

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját ki-ki a maga módján teszi emlékezetessé. A kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt. Pilvax likőrt készített: a márciusi ifjak által „fűszeres mokká”-nak nevezett italt élesztették újjá.
A forradalmi kávéház legendás üzemeltetője, Pilvax Károly kávésfiúként – ma úgy mondanánk, baristaként – kezdte vendéglátós pályafutását. 1843–44 telén ő alkotta meg azt a kávéalapú likőrt, amelyet bizonyos, hogy bemutatott Petőfinek is. Az ital később a Petőfi-likőr nevet kapta. Az eredeti
receptúra szerint „Perkelt kávét kell őrleni, kétannyi mennyiségű czukrot törni, 24 óráig vagy tovább is reá öntött pálinkát, melly szilva vagy söprő égettbor lehet, hogy a kávé ízét és színét jobban magára vehesse, gyakorta felzavarni, minekutána már egészen megszínesedett, s a czukor elolvadott és a kávé jól leülepedett söprejétől leszűrni, s így lehet használni. Ez kellemes és egészséges ital, mely sem nem gyújt, sem nem kábít.”
A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban őrzött eredeti recept legfontosabb elemeit megtartva, ugyanakkor a mai kor gyártási Technológiájához igazítva készítette el a helyi Kunság-Szesz Zrt. a Pilvax likőrt. Nagy László vezérigazgató szerint: „Fűszeres illatú, nemes, zamatos, kissé sűrű, kávéízű sötétlő nedű. Mintha kávét innánk enyhén édes és alkoholos kísérőízzel. Az ital kellemesen élénkítő hatású. Akár az emlékév itala
is lehetne a Pilvax kávélikőr, amely összeköti a múltat a jelennel, és magában hordozza a dicső pillanatok hangulatát.”
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.
2025. 05. 06.
2025. 05. 06.
Borota
2025. 05. 05.
2025. 05. 05.
[ Borota ]
2025. 05. 02.
2025. 05. 02.
Fülöpjakab
2025. 04. 29.
2025. 04. 29.
[ Fülöpjakab ]