Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

Vármegyénk értékei

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

Igazán büszkék lehetünk, ugyanis a kecskeméti fiatalok diadalmaskodtak a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyének, a World Robot Olympiad-nak a nemzetközi döntőjében. A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola csapata pedig a 11. helyen végzett.

Öt kontinens 39 országának részvételével rendezték meg a dániai Odense városában a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyének, a World Robot Olympiad-nak a nemzetközi döntőjét 2023. szeptember 21-24. között. A versenyre a Magyar Nemzeti Döntő megnyerésével lehetett kvalifikálni. A résztvevő csapatok két kategóriában és három életkori korosztályban mérték össze tudásukat.


KUTATÁSI PROJEKTET HOZTAK LÉTRE ÉS MUTATTAK BE A ZSŰRINEK

Mint az intézmény írta, a Bányai Júlia Gimnázium csapata a Future Innovators kategória Senior korosztályában (16-20 közötti fiatalok) képviselte Magyarországot a nemzetközi döntőben. Ebben a kategóriában egy kutatási projektet kellett létrehozni és bemutatni a zsűrinek. A működő modellt tartalmazó kutatási projekt a Senior kategóriában már tudományos számításokra alapozottan, akár egy startup kiindulópontjaként kell, hogy funkcionáljon. A szakmai zsűri felkészüléséhez egy 1,5 perces videót és egy 20 oldalas tanulmányt kellett előzetesen beadni, természetesen angol nyelven. A több körös zsűri előtt a projektet meg is kellett védeni.


A CSAPAT PROJEKTJE A VÍZ ALATTI KUTATÁST KÖNNYÍTENÉ ÉS GYORSÍTANÁ MEG

A csapat projektje a mesterséges intelligencia kutatás egyik ágának, a rajintelligenciának (swarm intelligence) a segítségével tájékozódó és működő tengeralattjáró rajt modellezte, amely a víz alatti kutatást és fizikai, kémiai, biológiai paraméterek mérését könnyítené és gyorsítaná meg. A szakmai felkészülést a NJE GAMF Karának szakemberei is segítették.


A nemzetközi versenyen egyértelműen az ázsiai csapatok fölénye volt érzékelhető. A kiosztott érmek közül 15 került ázsiai országba, 5 európai (2 ezüst, 3 bronz) és 1 USA érem (bronz) született. Így a Bányais ezüstérem a legjobb európai eredmény is egyben.

A Bányai Júlia Gimnázium ezüstérmes csapatának tagjai:

Tóth Hanga Katalin (10. évf.), 
Forgó Olivér (11. évf.), 
Kakuszi Bence (11. évf.).
Felkészítő tanár: Kiss Róbert


A VÁSÁRHELYIS KISDIÁKOK IS REMEKÜL SZEREPELTEK

 

A versenyen a Vásárhelyi Pál Általános Iskola csapata is megmérettette magát. Ők a legkisebbek kategóriájában „starter” kategóriában kvalifikálták magukat. Végül szoros küzdelmek, izgalmas versenykörök után a világranglista 11. helyére kerültek a Vásárhelyis kisdiákok.

Csapattagok:

Kocsis Milán András,
Seremet Zalán Soma,
Tomonicska András Ferenc
Felkészítő pedagógus: Vass-Eysen Ábel.

Forrás: kecskemet365.hu

 

További híreink

Császártöltés, Érsekcsanád, 3+

2024. 05. 23.

Hamarosan evezhetünk a DVCS-n

A Duna-völgyi-főcsatorna lehet a Sváb sarok egyik aktív turisztikai kitörési pontja.

2024. 05. 23.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Érsekhalma , Hajós , Sükösd ]

Baja

2024. 05. 23.

Nőtt a sportra fordított támogatások összege

Szekeres Pál az egészségmegőrzésre is felhívta a figyelmet

2024. 05. 23.

[ Baja ]

2024. 05. 22.

Figyelem! Út- és járdaépítésre lehet pályázni

Utak, hidak, járdák építéséhez, felújításához pályázhatnak támogatásra az 5000 fő alatti állandó lakosságszámú települések.

2024. 05. 22.

2024. 05. 22.

A Gedeon Birtok rozéja lett Szeged Város Bora

A Szegedi Borfesztivál keretében megrendezett borversenyen erős mezőnyben értek el kiváló eredményeket Bács-Kiskun vármegyei borászatok.

2024. 05. 22.

Hajós

2024. 05. 21.

Családi nap az Őrjegben

A Natúrparki családi a nap az Orbán napi borünnep keretén belül színes programokkal, érdekes bemutatókkal, foglalkozásokkal várja a családokat május 25.-én, szombaton 10-től 18 óráig.

2024. 05. 21.

[ Hajós ]

Soltvadkert

2024. 05. 20.

Az "Év Pálinkás Bonbonja" a Szent Korona Cukrászdában készült

A hétvégén rendezett Gyulai Pálinkafesztiválon az "Az Év Pálinkás Bonbonja" címet a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vilmoskörtés parmezános bonbonja nyerte el.  A 133 nevezett finomságból minden lehetséges érmet elhozott a Szervánszky Család kézműves bonbonműlye, sőt különdíjat is érdemeltek. Három arany, három ezüst és egy bronzéremmel tért haza a méltán népszerű cukrászda csapata. A siker azonban dupla, hiszen az Év Pálinkás Bonbonja díj mögött a cukrászok szakértelme mellett a szintén soltvadkerti Schiszler Pálinkák remekei állnak.  A főzde hét érmet hozott el a fesztiválról. 

2024. 05. 20.

[ Soltvadkert ]

Design by WEBORIGO