Itt a Pilvax likőr!

Fi200

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját ki-ki a maga módján teszi emlékezetessé. A kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt. Pilvax likőrt készített: a márciusi ifjak által „fűszeres mokká”-nak nevezett italt élesztették újjá.

A forradalmi kávéház legendás üzemeltetője, Pilvax Károly kávésfiúként – ma úgy mondanánk, baristaként – kezdte vendéglátós pályafutását. 1843–44 telén ő alkotta meg azt a kávéalapú likőrt, amelyet bizonyos, hogy bemutatott Petőfinek is. Az ital később a Petőfi-likőr nevet kapta. Az eredeti
receptúra szerint „Perkelt kávét kell őrleni, kétannyi mennyiségű czukrot törni, 24 óráig vagy tovább is reá öntött pálinkát, melly szilva vagy söprő égettbor lehet, hogy a kávé ízét és színét jobban magára vehesse, gyakorta felzavarni, minekutána már egészen megszínesedett, s a czukor elolvadott és a kávé jól leülepedett söprejétől leszűrni, s így lehet használni. Ez kellemes és egészséges ital, mely sem nem gyújt, sem nem kábít.”
A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban őrzött eredeti recept legfontosabb elemeit megtartva, ugyanakkor a mai kor gyártási  Technológiájához igazítva készítette el a helyi Kunság-Szesz Zrt. a Pilvax likőrt. Nagy László vezérigazgató szerint: „Fűszeres illatú, nemes, zamatos, kissé sűrű, kávéízű sötétlő nedű. Mintha kávét innánk enyhén édes és alkoholos kísérőízzel. Az ital kellemesen élénkítő hatású. Akár az emlékév itala
is lehetne a Pilvax kávélikőr, amely összeköti a múltat a jelennel, és magában hordozza a dicső pillanatok hangulatát.”

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO