Kit rejtenek az utcanévtáblák?

két folyó közt

Kiváló ötlet lehet más településeken is a kiskunhalasi példa. 2009 óta tervezte a Pásztortűz Egyesület és a Halasi Nemes Tanács, hogy utcanévmagyarázó-táblákat helyez ki városszerte. Azon helytörténetileg (is) fontos személyek rövid életrajzát közlik ezek a táblák, akiknek neveivel nap, mint nap találkozunk, de általában nem tudjuk, hogy kik azok. Brázay Kálmán, Imreh Mária, Révész György, Thury József, Szathmáry Sándor stb. nevei mellett most rövid élettörténetük is ismertté válik a közterületeken.

 

2024-ben Kiskunhalas Város Önkormányzata és a Pásztortűz Egyesület közösen elkezdték ezen táblák kihelyezését. Végső István történész kutatásai szerint közel 35-40 ilyen utcanévmagyarázó-táblát kell majd kihelyezni összesen. Első ütemben most 7 ilyen ismeretterjesztő tábla került ki a városban. Május utolsó hétvégéjén Dr. Skribanek Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte az érdeklődőket és az utcabelieket a Brázay Kálmán utcában. Elmondta, hogy nagyon örül a kezdeményezésnek, fontos a helyi identitás szempontjából, hogy ez a civil javaslat megvalósul. Hegedűs Bettina (KRK Szilády Áron Gimnázium) diák, Reményik Sándor: Templom és iskola c. versét mondta el. Végső István történész Brázay Kálmán (1839-1925) életéről beszélt kicsit bővebben. Mint elmondta egy kiskunhalasi katolikus, 12 gyermekes Brazovics családból való volt városunk híres szülötte. Temesközbe költöztek innen, de Kálmán kereskedőnek tanult és bejárta az országot-világot. A mai Múzeum körúton nyitott gyarmatáru-üzletet. Majd saját termékek gyártásába fogott. Az ország egyik legjelentősebb gyárosa lett. Leghíresebb terméke: a Brázay-sósborszesz volt, amit még Jókai Mór, Benedek Elek írók, sőt az emigrációba kényszerült Kossuth Lajos is dicsért. Brázay nemesi címet kapott. Baranyában, Pellérden kastélyt épített, ahol még Ferenc József császár, magyar irály is meglátogatta egyszer. Brázay egyik fia, Zoltán is alapítója az 1938-ban létrehozott Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyárnak, ami a székesfehérvári Videoton jogelődje. Sőt, ekkor már a sportklubot is megalapították, ami a mai sikeres sportegyesület elődje. 
Végső felhívta a figyelmet, hogy aki bővebben akar tájékozódni az adott személyekről annak már a táblán szereplő QR-kód segítségével lehetősége nyílik erre a helyszínen.

További híreink

Tiszakécske

2024. 07. 26.

Csobbanjon Bács- Kiskunban sorozat

VIDEÓ - A Kerekdombi Termálfürdőt és annak különlegességeit is bemutatjuk.

2024. 07. 26.

[ Tiszakécske ]

Hajós

2024. 07. 24.

Értéktár sorozat: Hajósi Barokk Kastély - VIDEÓ

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete.

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben - Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat

VIDEÓ - Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. 

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat II.

VIDEÓ - A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. 

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO