Kapros-túrós lepény

RECEPTRE FEL BÁCS-KISKUN!

Meglepő kombinációt rejt magában a kapros -túrós lepény, amit nem mindenki kedvel, viszont különlegessége vitathatatlan. Ha még nem készítette el soha, próbálja ki!
HOZZÁVALÓK
Tészta:
30 dkg liszt
12 dkg zsír
3 ek cukor
25 g friss élesztő
kevés tej (az élesztő felfuttatásához)
fél kk só
2-3 ek tejföl
Túrós réteg:
750 g túró
csipet só
50 g puha vaj
3 ek cukor
3 egész tojás
2 ek búzadara
2 ek liszt
1 kis csokor kapor
Tetejére:
1-2 ek tejföl
1 tojás sárgája
ELKÉSZÍTÉS
A megadott mennyiség egy kb. 40x28 cm-es tepsihez elegendő. Az élesztőt kevés tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a cukrot, a sót, a puha zsírt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd annyi tejfölt gyúrunk még hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta és jól gyúrható legyen. Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk a tésztát, amekkora a tepsink, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A töltelékhez a túrót a sóval, a cukorral és a vajjal összegyúrjuk, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a búzadarát, a lisztet és az apróra vágott kaprot is. A tojások fehérjét habbá verjük, majd óvatosan a túrós töltelékhez adjuk. A túrós tölteléket egyenletesen a tésztára rakjuk. Egy tojás sárgáját az egy-két evőkanálnyi tejföllel elkeverjük, és a túrós réteg tetejére kenjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. egy órán keresztül sütjük. Akkor van kész, amikor a teteje már szépen megpirult. Ha langyosra hűlt, a tepsiben kockákra vágjuk, és azonnal tálaljuk. Mivel a kapor eléggé megosztó fűszer és sokan nem szeretik, a túrós réteg kb. 1/3 részéből kihagyhatjuk a kaprot és helyette mazsolát keverünk bele, ezt a mazsolás részt a kapros rész mellé rakjuk. Így mindenki ehet a túrós lepényből.
Elkészítette: Tóth Jánosné, Tiszakécske

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO