Jelentős egyházi ünnepre készül Kiskunfélegyháza

két folyó közt

Fontos egyházi évfordulót ünnepel hamarosan az egyházmegye – tudtuk meg Hajagos Gyulától, a Szent István Templom plébánosától, aki az ünnep előzményeit is ismertette.

Elmondta, hogy amikor Szent István király megalapította a magyar államot, megszervezte a katolikus egyházat, akkor 10 egyházmegyét alapított. A 10 egyházmegye között már akkor ott volt a váci püspökség és a kalocsai érsekség is, viszont a területi elrendezés, a területi határok sokszor változtak. Ennek gyakran politikai, katonai okai voltak, de új egyházmegyék szerveződése is megvalósult időközben.

 

A Szent István király által megtervezett egyházmegyék elrendezése végigkísérte a Magyar Katolikus Egyház történelmét, egészen 30 évvel azelőttig, amikor Szent II. János Pál pápa elérkezettnek látta az időt, hogy figyelembe véve a történelmi tényeket, az ország földrajzi adottságait, átrendezze az egyházmegyei határokat. Az átrendezés új egyházmegyéket hozott létre és változások sora valósult meg: létrejött a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye is, valamint a Kalocsai Egyházmegye területeihez csatolták hozzá a Váci Egyházmegye területeinek egy részét, így egy egységes terület született meg, ahol a közigazgatási határokat is figyelembe vették.

 

Ez a pápai rendelkezés ezelőtt 30 évvel, 1993. május 30-án lépett életbe. Dr. Bábel Balázs érsek elérkezettnek látta az időt, hogy ezt a kerek évfordulót megünnepelje. Megtudtuk, hogy május 30-a a Magyar Katolikus Egyház liturgikus naptárában egy Szent István királyhoz kapcsolódó ünnep: Szent István ereklyéinek az átvitele ennek a napnak a hivatalos, liturgikus megnevezése. Valószínűleg így született meg a döntés dr. Bábel Balázs érsek részéről, hogy ehhez a naphoz igazodva, ezt az ünnepet itt Kiskunfélegyházán, a Szent István templomban tartják meg.

 

– Nagy örömmel fogadtam a döntést, hiszen ez mind az egyházközségnek, mind a városnak egyfajta megtiszteltetés. Az egyházmegye papsága gyakorlatilag teljes létszámmal, 80 fővel jelen lesz ezen az eseményen. A Váci Egyházmegyéből egy hivatalos delegáció is érkezik városunkba, dr. Varga Lajos segédpüspök vezetésével, de az esemény csúcsa, ami az ünnep jelentőségét, súlyát is jelzi, hogy az apostoli nuncius, a pápa nagykövete, az amerikai származású Michael Wallace Banach is jelen lesz az ünnepi szentmisén és velünk fog ünnepelni – mondta Hajagos Gyula.

Hozzátette: az ünnepség a templomban kezdődik május 30-án, 9 órakor egy szentmisével, ahol szeretnének minél többekkel együtt ünnepelni. A misén több civil meghívott vendég is jelen lesz, az apostoli nunciust Csányi József polgármester köszönti majd angolul.

 

A szentmise után a papság a közösségi házba megy, ahol Máthé György atya előadására kerül sor. Máthé György atya a 70-es években teljesített városunkban szolgálatot, ma már a 70-es éveiben jár és izgatottan készül az ünnepre. Az előadás után lehetőség nyílik egy közös beszélgetésre, amely remélhetőleg lelki feltöltődéssel jár majd minden résztvevőnek.

 

Hajagos Gyula atya végezetül elmondta, hogy nem mindennapi eseménynek lehetnek majd szemtanúi a városlakók, hiszen amikor 80 pap, 20 ministránssal bevonul a templomba, ez tényleg ritka élmény Kiskunfélegyházán. Az egyházmegye papsága együtt lesz, együtt ünnepelnek a hívekkel, ami az egyik nagyon fontos üzenete az ünnepnek.

 

Forrás: Félegyházi Közlöny

További híreink

Nemesnádudvar

2023. 05. 31.

Nem szörnyeteg, óriásharcsa!

Első látásra akár szörnyeteg is lehetne ez az óriás harcsa amit a Nádudvari Tőzeges Tóban fogott Talabér Krisztián és barátai. Közösségi oldalukon akadtunk a szenzációs felvételre.   

2023. 05. 31.

[ Nemesnádudvar ]

Kerekegyháza

2023. 05. 31.

Nézzenek oda! Itt az utánpótlás ÉLŐ KAMERA

Különleges élményben lehet részünk, ha egy kicsit megállunk és követjük a kerekegyházi gólyacsalád életét. 

2023. 05. 31.

[ Kerekegyháza ]

Tataháza

2023. 05. 31.

Csapadékvíz elvezetés Tataházán

Tataháza Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezetés Tataházán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00041). A projekt keretében 160 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a település környezeti állapotának javítása.

2023. 05. 31.

[ Tataháza ]

Harta

2023. 05. 31.

Mini bölcsőde épült Hartán

Harta Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-1.4.1-19 BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA, BŐVÍTÉSE felhívásra „Mini bölcsőde építése Hartán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-1.4.1-19-BK1-2019-00040). A projekt keretében 123 677 956 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél, egy korszerű, mai követelményeknek megfelelő egységes mini bölcsőde építése volt.

2023. 05. 31.

[ Harta ]

Érsekhalma

2023. 05. 31.

Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-3.2.1-16 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2021-00103). A projekt keretében 49 935 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból, valamint 6 008 875 Ft TOP hazai társfinansszírozásból a fő cél, hogy a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalon legyenek elérhetőek.

2023. 05. 31.

[ Érsekhalma ]

Mélykút

2023. 05. 31.

Árvereznék a mélykúti gyerekek javára

Hihetetlen, mégis igaz!  Több ezer, pontosan 2319 darab műanyag kupakból készítette el  Árpád Mária mélykúti könyvtáros Petőfi portréját. Két hét rekord idő alatt öltött, ha nem is alakot, de arcot a 200 éve született költő. 

2023. 05. 31.

[ Mélykút ]

Design by WEBORIGO