Jelentős egyházi ünnepre készül Kiskunfélegyháza

két folyó közt

Fontos egyházi évfordulót ünnepel hamarosan az egyházmegye – tudtuk meg Hajagos Gyulától, a Szent István Templom plébánosától, aki az ünnep előzményeit is ismertette.

Elmondta, hogy amikor Szent István király megalapította a magyar államot, megszervezte a katolikus egyházat, akkor 10 egyházmegyét alapított. A 10 egyházmegye között már akkor ott volt a váci püspökség és a kalocsai érsekség is, viszont a területi elrendezés, a területi határok sokszor változtak. Ennek gyakran politikai, katonai okai voltak, de új egyházmegyék szerveződése is megvalósult időközben.

 

A Szent István király által megtervezett egyházmegyék elrendezése végigkísérte a Magyar Katolikus Egyház történelmét, egészen 30 évvel azelőttig, amikor Szent II. János Pál pápa elérkezettnek látta az időt, hogy figyelembe véve a történelmi tényeket, az ország földrajzi adottságait, átrendezze az egyházmegyei határokat. Az átrendezés új egyházmegyéket hozott létre és változások sora valósult meg: létrejött a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye is, valamint a Kalocsai Egyházmegye területeihez csatolták hozzá a Váci Egyházmegye területeinek egy részét, így egy egységes terület született meg, ahol a közigazgatási határokat is figyelembe vették.

 

Ez a pápai rendelkezés ezelőtt 30 évvel, 1993. május 30-án lépett életbe. Dr. Bábel Balázs érsek elérkezettnek látta az időt, hogy ezt a kerek évfordulót megünnepelje. Megtudtuk, hogy május 30-a a Magyar Katolikus Egyház liturgikus naptárában egy Szent István királyhoz kapcsolódó ünnep: Szent István ereklyéinek az átvitele ennek a napnak a hivatalos, liturgikus megnevezése. Valószínűleg így született meg a döntés dr. Bábel Balázs érsek részéről, hogy ehhez a naphoz igazodva, ezt az ünnepet itt Kiskunfélegyházán, a Szent István templomban tartják meg.

 

– Nagy örömmel fogadtam a döntést, hiszen ez mind az egyházközségnek, mind a városnak egyfajta megtiszteltetés. Az egyházmegye papsága gyakorlatilag teljes létszámmal, 80 fővel jelen lesz ezen az eseményen. A Váci Egyházmegyéből egy hivatalos delegáció is érkezik városunkba, dr. Varga Lajos segédpüspök vezetésével, de az esemény csúcsa, ami az ünnep jelentőségét, súlyát is jelzi, hogy az apostoli nuncius, a pápa nagykövete, az amerikai származású Michael Wallace Banach is jelen lesz az ünnepi szentmisén és velünk fog ünnepelni – mondta Hajagos Gyula.

Hozzátette: az ünnepség a templomban kezdődik május 30-án, 9 órakor egy szentmisével, ahol szeretnének minél többekkel együtt ünnepelni. A misén több civil meghívott vendég is jelen lesz, az apostoli nunciust Csányi József polgármester köszönti majd angolul.

 

A szentmise után a papság a közösségi házba megy, ahol Máthé György atya előadására kerül sor. Máthé György atya a 70-es években teljesített városunkban szolgálatot, ma már a 70-es éveiben jár és izgatottan készül az ünnepre. Az előadás után lehetőség nyílik egy közös beszélgetésre, amely remélhetőleg lelki feltöltődéssel jár majd minden résztvevőnek.

 

Hajagos Gyula atya végezetül elmondta, hogy nem mindennapi eseménynek lehetnek majd szemtanúi a városlakók, hiszen amikor 80 pap, 20 ministránssal bevonul a templomba, ez tényleg ritka élmény Kiskunfélegyházán. Az egyházmegye papsága együtt lesz, együtt ünnepelnek a hívekkel, ami az egyik nagyon fontos üzenete az ünnepnek.

 

Forrás: Félegyházi Közlöny

További híreink

Kalocsa

2024. 02. 25.

Köszönet és hála a szolgálatért!

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke az ünnepi szentmisén a papság, a hívek jelenlétében szentelte szerpappá Hódi Dávid papnövendéket, egyben az életében is jelentős napra emlékezett: a Szentszék 25 évvel ezelőtt nevezte ki a kalocsai érsekké. 

2024. 02. 25.

[ Kalocsa ]

Bácsbokod

2024. 02. 23.

A teljesség igénye nélkül

Bácsbokodon tartotta közgyűlését  Bács-Kiskun vármegye önkormányzata pénteken - négy igen jelentős, helyi identitást erősítő pályázat zárult le az elmúlt év végén.

2024. 02. 23.

[ Bácsbokod ]

2024. 02. 23.

Adj vért és ments meg három életet

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei kiszállásos véradási helyszíneit közöljük február 26. – március 3. között

2024. 02. 23.

2024. 02. 23.

Idén is meghirdeti a Madárbarát település mintaprojekt pályázatot az MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is pályázatot hirdet önkormányzatok részére Madárbarát település mintaprojektek megvalósítására.

2024. 02. 23.

Újsolt

2024. 02. 22.

Faluház épületének energetikai korszerűsítése - projektindítás

Újsolt Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Faluház épületének energetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00015). A projekt keretében 37,07 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a faluház épületének energetikai korszerűsítse valósul meg.

2024. 02. 22.

[ Újsolt ]

2024. 02. 22.

Természetismereti és ökotúrák a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Az ökoturizmus a természeti értékek bemutatására alapozott formája a turizmusnak, ahol a turisták elsődleges igénye a természeti és kulturális értékek megfigyelése, megismerése. 

2024. 02. 22.

Design by WEBORIGO