KECSKEMÉTI KISTÉRSÉG

GASZTRONÓMIAI KALANDOZÁSOK A MEGYÉBEN

Az éttermekben és a csárdákban a helyi borok és üdítőitalok mellett a messze földön híres magyar konyha alföldi specialitásaiból választhatnak az idelátogatók. Megkóstolhatják a gulyáslevest, a birka- és a marhalábszár pörköltet, a csirkepaprikást, a töltött káposztát, vagy részt vehetnek egy esti ökörsütésen.

Íme egy-két tradicionális étel a magyar konyha specialitásaiból:

Alföldi gulyás

Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 15 dkg sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem vegyesen, 40 dkg burgonya, hagyma, pirospaprika, bors, só, csövespaprika, babérlevél, 3 dkg zsír

A húst kockára vágjuk. A hagymát lábasban megpirítjuk a zsiradékon, beletesszük a pirospaprikát és hozzáadjuk a húst. Megsózzuk, megborsozzuk, 3 dl vízzel felengedjük. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a feldarabolt zöldséget. Amikor a hús majdnem készen van, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és azzal lassú tűzön puhára főzzük. Tehetünk még bele 1 tojásból és lisztből készített csipetkét, melyet a neve után a keményre gyúrt tésztából lisztes kézzel csipkedtünk a gulyásba. Csövespaprikával, petrezselyemmel, babérlevéllel ízesítve tálaljuk.

Kecskeméti Bicskás karaj

A pácolt, fűszerezett sertéskarajt natúron megsütjük, majd a tetejére halmozzuk a Bicskás ragut. Bicskás ragu: a magyaros lecsót összeforgatjuk füstölt parasztkolbásszal, gombával, zöldborsóval. Sültburgonyával tálaljuk.

Kemencés kondás csülök

Sertés első csülköt sóval, borssal, fokhagymával és kevés őrölt köménnyel fűszerezzük, majd ropogósra sütjük. Magyaros, karikára vágott forgatott burgonyával tálaljuk és bajorkáposztával körítjük.

További híreink

2025. 06. 25.

Aláírták a támogatói szerződéseket: 2,6 milliárd forintból fejlesztik az aktív turizmust Bács-Kiskunban

Összesen több mint 2,6 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés kezdődhet el Bács-Kiskun vármegyében a TOP Plusz program keretében, miután aláírták négy jelentős aktív turizmust érintő projekt támogatási szerződéseit. A beruházások célja, hogy a térség vízi- és kerékpáros turizmusát erősítve új lehetőségeket kínáljanak a kikapcsolódásra, a természeti értékek megismerésére, valamint a helyi gazdaság élénkítésére.

2025. 06. 25.

2025. 06. 23.

Tűzgyújtási tilalom

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal. A Magyarországon kialakuló erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. 

2025. 06. 23.

Nagybaracska

2025. 06. 20.

Épületenergetikai fejlesztés Nagybaracska településen - projektindítás

Nagybaracska Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergetikai fejlesztés Nagybaracska településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00036). A projekt keretében 74,41 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból öt központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2025. 06. 20.

[ Nagybaracska ]

Harta

2025. 06. 20.

A Hartai bútorfestés

Kétszáz éve él és virul. Bár a vásárlói igények folyamatosan változnak, a hartai bútorfestészet állja a sarat. És szerencsére úgy tűnik, hogy sokáig állni is fogja. VIDEÓ

2025. 06. 20.

[ Harta ]

2025. 06. 20.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 06. 20.

2025. 06. 13.

Új tagokkal bővült a Felzárkózási Fórum

Második ülését tartotta a Bács-Kiskun Vármegyei Felzárkózási Fórum, amely egyre szélesebb bázist tudhat magáénak, hiszen a pénteki ülésen döntés született arról is, hogy kilenc új szervezet csatlakozik a fórumhoz.

2025. 06. 13.

Design by WEBORIGO