Itt a lista: ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai 

két folyó közt

A „Bács-Kiskun Vármegye Bora” megmérettetés keretében kiválasztották a vármegyei legjobb fehér-, rozé- és vörösborát, valamint az év feltörekvő borászát. 

A kecskeméti Veyron Étteremben szerdán megrendezett borversenyre 31 tétel érkezett be, 12 a Hajós-Bajai, 19 pedig a Kunsági borvidékről – mindegyik bor aranyérmet szerzett a borvidéki „házi” versenyeken. A szakavatott zsűri nemzetközi standardok alapján választotta ki a vármegye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát. A végeredmény az alábbiak szerint alakult: 


Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 fehér kategória:

1. Gedeon Birtok, Izsák – Generosa 2022
2. Szemerey Pince, Császártöltés – Cosmopolita cuvée 2022 (Irsai Olivér, Veltelíni, Tramini) 
3. Csanádi Szőlőbirtok, Császártöltés – Cserszegi Fűszeres 2022

 

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 rozé kategória:
1. DAMAX Kft., Lakitelek – Kékfrankos rosé 2022
2. Berta Pince, Hajós – Cabernet sauvignon rozé 2022
3. Font Pincészet, Soltvadkert – Néró rose 2022

 

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 vörös kategória:
1. Koch Borászat, Borota – Cabernet franc 2021
2. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon bio 2020
3. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon barrique 2020


A Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza címet idén a hajósi Knehr István, a Knehr Pince tulajdonosa érdemelte ki. 


„Nagyon jó látni, hogy az olyan hagyományos hungarikum fajták, mint a Generosa, a Kékfrankos vagy a Kadarka mellett a nemzetközi fajták is megmérettették magukat, így egy nagyon szép összképet adott a verseny a régió borászatairól, borairól” – mondta el Fehér Anna bortechnológus, nemzetközi borbíráló.


A bíráló bizottság elnöke, Szabó Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője úgy fogalmazott: „A zsűri nehéz helyzetben volt, mindhárom kategóriában szoros volt a verseny. A győztes borok kiválóan alkalmasak arra, hogy a vármegyét képviseljék az országos megmérettetésen.”

 

„Bács-Kiskun vármegye nem csak területében a legnagyobb az országban, hanem a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is élen jár. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az itt megtermelt borokat minél többen megismerjék. Nagyszerű visszaigazolás, hogy a vármegyén kívüli versenyeken minden harmadik aranyérmes bor innen származik” – emelte ki az eseményt szervező Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának elnöke, Rideg László.   

 

A bíráló bizottság tagjai:

Dr. Györe Dániel, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztályának vezetője
Járvás Mónika, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese
Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke
Szabó Attila, a MATE Szőlészeti Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomásának megbízott vezetője
Urbán Péter, a szekszárdi Bodri Pincészet főborásza

 

A győztes borászatok: 

 

A Gedeon Birtok tulajdonosa, Varga Árpád 80 hektáron gazdálkodik, ötvözve a családban ellesett fogásokat, a felsőfokú tanulmányok során szerzett tudást és a személyes tapasztalatokat. Az Ágasegyháza és Izsák között meghúzódó birtokot 1999 óta fejleszti folyamatosan. Tradíció és modernitás – e két szó mindent elmond a törekvéseiről. Elsősorban autentikus alföldi szőlőkkel foglalkozik, célkitűzése, hogy a térség borai újra ismertek és kedveltek legyenek. 

 

A DAMAX Kft-t 1996-ban Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő vállalkozásuk évente 40-60 ezer mázsa, saját, illetve termelőktől felvásárolt szőlőt dolgoz fel. Palackos borokkal kis szériában vannak jelen a piacon, viszont annál nagyobb sikereket aratnak. Könnyed, üde friss, gyümölcsös boraikat főleg a termőtájra jellemző fajtákból készítik.
A borotai központú Koch Borászat hajós–bajai birtokán könnyed, gyümölcsös fehér-, rozé- és vörösborok születnek. A Koch család már hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászkodással Hajós környékén. Koch Csaba egyik őse tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. A Koch Borászat közel 130 hektáron műveli szőlőültetvényeit (a villányi VinArt birtokkal együtt).

 

A borotai központú Koch Borászat hajós–bajai birtokán könnyed, gyümölcsös fehér-, rozé- és vörösborok születnek. A Koch család már hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászkodással Hajós környékén. Koch Csaba egyik őse tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. A Koch Borászat közel 130 hektáron műveli szőlőültetvényeit (a villányi VinArt birtokkal együtt).

További híreink

Dusnok

2025. 03. 14.

A Feketi kápolna legendája

Felvételt nyert a vármegyei értéktárba a dusnoki Feketi Kápolna. A település határában álló szakrális helyszín Szűz Mária tiszteletére épült a 19 század közepén. A helyhez számos monda és csodás történet kötődik, amelyek generációk óta élnek a helyiek emlékezetében.

2025. 03. 14.

[ Dusnok ]

Császártöltés, Hajós

2025. 03. 14.

Új kerékpárút épül Császártöltés és Hajós között

Ebben a gyönyörű természeti környezetben, a Dél-Őrjeg NATURA 2000-es védettséget élvező területén halad majd keresztül a Császártöltés és Hajós között megépülő kerékpárút. A csaknem 5 kilométer hosszú szakasz a TOP Plusz program 646 millió forintos támogatásával valósul meg, és nem csak biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a közlekedést a két település között, hanem, ahogy Császártöltés polgármestere hangsúlyozza, erősíti a Sváb-sarok turizmusát is.  

2025. 03. 14.

[ Császártöltés , Hajós ]

2025. 03. 12.

A helyi termékek szuperképessége: a termelő, a vásárló és a bolygó is nyer

Az európai nagyvárosokban értékesített élelmiszerek megdöbbentően magasa aránya, átlagosan mintegy 70 százaléka Európán kívülről érkeznek a fogyasztókhoz. Ez a jelenség csak egy a súlyos fenntarthatósági problémák sorában, amelyeknek nem csak a környezetvédelmi, hanem a gazdasági és egészségügyi következményei is fenyegetőek. A megoldást az jelentheti, ha minél közelebbről érkezik hozzánk az élelmiszer - a témáról dr. Kujáni Katalinnal, a Kislépték Egyesület elnökével beszélgettünk.   

2025. 03. 12.

Érsekhalma

2025. 03. 11.

Mentes, természetes, házi.

Hildpusztán kilenc féle sajt készül, amelyben benne marad minden jótékony összetevő és a természet íze. 

2025. 03. 11.

[ Érsekhalma ]

Kecskemét

2025. 03. 11.

Bács-Kiskun, jó itt lenni: fókuszban a hátrányos helyzetű csoportok

Múlt héten pénteken sikeresen lezajlott a Bács-Kiskun Vármegyei Felzárkózási Fórum első tematikus munkacsoport ülése, amely a "Bács-Kiskun, jó itt lenni!" című projekt keretében jött létre. Az esemény célja a hátrányos helyzetű csoportok támogatását szolgáló együttműködés megerősítése volt.

2025. 03. 11.

[ Kecskemét ]

2025. 03. 10.

Hajdú-Biharból vesznek példát az Aranymonostor Látogatóközpontról

Az Aranymonostor Látogatóközpont létrehozása és sikeres működése példaként szolgál a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat számára is. Az önkormányzat munkatársai ugyanis azért látogattak el Bugacra, hogy ötleteket merítsenek hasonló, aktív ökoturisztikai projektjük jövőbeli megvalósításához.

2025. 03. 10.

Design by WEBORIGO