KISKUNHALASON A CSIPKEHÁZBAN A MAI NAPIG KÉSZÍTIK A HÍRES KÉZZEL VARROTT CSIPKÉT, MELYNEK ÁRA AZ ARANYÉVAL VETEKSZIK

A halasi csipke több mint száz éves múltra tekint vissza. 1902-ben jelent meg nálunk, és azóta is a magyar népművészet szerves része.

Bács-Kiskun megyében, a Kiskunságban járva az egyik érdekes célpont Kiskunhalas. A város fő nevezetessége a világhírű halasi csipke és a múltját, jelenét is bemutató Csipkeház.

A halasi csipke több mint száz éves múltra tekint vissza. 1902-ben jelent meg nálunk, és azóta is a magyar népművészet szerves része. A csipkeműhely is a múlt század fordulóján épült fel, és azóta is működik. A 20. században már a velencei és a brüsszeli csipkék között említették a magyar kézimunkát. A leheletfinom, aprólékos alkotások számos díjat elnyertek, és a magyar államnak is egyik rangos hivatalos ajándéka lett. Számos neves személyiség kapott már egy-egy szép darabot. A halasi csipke Hungarikum is, amely meghódította szó szerint az egész világot.

A halasi csipke „szülőanyja” Markovits Mária volt, ő készítette el 1902-ben – Dékáni Árpád tervei alapján – az első halasi csipkét, amely a hímzésből továbbfejlesztett technikával készült.

Két évvel később a St. Louis-i Világkiállításon a halasi csipkét nagydíjjal tüntették ki. Pár év viszontagságai után a kiskunhalasi városvezetés 1935-ben felépítette a Csipkeházat, amely azóta is műhelyként is működik. A csipke sikere töretlen volt, számos oklevelet, díjat szereztek, még egy postai bélyegsorozat is készült róla. Az utóbbi évtizedekben azonban lecsökkent a csipkevarrók száma, egyre kevesebben tanulják meg ezt a mesterséget.

A halasi csipke különleges technikája abból adódik, hogy „kézzel varrják”. A halasi Csipkeházban mintegy nyolcvan-féle úgynevezett „stoppoló” öltéstechnika mintája látható. Régebben lenfonalból varrták, de már jó ideje a finom, fehérítetlen lenfonalat használják, amely egészen vékony textíliát hoz létre.

A mintákat tervezők igyekeztek a magyar motívumvilágot is felhasználni.

Három fő csoportba sorolják a klasszikus mintákat:

- a virág- és levélmintás szegélycsipkék, gallérok és zsabók (pl. gránátalma, tulipán, békavirág, epervirág, csillagvirág)

- az állatalakos szegély- legyezőcsipkék (pl. szarvasos, pávás, párosgalambos, pelikános, pillangós)

- a figurális, népviseletbe öltözött parasztalakokat (pl. táncoló pár, legény, leány, juhászbojtár)

A több mint száz éves múltra visszatekintő csipke mintavilága minden évben új motívumokkal bővül, és készül belőle ékszer, ruhadísz, fali dísz is.

A halasi csipke kiváló ajándék, kapott például IV. Károly magyar király és felesége, Julianna, holland trónörökösnő (nászajándékként kapta a híres Julianna-terítőt), II. János Pál pápa (egy terítőt kapott, rajta a magyar koronázási palást motívumaival), Ferenc pápa, Hitachi japán hercegnő, II. Erzsébet brit uralkodó, Bush amerikai elnök felesége és a Jordán királyné is.

A halasi csipke annyira értékes, hogy grammonkénti értéke az aranyéval vetekszik.

A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében került fel

a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. A rendkívül aprólékos, időigényes, teljesen kézi munkával elkészített halasi csipke a Hungarikumok közé tartozik.

A készítésének titkát csak a beavatott, kiképzett csipkevarrók ismerik. A halasi csipke védjegye 1935 óta a három, egymáson keresztbefektetett hal, mely minden darabjukon megtalálható.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

További híreink

Dunavecse

2024. 03. 28.

Dunavecse – Fehéregyháza pusztai tarsolylemez

A vármegyei motívumvilág következő állomása Dunavecse. Ott is a tarsolylemezzel ismerkedhetünk meg ezúttal.A tarsolylemezt 1910-ben gyűjtötte a helyszínen Kada Elek, a megbolygatott sír tárgyait „részben szétszórták, részben a gyermekek kezei közt mint játszó tárgyak elvesztek” (Kada). E tarsolylemezen centrálisan szimmetrikus elrendezésben jelennek meg a lemez „sarkai” felé középvonalukkal nyíló palmetta csokrok.

2024. 03. 28.

[ Dunavecse ]

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Design by WEBORIGO