Kísérlet Kecskeméten: több millió liter vizet lehetne visszatartani

zöld Bács-Kiskun

Az esőkertek gyakorlati alkalmazásáról írt dolgozatával Szórát Krisztián nyerte meg a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács által kiírt pályázatot. A kecskeméti Megyeházán csütörtökön megrendezett III. Csatári Bálint Emlékkonferencia keretében került sor az eredményhirdetésre. 

A pályázatra, amelynek a természetes vízmegtartó megoldások ösztönzése volt a témája, alapszakos és mesterszakos hallgatók adhattak be pályaműveket. Az integrált tájhasználattól és a klímavédelemtől a tanyák jövőbeni fenntarthatóságáig több különleges dolgozatot is bírálhatnak a szakemberek. Az első díjat Szórát Krisztián, a Neumann János Egyetem vidékfejlesztési agrármérnök hallgatója nyerte el „Esőkertek alkalmazási lehetőségei a városi csapadékvíz menedzsmentben” című dolgozatával. Az elismerést Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke adta át. A második helyezett Tráser Nándor, a harmadik pedig Rekecki Dóra lett.


Mint Szórát Krisztián az előadásában elmondta, a városokban is egyre nagyobb kihívást jelentő vízvisszatartás elősegítésére kézenfekvő megoldás az esőkertek alkalmazása. A nagyobb esőzésekből fakadó többletvizet ezekbe a laza szerkezetű, jó vízmegtartó képességű növényekkel beültetett mélyedésekbe vezetve mérsékelhetők a villámárvizek kockázatai. Egy családi háznál végzett kísérleti projektje nyomán arra az eredményre jutott, hogy egy négyzetméternyi esőkert 280 liter vizet képes magában tartani. Mint elmondta, Kecskeméten egy általa vizsgált 14 hektárnyi területen 60 darab esőkert kiépítésével legalább 1,5 millió liter csapadékvíz visszatartása lenne megvalósítható. 

 

A harmadik alkalommal megrendezett Csatári Bálint Emlékkonferencia keretében a résztvevők további előadásokat hallgathattak a Homokhátságot erőteljesen érintő klímaváltozás elleni küzdelemről.

A rendezvény keretében került sor továbbá az idei Klíma Platform szakmai kerekasztal-beszélgetésre is. Ennek során a résztvevők megvitatták a térség ökológiai állapotával, a vízmegtartással, jövőbeli alkalmazkodási lehetőségekkel kapcsolatos legfontosabb aktuális kérdéseket. A szakmai tartalom magas színvonalát Farkas Jenő Zsolt – KRTK, Alföldi Tudományos Osztály tudományos főmunkatársa, Mádlné Dr. Szőnyi Judit – ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék habilitált docense, Gacsályi József – VIZITERV Environ Kft. ügyvezető igazgatója, Balogh Gábor – gazdálkodó, Balogh Péter – gazdálkodó geográfus, ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnöke Szépe Ferenc – agrármérnök biztosították. 

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat kezdeményezésére létrejött Klíma Platformnak az „Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében” című, KEHOP-1.2.0-15-2016-00014 azonosítószámú projekt ad keretet. Tagjai olyan együttműködő szakmai szervezetek, amelyek a társadalom klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítését, a helyi klímaváltozással, klímaváltozás mérséklésével, az ahhoz történő alkalmazkodással kapcsolatos fejlesztési igények felmérését és összehangolását, széles körű megismertetését segítik. 

 

További híreink

Tiszakécske

2024. 07. 26.

Csobbanjon Bács- Kiskunban sorozat

VIDEÓ - A Kerekdombi Termálfürdőt és annak különlegességeit is bemutatjuk.

2024. 07. 26.

[ Tiszakécske ]

Hajós

2024. 07. 24.

Értéktár sorozat: Hajósi Barokk Kastély - VIDEÓ

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete.

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben - Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat

VIDEÓ - Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. 

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat II.

VIDEÓ - A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. 

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO