79,78 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a Pöttömkert Óvoda egyik meglévő telephelyének felújítása valósult meg az épület átalakításával.

2025. 11. 25.

[ Apostag ]

down arrow
Lakner Farm Hajós
Lakner Kristóf, a hajósi Lakner Farm vezetője néhány hónappal ezelőtt még nem igazán értette, hogy mi keresnivalója lenne neki a fi200 klubban. A tények azonban meggyőzték, hiszen a tagság eredményeként az elmúlt hónapokban sajtjaik bekerültek a császártöltési napforduló étterembe, kiváló mézet használhatnak a joghurtjaikban, sőt, még közös pályázatot is nyújtottak be fi200 klubtagokkal.
Megnézem

Legfrissebb videóink

Design by WEBORIGO