Istentől van az orvos minden bölcsessége

megyei érték két folyó közt

 "Istentől van az orvos minden bölcsessége"... A Szentírásból, Sirák könyvéből vett gondolat lett a mottója Kalocsán az Érseki Könyvtárban, "A gyógyítás története" címmel nyílt kiállításnak. Az eseményen számos orvos, ápoló mellett a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója, dr. Szepesvári Szabolcs is jelen volt. A megnyitó résztvevőit Bábel Balázs érsek köszöntötte, majd Grócz Zita könyvtárvezető mutatta be a könyvtár kincseiből összeállított időszaki kiállítás anyagát. 

A főpásztor köszöntőjében rámutatott, hogy a gyógyítás története egyidős az emberiséggel. - Számunkra elsődleges  a keresztény gyógyítás története. Természetesen megbecsüljük a más világvallásokból, illetve filozófiákból származó gyógyítókat is. Sőt, a kereszténység,  a szerzetesség őrizte meg jórészt ezeket a tudományokat – jelentette ki az érsek.

Az evangélium lapjain sokszor találkozunk a gyógyító Jézussal. A belőle kiáradó irgalmas szeretetből alakult ki a keresztény gyógyítás. A diakónusok már kezdetektől nemcsak karitatív szerepet töltöttek be, hanem meglátogatták a betegeket is. A betegek iránti odafigyelésről szól a betegek szentsége is. Az Egyház már kezdettől szervezett módon foglalkozott a gyógyítással és ápolással. A Níceai zsinat egyik kánonja előírja, hogy minden püspöki székhelyen legyen gyógyító hely. A kalocsai érsek maga is mindkét központjában – Kalocsán is, Bácson is – már korán létesített kórházat. Csák Ugrin kórházalapítását emléktábla hirdeti, a kalocsai kórházat az érsek személyesen alapította és nevezte el a Szent Keresztről.


Csák Ugrin kórházalapítását emléktábla hirdeti, a kalocsai kórházat az érsek személyesen alapította és nevezte el a Szent Keresztről. A kiállításban helyet kaptak a Kalocsai Érseki Szent Kereszt Kórház történetét bemutató 19. századi képek, dokumentumok, kéziratok is.

 

 

A főpásztor megemlékezett Szent Benedekről, aki regulájában rendelkezett a betegek akkori ápolásáról, gyógyításáról. 
A beteget vendégként fogadták, a hospes ezt is jelenti. 

A kiállítás a könyvtár gazdag orvosi, és természettudományi gyűjteményéből válogatva az ókortól a 19. századig mutatja be a gyógyítás történetének mérföldköveit, forradalmi eredményeit, az orvoslás tudományának évszázados fejlődését. Számos könyvtörténeti és orvostörténeti ritkaság, látványos metszetek, képek, dokumentumok sorakoznak a vitrinekben időrendi áttekintést nyújtva a látogatónak.

A kiállítás bevezető részében a könyvtár Biblia gyűjteményéből válogatva 15–16. századi fametszetek jelenítik meg a Szentírás betegségleírásait, gyógyszereit, gyógymódjait, a gyógyászattal kapcsolatos bibliai képeket. A Biblia Germanica (Nürnberg: Anton Koberger, 1483.) egyik színezett fametszetén Tóbiás látható, amint meggyógyítja apja szemét. A Lyonban 1543-ban sok nyelven kiadott verses bibliai összefoglalót Ifj. Hans Holbein metszetei díszítik (Historia Veteris Testamenti icones). A kötetben a bibliai jelenetek között az ószövetségi Jób bőrbetegségét is ábrázolták. A betegeket, szenvedőket gyógyító Jézust megörökítő barokk metszetek mellett a Szentírásból ismert gyógyhatású növények ábrázolásai egészítik ki a bibliai orvoslás bemutatását.

 

A kiállításban helyet kaptak a Kalocsai Érseki Szent Kereszt Kórház történetét bemutató 19. századi képek, dokumentumok, kéziratok is. Az időszaki kiállítás az ország egyik legszebb könyvtártermében, Patachich Ádám érsek 18. századi barokk olvasótermében tekinthető meg.

Forrás:Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye/ Magyar Kurír

Fotó:Koprivanacz Kristóf

 

További híreink

Kecskemét

2023. 09. 22.

Az Aurin Leánykar sikere Görögországban

A kecskeméti Kodály Iskola Aurin Leánykara a görögországi, Paraliaban zajló XI. Zene és tenger Nemzetközi Kórusfesztiválon egyneműkar kategóriában kiemelkedő teljesítményt nyújtva első helyezést ért el.

2023. 09. 22.

[ Kecskemét ]

2023. 09. 22.

Rajta a pecsét

Készülhetnek a bajai elkerülő út kiviteli tervei.

2023. 09. 22.

2023. 09. 21.

Vármegyei díjat kapott több civil szervezet

Az Év Bács-Kiskun Vármegyei Civil Szervezete díjat kapott  a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület, az Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület, illetve az Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület. A díjat Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át szeptember 20-án, Kecskeméten.

2023. 09. 21.

Kiskőrös

2023. 09. 21.

Szüret a körforgalomban Kiskőrösön

Kiskőrösre érve Soltvadkert irányából, megszokott látvány legalább tíz éve, hogy szőlősorok díszítik a körforgalmi csomópontot. Annak idején Somogyi Zoltán őstermelő, a gazdakör és a város közéletének aktív önkéntese hozta a rezisztens szőlővesszőket. 

2023. 09. 21.

[ Kiskőrös ]

2023. 09. 19.

Kéz a kézben a kórházainkban

Egy év előkészítő- és szervezőmunka után megkezdi működését a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye "KÉZ A KÉZBEN" Kórházlelkészi Szolgálata - jelentették be a 2023. szeptember 15-én, Kecskeméten tartott nyitórendezvényen, ahogy a vármegyei önkormányzat képviseletében Vedelek Norbert és dr. Mák Kornél alelnökök is részt vettek. 

2023. 09. 19.

Kunszállás

2023. 09. 19.

Tanyamentés Kunszálláson

Az épített környezetükért tenni akaró helyiek, gyerekek, de irodalomprofesszor és építészhallgató is ugyanazért a célért érkezett Kunszállás határába júliusban: menteni a menthetőt. Az összefogás eredménye egy felejthetetlen nyár és egy megmentett tanya.

2023. 09. 19.

[ Kunszállás ]

Design by WEBORIGO