Az éttermekben és a csárdákban a helyi borok és üdítőitalok mellett a messze földön híres magyar konyha alföldi specialitásaiból választhatnak az idelátogatók. Megkóstolhatják a gulyáslevest, a birka- és a marhalábszár pörköltet, a csirkepaprikást, a töltött káposztát, vagy részt vehetnek egy esti ökörsütésen.
Íme egy-két tradicionális étel a magyar konyha specialitásaiból:
Alföldi gulyás
Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 15 dkg sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem vegyesen, 40 dkg burgonya, hagyma, pirospaprika, bors, só, csövespaprika, babérlevél, 3 dkg zsír
A húst kockára vágjuk. A hagymát lábasban megpirítjuk a zsiradékon, beletesszük a pirospaprikát és hozzáadjuk a húst. Megsózzuk, megborsozzuk, 3 dl vízzel felengedjük. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a feldarabolt zöldséget. Amikor a hús majdnem készen van, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és azzal lassú tűzön puhára főzzük. Tehetünk még bele 1 tojásból és lisztből készített csipetkét, melyet a neve után a keményre gyúrt tésztából lisztes kézzel csipkedtünk a gulyásba. Csövespaprikával, petrezselyemmel, babérlevéllel ízesítve tálaljuk.
Kecskeméti Bicskás karaj
A pácolt, fűszerezett sertéskarajt natúron megsütjük, majd a tetejére halmozzuk a Bicskás ragut. Bicskás ragu: a magyaros lecsót összeforgatjuk füstölt parasztkolbásszal, gombával, zöldborsóval. Sültburgonyával tálaljuk.
Kemencés kondás csülök
Sertés első csülköt sóval, borssal, fokhagymával és kevés őrölt köménnyel fűszerezzük, majd ropogósra sütjük. Magyaros, karikára vágott forgatott burgonyával tálaljuk és bajorkáposztával körítjük.
Dunavecse
2024. 03. 28.
2024. 03. 28.
[ Dunavecse ]
Foktő
2024. 03. 27.
2024. 03. 27.
[ Foktő ]
2024. 03. 21.
2024. 03. 21.
2024. 03. 20.
2024. 03. 20.
Kunpeszér
2024. 03. 19.
2024. 03. 19.
[ Kunpeszér ]
2024. 03. 18.
2024. 03. 18.