Kit rejtenek az utcanévtáblák?

két folyó közt

Kiváló ötlet lehet más településeken is a kiskunhalasi példa. 2009 óta tervezte a Pásztortűz Egyesület és a Halasi Nemes Tanács, hogy utcanévmagyarázó-táblákat helyez ki városszerte. Azon helytörténetileg (is) fontos személyek rövid életrajzát közlik ezek a táblák, akiknek neveivel nap, mint nap találkozunk, de általában nem tudjuk, hogy kik azok. Brázay Kálmán, Imreh Mária, Révész György, Thury József, Szathmáry Sándor stb. nevei mellett most rövid élettörténetük is ismertté válik a közterületeken.

 

2024-ben Kiskunhalas Város Önkormányzata és a Pásztortűz Egyesület közösen elkezdték ezen táblák kihelyezését. Végső István történész kutatásai szerint közel 35-40 ilyen utcanévmagyarázó-táblát kell majd kihelyezni összesen. Első ütemben most 7 ilyen ismeretterjesztő tábla került ki a városban. Május utolsó hétvégéjén Dr. Skribanek Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte az érdeklődőket és az utcabelieket a Brázay Kálmán utcában. Elmondta, hogy nagyon örül a kezdeményezésnek, fontos a helyi identitás szempontjából, hogy ez a civil javaslat megvalósul. Hegedűs Bettina (KRK Szilády Áron Gimnázium) diák, Reményik Sándor: Templom és iskola c. versét mondta el. Végső István történész Brázay Kálmán (1839-1925) életéről beszélt kicsit bővebben. Mint elmondta egy kiskunhalasi katolikus, 12 gyermekes Brazovics családból való volt városunk híres szülötte. Temesközbe költöztek innen, de Kálmán kereskedőnek tanult és bejárta az országot-világot. A mai Múzeum körúton nyitott gyarmatáru-üzletet. Majd saját termékek gyártásába fogott. Az ország egyik legjelentősebb gyárosa lett. Leghíresebb terméke: a Brázay-sósborszesz volt, amit még Jókai Mór, Benedek Elek írók, sőt az emigrációba kényszerült Kossuth Lajos is dicsért. Brázay nemesi címet kapott. Baranyában, Pellérden kastélyt épített, ahol még Ferenc József császár, magyar irály is meglátogatta egyszer. Brázay egyik fia, Zoltán is alapítója az 1938-ban létrehozott Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyárnak, ami a székesfehérvári Videoton jogelődje. Sőt, ekkor már a sportklubot is megalapították, ami a mai sikeres sportegyesület elődje. 
Végső felhívta a figyelmet, hogy aki bővebben akar tájékozódni az adott személyekről annak már a táblán szereplő QR-kód segítségével lehetősége nyílik erre a helyszínen.

További híreink

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

2024. 06. 07.

Június 9. – a választás napja

2024. június 9-ére tűzte ki Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

2024. 06. 07.

2024. 06. 06.

Orbán Viktor a Tomori Pál-híd átadásán: Dél-Magyarország jelentősége felértékelődik

A Kalocsát Pakssal összekötő új híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál-híd átadásán csütörtökön Kalocsán.

2024. 06. 06.

2024. 06. 06.

Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

2024. 06. 06.

Design by WEBORIGO