Kísérlet Kecskeméten: több millió liter vizet lehetne visszatartani

zöld Bács-Kiskun

Az esőkertek gyakorlati alkalmazásáról írt dolgozatával Szórát Krisztián nyerte meg a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács által kiírt pályázatot. A kecskeméti Megyeházán csütörtökön megrendezett III. Csatári Bálint Emlékkonferencia keretében került sor az eredményhirdetésre. 

A pályázatra, amelynek a természetes vízmegtartó megoldások ösztönzése volt a témája, alapszakos és mesterszakos hallgatók adhattak be pályaműveket. Az integrált tájhasználattól és a klímavédelemtől a tanyák jövőbeni fenntarthatóságáig több különleges dolgozatot is bírálhatnak a szakemberek. Az első díjat Szórát Krisztián, a Neumann János Egyetem vidékfejlesztési agrármérnök hallgatója nyerte el „Esőkertek alkalmazási lehetőségei a városi csapadékvíz menedzsmentben” című dolgozatával. Az elismerést Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke adta át. A második helyezett Tráser Nándor, a harmadik pedig Rekecki Dóra lett.


Mint Szórát Krisztián az előadásában elmondta, a városokban is egyre nagyobb kihívást jelentő vízvisszatartás elősegítésére kézenfekvő megoldás az esőkertek alkalmazása. A nagyobb esőzésekből fakadó többletvizet ezekbe a laza szerkezetű, jó vízmegtartó képességű növényekkel beültetett mélyedésekbe vezetve mérsékelhetők a villámárvizek kockázatai. Egy családi háznál végzett kísérleti projektje nyomán arra az eredményre jutott, hogy egy négyzetméternyi esőkert 280 liter vizet képes magában tartani. Mint elmondta, Kecskeméten egy általa vizsgált 14 hektárnyi területen 60 darab esőkert kiépítésével legalább 1,5 millió liter csapadékvíz visszatartása lenne megvalósítható. 

 

A harmadik alkalommal megrendezett Csatári Bálint Emlékkonferencia keretében a résztvevők további előadásokat hallgathattak a Homokhátságot erőteljesen érintő klímaváltozás elleni küzdelemről.

A rendezvény keretében került sor továbbá az idei Klíma Platform szakmai kerekasztal-beszélgetésre is. Ennek során a résztvevők megvitatták a térség ökológiai állapotával, a vízmegtartással, jövőbeli alkalmazkodási lehetőségekkel kapcsolatos legfontosabb aktuális kérdéseket. A szakmai tartalom magas színvonalát Farkas Jenő Zsolt – KRTK, Alföldi Tudományos Osztály tudományos főmunkatársa, Mádlné Dr. Szőnyi Judit – ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék habilitált docense, Gacsályi József – VIZITERV Environ Kft. ügyvezető igazgatója, Balogh Gábor – gazdálkodó, Balogh Péter – gazdálkodó geográfus, ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnöke Szépe Ferenc – agrármérnök biztosították. 

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat kezdeményezésére létrejött Klíma Platformnak az „Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében” című, KEHOP-1.2.0-15-2016-00014 azonosítószámú projekt ad keretet. Tagjai olyan együttműködő szakmai szervezetek, amelyek a társadalom klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítését, a helyi klímaváltozással, klímaváltozás mérséklésével, az ahhoz történő alkalmazkodással kapcsolatos fejlesztési igények felmérését és összehangolását, széles körű megismertetését segítik. 

 

További híreink

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

2024. 04. 10.

Újabb települések nyertek fejlesztési forrást

Útfejlesztésre és az egészségügyi, szociális alapszolgáltatások fejlesztésére nyertek támogatást Bács-Kiskun vármegyei települések a TOP Plusz program keretében. 

2024. 04. 10.

Design by WEBORIGO