Itt a lista: ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai 

két folyó közt

A „Bács-Kiskun Vármegye Bora” megmérettetés keretében kiválasztották a vármegyei legjobb fehér-, rozé- és vörösborát, valamint az év feltörekvő borászát. 

A kecskeméti Veyron Étteremben szerdán megrendezett borversenyre 31 tétel érkezett be, 12 a Hajós-Bajai, 19 pedig a Kunsági borvidékről – mindegyik bor aranyérmet szerzett a borvidéki „házi” versenyeken. A szakavatott zsűri nemzetközi standardok alapján választotta ki a vármegye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát. A végeredmény az alábbiak szerint alakult: 


Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 fehér kategória:

1. Gedeon Birtok, Izsák – Generosa 2022
2. Szemerey Pince, Császártöltés – Cosmopolita cuvée 2022 (Irsai Olivér, Veltelíni, Tramini) 
3. Csanádi Szőlőbirtok, Császártöltés – Cserszegi Fűszeres 2022

 

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 rozé kategória:
1. DAMAX Kft., Lakitelek – Kékfrankos rosé 2022
2. Berta Pince, Hajós – Cabernet sauvignon rozé 2022
3. Font Pincészet, Soltvadkert – Néró rose 2022

 

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 vörös kategória:
1. Koch Borászat, Borota – Cabernet franc 2021
2. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon bio 2020
3. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon barrique 2020


A Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza címet idén a hajósi Knehr István, a Knehr Pince tulajdonosa érdemelte ki. 


„Nagyon jó látni, hogy az olyan hagyományos hungarikum fajták, mint a Generosa, a Kékfrankos vagy a Kadarka mellett a nemzetközi fajták is megmérettették magukat, így egy nagyon szép összképet adott a verseny a régió borászatairól, borairól” – mondta el Fehér Anna bortechnológus, nemzetközi borbíráló.


A bíráló bizottság elnöke, Szabó Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője úgy fogalmazott: „A zsűri nehéz helyzetben volt, mindhárom kategóriában szoros volt a verseny. A győztes borok kiválóan alkalmasak arra, hogy a vármegyét képviseljék az országos megmérettetésen.”

 

„Bács-Kiskun vármegye nem csak területében a legnagyobb az országban, hanem a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is élen jár. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az itt megtermelt borokat minél többen megismerjék. Nagyszerű visszaigazolás, hogy a vármegyén kívüli versenyeken minden harmadik aranyérmes bor innen származik” – emelte ki az eseményt szervező Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának elnöke, Rideg László.   

 

A bíráló bizottság tagjai:

Dr. Györe Dániel, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztályának vezetője
Járvás Mónika, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese
Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke
Szabó Attila, a MATE Szőlészeti Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomásának megbízott vezetője
Urbán Péter, a szekszárdi Bodri Pincészet főborásza

 

A győztes borászatok: 

 

A Gedeon Birtok tulajdonosa, Varga Árpád 80 hektáron gazdálkodik, ötvözve a családban ellesett fogásokat, a felsőfokú tanulmányok során szerzett tudást és a személyes tapasztalatokat. Az Ágasegyháza és Izsák között meghúzódó birtokot 1999 óta fejleszti folyamatosan. Tradíció és modernitás – e két szó mindent elmond a törekvéseiről. Elsősorban autentikus alföldi szőlőkkel foglalkozik, célkitűzése, hogy a térség borai újra ismertek és kedveltek legyenek. 

 

A DAMAX Kft-t 1996-ban Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő vállalkozásuk évente 40-60 ezer mázsa, saját, illetve termelőktől felvásárolt szőlőt dolgoz fel. Palackos borokkal kis szériában vannak jelen a piacon, viszont annál nagyobb sikereket aratnak. Könnyed, üde friss, gyümölcsös boraikat főleg a termőtájra jellemző fajtákból készítik.
A borotai központú Koch Borászat hajós–bajai birtokán könnyed, gyümölcsös fehér-, rozé- és vörösborok születnek. A Koch család már hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászkodással Hajós környékén. Koch Csaba egyik őse tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. A Koch Borászat közel 130 hektáron műveli szőlőültetvényeit (a villányi VinArt birtokkal együtt).

 

A borotai központú Koch Borászat hajós–bajai birtokán könnyed, gyümölcsös fehér-, rozé- és vörösborok születnek. A Koch család már hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászkodással Hajós környékén. Koch Csaba egyik őse tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. A Koch Borászat közel 130 hektáron műveli szőlőültetvényeit (a villányi VinArt birtokkal együtt).

További híreink

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

2024. 04. 10.

Újabb települések nyertek fejlesztési forrást

Útfejlesztésre és az egészségügyi, szociális alapszolgáltatások fejlesztésére nyertek támogatást Bács-Kiskun vármegyei települések a TOP Plusz program keretében. 

2024. 04. 10.

Design by WEBORIGO