KEVESEBB KÖZLEKEDÉS = ÉGHAJLATVÉDELEM

TIPPEK A MOBILITÁSI IGÉNY CSÖKKENTÉSÉHEZ

Manapság, amikor minden a dinamizmusról, pörgésről, spontaneitásról szól, nehéz elképzelni, hogy higgadt végiggondolással igenis van lehetőség közlekedési igényeink csökkentésére. Pedig részben a digitális világ nyújtotta lehetőségek kihasználásával, részben a jó öreg bevált módszerek alkalmazásával elérhetjük, hogy kevesebbet kelljen utaznunk.

A mobilitáscsökkentés első lépése, hogy gondoljuk végig a napi úticéljainkat: 
Muszáj-e elmennem az adott helyre, vagy meg lehet-e oldani személyes találkozás nélkül az ügyet? Nem elég egy telefon, vagy levél? 
A nagyobb bevásárlásokat érdemes autóval intézni, de ha csak 1-2 terméket szeretnénk venni egy boltban (pl. műszaki cikkek, könyvek stb.), akkor a házhoz szállítás a megfelelőbb megoldás.

Vásároljunk helyi termékeket, mert azokat sokkal rövidebb útvonalon kell szállítani, mint a távolról érkező árukat, ezért kevesebb szén-dioxid kibocsátást eredményeznek.
A legjobb megoldás, ha helyi piacra járunk, ha ugyanitt nekünk kell elmenni egyesével valamennyi termékért, akkor a „sok kicsi sokra megy” következtében majdnem akkora kibocsátásnál tartunk, mintha egy nagy, ám hatékony logisztikai háttérrel rendelkező hagyományos élelmiszerláncnál vásárolnánk az árukat. 

Sok utazást megtakaríthatunk, ha munkánk egy részét vagy egészét otthonról végezhetjük. Az otthoni, vagy más néven távmunka esetében sem beszélhetünk teljesen közlekedésmentességről,
de a mindennapi munkába járáshoz képest akár 80-90 %-os megtakarítás is elérhető.

Mobilitás-csökkentés felsőfokon: költözködjünk okosan!
A fenti ötletek mind segítenek csökkenteni közlekedési igényeinket, a legnagyobb mértékű megtakarítást mégis azzal érhetjük el, ha olyan közel lakunk az általunk gyakran látogatott helyekhez, hogy gyalog vagy kerékpárral kényelmesen elérhetők legyenek.
Azaz, ha valamilyen okból elköltözünk eddigi lakóhelyünkről, célszerű átgondolni a közlekedéssel járó szükségleteinket.

Elsősorban a napi szükségletek a fontosak, amelyek természetesen mindenkinél mások, de például a munkahely, az élelmiszerüzletek, gyermekes családoknál a bölcsőde, óvoda, iskola; idősebbeknél az orvosi rendelő, gyógyszertár közelsége nem elhanyagolható, míg a fiatalabbak számára a szórakozóhelyek jelenthetnek vonzerőt.
Szintén fontos szempont lehet, hogy a tömegközlekedési megállók milyen távolságra vannak a lakóhelytől. Ha legfeljebb 5 percnyi sétatávolságra lakunk egy megállótól, sokkal nagyobb az esélye, hogy felszállunk a buszra vagy a vonatra, ahelyett, hogy autóba ülnénk.
 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO