Istentől van az orvos minden bölcsessége

megyei érték két folyó közt

 "Istentől van az orvos minden bölcsessége"... A Szentírásból, Sirák könyvéből vett gondolat lett a mottója Kalocsán az Érseki Könyvtárban, "A gyógyítás története" címmel nyílt kiállításnak. Az eseményen számos orvos, ápoló mellett a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója, dr. Szepesvári Szabolcs is jelen volt. A megnyitó résztvevőit Bábel Balázs érsek köszöntötte, majd Grócz Zita könyvtárvezető mutatta be a könyvtár kincseiből összeállított időszaki kiállítás anyagát. 

A főpásztor köszöntőjében rámutatott, hogy a gyógyítás története egyidős az emberiséggel. - Számunkra elsődleges  a keresztény gyógyítás története. Természetesen megbecsüljük a más világvallásokból, illetve filozófiákból származó gyógyítókat is. Sőt, a kereszténység,  a szerzetesség őrizte meg jórészt ezeket a tudományokat – jelentette ki az érsek.

Az evangélium lapjain sokszor találkozunk a gyógyító Jézussal. A belőle kiáradó irgalmas szeretetből alakult ki a keresztény gyógyítás. A diakónusok már kezdetektől nemcsak karitatív szerepet töltöttek be, hanem meglátogatták a betegeket is. A betegek iránti odafigyelésről szól a betegek szentsége is. Az Egyház már kezdettől szervezett módon foglalkozott a gyógyítással és ápolással. A Níceai zsinat egyik kánonja előírja, hogy minden püspöki székhelyen legyen gyógyító hely. A kalocsai érsek maga is mindkét központjában – Kalocsán is, Bácson is – már korán létesített kórházat. Csák Ugrin kórházalapítását emléktábla hirdeti, a kalocsai kórházat az érsek személyesen alapította és nevezte el a Szent Keresztről.


Csák Ugrin kórházalapítását emléktábla hirdeti, a kalocsai kórházat az érsek személyesen alapította és nevezte el a Szent Keresztről. A kiállításban helyet kaptak a Kalocsai Érseki Szent Kereszt Kórház történetét bemutató 19. századi képek, dokumentumok, kéziratok is.

 

 

A főpásztor megemlékezett Szent Benedekről, aki regulájában rendelkezett a betegek akkori ápolásáról, gyógyításáról. 
A beteget vendégként fogadták, a hospes ezt is jelenti. 

A kiállítás a könyvtár gazdag orvosi, és természettudományi gyűjteményéből válogatva az ókortól a 19. századig mutatja be a gyógyítás történetének mérföldköveit, forradalmi eredményeit, az orvoslás tudományának évszázados fejlődését. Számos könyvtörténeti és orvostörténeti ritkaság, látványos metszetek, képek, dokumentumok sorakoznak a vitrinekben időrendi áttekintést nyújtva a látogatónak.

A kiállítás bevezető részében a könyvtár Biblia gyűjteményéből válogatva 15–16. századi fametszetek jelenítik meg a Szentírás betegségleírásait, gyógyszereit, gyógymódjait, a gyógyászattal kapcsolatos bibliai képeket. A Biblia Germanica (Nürnberg: Anton Koberger, 1483.) egyik színezett fametszetén Tóbiás látható, amint meggyógyítja apja szemét. A Lyonban 1543-ban sok nyelven kiadott verses bibliai összefoglalót Ifj. Hans Holbein metszetei díszítik (Historia Veteris Testamenti icones). A kötetben a bibliai jelenetek között az ószövetségi Jób bőrbetegségét is ábrázolták. A betegeket, szenvedőket gyógyító Jézust megörökítő barokk metszetek mellett a Szentírásból ismert gyógyhatású növények ábrázolásai egészítik ki a bibliai orvoslás bemutatását.

 

A kiállításban helyet kaptak a Kalocsai Érseki Szent Kereszt Kórház történetét bemutató 19. századi képek, dokumentumok, kéziratok is. Az időszaki kiállítás az ország egyik legszebb könyvtártermében, Patachich Ádám érsek 18. századi barokk olvasótermében tekinthető meg.

Forrás:Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye/ Magyar Kurír

Fotó:Koprivanacz Kristóf

 

További híreink

Nemesnádudvar

2023. 05. 31.

Nem szörnyeteg, óriásharcsa!

Első látásra akár szörnyeteg is lehetne ez az óriás harcsa amit a Nádudvari Tőzeges Tóban fogott Talabér Krisztián és barátai. Közösségi oldalukon akadtunk a szenzációs felvételre.   

2023. 05. 31.

[ Nemesnádudvar ]

Kerekegyháza

2023. 05. 31.

Nézzenek oda! Itt az utánpótlás ÉLŐ KAMERA

Különleges élményben lehet részünk, ha egy kicsit megállunk és követjük a kerekegyházi gólyacsalád életét. 

2023. 05. 31.

[ Kerekegyháza ]

Tataháza

2023. 05. 31.

Csapadékvíz elvezetés Tataházán

Tataháza Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezetés Tataházán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00041). A projekt keretében 160 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a település környezeti állapotának javítása.

2023. 05. 31.

[ Tataháza ]

Harta

2023. 05. 31.

Mini bölcsőde épült Hartán

Harta Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-1.4.1-19 BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA, BŐVÍTÉSE felhívásra „Mini bölcsőde építése Hartán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-1.4.1-19-BK1-2019-00040). A projekt keretében 123 677 956 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél, egy korszerű, mai követelményeknek megfelelő egységes mini bölcsőde építése volt.

2023. 05. 31.

[ Harta ]

Érsekhalma

2023. 05. 31.

Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-3.2.1-16 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2021-00103). A projekt keretében 49 935 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból, valamint 6 008 875 Ft TOP hazai társfinansszírozásból a fő cél, hogy a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalon legyenek elérhetőek.

2023. 05. 31.

[ Érsekhalma ]

Mélykút

2023. 05. 31.

Árvereznék a mélykúti gyerekek javára

Hihetetlen, mégis igaz!  Több ezer, pontosan 2319 darab műanyag kupakból készítette el  Árpád Mária mélykúti könyvtáros Petőfi portréját. Két hét rekord idő alatt öltött, ha nem is alakot, de arcot a 200 éve született költő. 

2023. 05. 31.

[ Mélykút ]

Design by WEBORIGO