KALOCSÁN ÜNNEPÉLYES KERETEK KÖZÖTT ÁTADTÁK A LURKÓ PALOTÁT

közügyek Fi200 TOP-fejlesztések
A városban 75 éve nem épült új óvoda

Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje szakembereinek javaslatait már a tervezéskor figyelembe vevő, a külső építészeti jegyeiben újszerű, impozáns, Lurkó palota névre keresztelt új épületkomplexum elcsodálkozásra késztette azokat, akik a március 16-án, 10 órakor kezdődő ünnepélyes átadás alkalmával jártak először a gyermekek által február 15-e óta belakott intézményben. Akikben eddig kétség merült fel, hogy nem túlzó-e Lurkó palotának nevezni Kalocsa újkori történetének legimpozánsabb, legfelszereltebb új létesítményét, a 75 gyermeket befogadó, zöldmezős beruházásként épült új Belvárosi óvodát, azt abban erősíthetjük meg: nem. A megyében sok hasonló ünnepélyes átadón résztvevő vendégek, köztük Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő nem csak az épület kvalitásait, a kivitelezés minőségét méltatták, hanem az eseményen fellépő gyermekek műsorát látva a benne folyó pedagógiai munkáról is elismeréssel szóltak. Dr. Filvig Géza ünnepi beszédében ehhez hozzá tette: az új óvoda a városi összefogás jelképe is egyben.

Dr. Filvig Géza a protokoll vendégek, a tervező, a kivitelező, a hivatal és természetesen az óvoda munkatársai, a szülőknek, a gyermekek a köszöntése után röviden összefoglalta a megvalósítás nem éppen zökkenőmentes történetét.
Mint többek között elhangzott:

Az új óvoda 538 millió forintból épült meg. 2017-ben az akkori városvezetés 150 fős óvodát tervezett, majd 75 fős lett belőle. A Bács-Kiskun megyei önkormányzat TOP pályázatán 400 millió forint támogatást nyert a város, ám a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően 138 millió forint forráshiánnyal szembesültek. Font Sándor 2019. október 14-én mondta az újonnan megválasztott polgármesternek: ha segítségre van szükséged, fordulj hozzám, Kalocsa számíthat rám. Miután a képviselő úrral átbeszéltük a helyzetet, Font Sándor felkutatta a forrást, a kormányzat elé vitte az ügyet, és egyedi kormánydöntéssel megszerezte a városnak a hiányzó 138 millió forintot. Így már elkezdődhetett a beruházás a kalocsai székhelyű Generál Kft., mint fővállalkozó kivitelezésében. Az óvodafejlesztés valamennyi résztvevője átérezte annak a felelősséget: aki óvodát épít, az a jövőt építi” - mondta a polgármester.

Filvig Géza hozzátette:

Nem dőlhetünk hátra, van feladat még bőven. Az idei évben 430 óvodásunk van az egyes tagintézményekben, az ő biztonságos elhelyezésük a feladatunk. Jelenleg 75 gyermek van itt, és további 75 gyermek elhelyezése halaszthatatlan. A mögöttünk lévő épület építési terület, zajlik a munka - utalt a polgármester az Ifjúsági Házban kialakítandó ideiglenes óvodára és a játszóudvarra - , a mellettünk lévő ingatlant már megvásároltuk, a tervek elkészültek, a pályázatunkat a TOP Plusz keretében benyújtottuk, 550 millió forint összegre, így lesz teljes a 150 fős óvoda. A meglévő óvodákat és bölcsödét sem felejtjük el, 300 milliós bővítést és felújítást végzünk rajtuk.”

Dr. Filvig Géza végül megköszönte Font Sándor Képviselőnek, a kormányzatnak, a megyei közgyűlésnek, a városi képviselő - testületnek, az intézmény dolgozóinak, a fejlesztési csoportnak, a kivitelező fővállalkozónak és alvállalkozóknak, a vagyonhasznosítási Kft-nek, mint üzemeltetőnek, és nem utolsó sorban az óvodás gyermekek szüleinek, hogy közreműködtek a megvalósításban.

Azt kérem, folytassuk így közösen a munkát, látható, közös összefogással milyen csodálatos eredményt tudunk elérni, és így Kalocsa élhetőbb város lesz!” – zárta beszédét a polgármester.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a jelenlévők köszöntése után annak adott hangot:

azért is jöttem örömmel, mert kíváncsi voltam már arra, milyen is már a régóta dajkált, készülő óvoda, és mivel korábban érkeztem, már végég néztem a termeket, és azt kell, hogy mondjam: gyönyörű. Világos, természetes fényben lehetnek a gyermekek, és káprázatosan jó lesz majd, ha elkészül majd az udvar része is. Kalocsának ez az egyik fontos létesítménye, de a megyei TOP-os keretből több mint 2 milliárd forint érkezett az elmúlt években Kalocsára: az óvodán kívül a szomszédis utcában lévő szociális otthon fejlesztésre, a csapadékvíz-hálózat fejlesztésére, az ipari park beruházásra és a szociálisan leromlott terültek megújítására is – sorolta a közgyűlés elnöke, majd azzal folytatta: 

Ez a pénz csak az önkormányzathoz érkezett, a vállalkozói szféra támogatására biztosított források nem tartoznak ide. Nagyon sok szép óvoda átadásán voltam már az idei esztendőben is Bács-Kiskun megyében. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy összesen 600 projekt indult a megyében. Ebben vannak bölcsődék, szociális intézmények, egészségügyi épületek, csapadékvíz-elvezetés, és sok minden másra futotta. És még lesz ebben az évben még egy 80-85 átadásunk, ami a TOP keretében valósul meg. Elkezdődött a TOP folytatása, TOP Plusz néven. Ezt a programot ugyan még Brüsszelben nem fogadták el, a magyar kormány megelőlegezi a forrásokat a megkezdéshez. Ugyanakkor ilyen gyors pályázati elbírálás sem volt, a megyei közgyűlés már az elmúlt héten 53 beruházást tudott támogatni. Még egy-két hét, és a megyében elkezdődhetnek az újabb TOP plusz pályázatok megvalósításai. Gratulálok ehhez a mint a neve is mondja, „palotához” – használják a gyermekek javára, jó egészséggel!”  – mondta Rideg László.

Font Sándor országgyűlési képviselő emlékeztetett: a forráshiányt egyedi kormánydöntéssel lehetett megszerezni, amelyhez a megyei önkormányzat fejlesztési cégének a segítsége is kellett. Az ipari parknál is hasonló problémák adódtak, de a költségeket ott is sikerült helyrebillenteni, így hamarosan az ide átadásra kerülhet.”

A továbbiakban Font Sándor az uszoda és környezete megújításának szükségességéről beszélt, amely szerinte a következő parlamenti ciklus legnagyobb feladata lesz.

Nem kétséges, hogy ekkora összegű beruházás nem a város pénztárcájához van mérve, tehát nincs mese, itt az állami központi forrásokra is szükség lesz, amit a magyar gazdaság eddig teljesítőképessége, és annak folytatása – amennyiben az orosz-ukrán háború hatása ezt nem írja felül (a minél hamarabbi béke elérése a célunk) – tehet lehetővé” – mondta Font Sándor, aki a várost e céljai megvalósításában is a támogatásáról biztosította.

Katus Györgyné egyebek mellett elmondta:

Kalocsán új óvoda átadására 1975 óta nem volt példa, és míg korábban álomnak tűnt egy új óvoda építése, ez az álom most valóra vált.

Az intézményvezető a továbbiakban köszönetét fejezte ki a megvalósításhoz támogatást nyújtó polgármesternek, országgyűlési képviselőnek, a képviselő-testületnek a támogatását, segítségét, a köszönetnyilvánításból a tervező, a kivitelező, az alvállalkozók sem maradtak ki. Katus Györgyné külön köszöntet mondott Dr. Grabarits Istvánnak és a szülőknek, a Vagyonhasznosító Kft-nek, akik a költözködéshez sok segítséget nyújtottak.

Mint elhangzott, az új épületben 75 négyzetméteres csoportszobák, tágas öltözők, igényes mosdók, tornaszoba, fejlesztő szoba, könyvtár, nevelői szoba, irodák, modern tálalókonyha és szociális helyiségek kerültek kialakításra. A Petőfi utcai óvoda átadásával jelentősen javul a köznevelési feladatellátás helyzete, szerepe a városban, de még további fejlesztésre van szükség, melynek a munkálatai már megkezdődtek. Az intézményvezető végül az új, Petőfi Sándor utcai (belvárosi) óvoda minden kis lakója, az ő szülei, valamennyi óvodai dolgozó, és a saját nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal „jövőt építettek a kalocsai kisgyermekes családoknak.”

Az épületet Fülöp Ernő főszékesegyházi plébános apát, kanonok, belvárosi plébános áldotta meg.

A továbbiakban a protokoll vendégek a polgármesterrel, intézményvezetővel a generálkivitelező cég vezetőjével közösen vágták át a nemzeti színű avatószalagot, majd a vendégek az óvoda belső bejárását, megtekintését követően az egyes óvodai csoportok által előadott kedves kis műsort tekintették meg.

 

 

 

További híreink

2024. 04. 18.

Két vármegyei beruházás is településfejlesztési díjat kapott 

Jánoshalma önkormányzata Településfejlesztési Díjat, Ballószög önkormányzata és a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott szerdán Gödöllőn, A jövő települései konferencián. Mindkét díjazott beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg. 

2024. 04. 18.

Nemesnádudvar

2024. 04. 17.

Értéket őriznek és mentenek

Ha valaki végigsétál Nemesnádudvar szemnek is tetszetős főutcáján, első látásra nem hiszi, hogy három évszázadnyi történelem veszi körül. Mint ahogyan sok környékbeli település esetében, itt is az 1700-as évek határozták meg Nádudvar jö­vőjét annak ellenére, hogy már a honfoglaló ma­gyarok 

2024. 04. 17.

[ Nemesnádudvar ]

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Design by WEBORIGO