Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

Vármegyénk értékei

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

Igazán büszkék lehetünk, ugyanis a kecskeméti fiatalok diadalmaskodtak a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyének, a World Robot Olympiad-nak a nemzetközi döntőjében. A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola csapata pedig a 11. helyen végzett.

Öt kontinens 39 országának részvételével rendezték meg a dániai Odense városában a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyének, a World Robot Olympiad-nak a nemzetközi döntőjét 2023. szeptember 21-24. között. A versenyre a Magyar Nemzeti Döntő megnyerésével lehetett kvalifikálni. A résztvevő csapatok két kategóriában és három életkori korosztályban mérték össze tudásukat.


KUTATÁSI PROJEKTET HOZTAK LÉTRE ÉS MUTATTAK BE A ZSŰRINEK

Mint az intézmény írta, a Bányai Júlia Gimnázium csapata a Future Innovators kategória Senior korosztályában (16-20 közötti fiatalok) képviselte Magyarországot a nemzetközi döntőben. Ebben a kategóriában egy kutatási projektet kellett létrehozni és bemutatni a zsűrinek. A működő modellt tartalmazó kutatási projekt a Senior kategóriában már tudományos számításokra alapozottan, akár egy startup kiindulópontjaként kell, hogy funkcionáljon. A szakmai zsűri felkészüléséhez egy 1,5 perces videót és egy 20 oldalas tanulmányt kellett előzetesen beadni, természetesen angol nyelven. A több körös zsűri előtt a projektet meg is kellett védeni.


A CSAPAT PROJEKTJE A VÍZ ALATTI KUTATÁST KÖNNYÍTENÉ ÉS GYORSÍTANÁ MEG

A csapat projektje a mesterséges intelligencia kutatás egyik ágának, a rajintelligenciának (swarm intelligence) a segítségével tájékozódó és működő tengeralattjáró rajt modellezte, amely a víz alatti kutatást és fizikai, kémiai, biológiai paraméterek mérését könnyítené és gyorsítaná meg. A szakmai felkészülést a NJE GAMF Karának szakemberei is segítették.


A nemzetközi versenyen egyértelműen az ázsiai csapatok fölénye volt érzékelhető. A kiosztott érmek közül 15 került ázsiai országba, 5 európai (2 ezüst, 3 bronz) és 1 USA érem (bronz) született. Így a Bányais ezüstérem a legjobb európai eredmény is egyben.

A Bányai Júlia Gimnázium ezüstérmes csapatának tagjai:

Tóth Hanga Katalin (10. évf.), 
Forgó Olivér (11. évf.), 
Kakuszi Bence (11. évf.).
Felkészítő tanár: Kiss Róbert


A VÁSÁRHELYIS KISDIÁKOK IS REMEKÜL SZEREPELTEK

 

A versenyen a Vásárhelyi Pál Általános Iskola csapata is megmérettette magát. Ők a legkisebbek kategóriájában „starter” kategóriában kvalifikálták magukat. Végül szoros küzdelmek, izgalmas versenykörök után a világranglista 11. helyére kerültek a Vásárhelyis kisdiákok.

Csapattagok:

Kocsis Milán András,
Seremet Zalán Soma,
Tomonicska András Ferenc
Felkészítő pedagógus: Vass-Eysen Ábel.

Forrás: kecskemet365.hu

 

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO