Indul a Nagy Téli Madárles

közügyek zöld Bács-Kiskun két folyó közt szabadidő
Számolja ön is a madáretetők és a parkok, kertek madarait december 28. és február 28. között!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nagy téli madárles címmel országos madárszámlálásra hívja a lakosságot három napra december 28-30-án, majd az ezt követő hetekben egy-egy napon egészen 2023. február 28-ig.

Bárki csatlakozhat az adatgyűjtő akcióhoz előzetes természetismereti képzés nélkül. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon, vagy jegyzetfüzet. A programok bár egyszerűek, mégis értékes adatokkal segíthetik a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkáját.

Az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében tovább fejlesztették a Turdus  nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos appot is. Ezt eddig csak szakmai adatgyűjtésre használták, de az új modulok bevezetésével mindenki számára elérhetővé válik. Az alkalmazás lényegesen megkönnyíti a megfigyelést, mivel azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is – olvasható az MME oldalán.

Aki nem szeretne okostelefont használni az adatok feltöltéséhez, az letöltheti az alábbi poszter utolsó oldalán található adatlapot is, azonban az ide rögzített adatokat még fel kell töltenie az internetes adatbázisba (ezért is jobb az app). 

Részletes útmutató

Válasszon helyet a megfigyeléshez! 
A Nagy Téli Madárles megfigyeléseit elsősorban madáretetők környékén végezzük. Ennek megfelelően olyan helyet válasszon, ahol egy madáretető vagy valamilyen természetes táplálkozóhely van, amit a madarak rendszeresen látogatnak a tél folyamán! Fontos az is, hogy legyen egy kényelmes megfigyelő helye, amelyről jó a rálátás és ahonnan több héten keresztül lehetősége lesz a madarak számlálására. Ha kiválasztotta a megfigyelés helyét (ahol ül vagy áll), akkor lehetőség szerint az egész szezonban onnan végezze a megfigyeléseket. 

Melyik napszakban és mennyi ideig végezze a megfigyeléseket? 
Lehetőség szerint a délelőtti órákban végezze a számlálást, és minden esetben 30 percig tartson a megfigyelés. Fontos, hogy mindenképpen rögzítse a számlálások kezdésének időpontját! Ha a Turdus alkalmazást használja az adatok rögzítésére, akkor elindul az idő mérése, ami értesíti a számlálás végéről is. A 30 perc folyamán lehetőség szerint végig a megfigyeléssel foglalkozzon. Ha bármi miatt 5-10 perc kimaradna, akkor inkább kezdje újra a számlálást.

Használja a Turdus app-ot vagy a papír adatlapot, majd töltse fel adatait! 
Minden számlálás során rögzítenie kell a megfigyelés adatait. Elsősorban a  Turdus mobiltelefonos alkalmazás használatát emelik ki, hiszen ezzel sokkal könnyebb a munka. Az alkalmazás azonnal rögzíti a megfigyeléseket, méri az eltelt időt, segít a fajok meghatározásában és a számlálás végén összesíti is az adatokat. A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokra és tabletekre is. Természetesen a hagyományos adatlap is segíti a számlálás adatainak rögzítését, de a papírra lejegyzett adatokat még fel kell tölteni az adatbázisba
Ne küldje be a papírt az egyesülethez, mert nem tudják rögzíteni az adatokat! 

Hogyan határozza meg a megfigyelt madárfajokat? 
A madarak azonosítása az etetőnél kritikus fontosságú a rögzített adatok minősége és a Téli madárles sikere szempontjából. Mivel viszonylag kevés madárfaj keresi fel a legtöbb etetőt, ezek a fajok egy kis gyakorlással és gondos megfigyeléssel könnyen meghatározhatók. Javasoljuk, hogy ismerkedjen meg az etetők gyakori madaraival, első körben a Téli madárles poszter tanulmányozásával (fent). 

Számos további lehetőség van a madárfajok megismerésére, kezdve az MME honlap Tudástárában elérhető Magyarország madarai oldalakkal vagy a Madárhatározó app-pal. A Turdus applikáció Téli madárles moduljában is megtalálhatóak a 24 leggyakoribb faj határozását segítő képek, de hosszú távon egy terepi határozókönyv beszerzése sem elvetendő ötlet. Ha nem tud azonosítani egy madarat, írja le, hogyan nézett ki (figyeljen a határozást segítő bélyegeire, méretére, jellegzetes formájára, mintázatára és színeire) vagy fotózza le! Jegyezze fel, hogy mikor és hányat látott, hogy a megfigyelést hozzáadhassa a számláláshoz, ha később azonosítani tudja a fajt. 

Hogyan számláljon? 
Annak érdekében, hogy a Nagy Téli Madárles adatait tudományos kutatásokhoz lehessen használni, minden megfigyelőnek pontosan ugyanúgy kell megszámolnia a madarakat, amelyeket a számlálás 30 perce alatt lát. 

A számolás menete a következő: 

 • Használja a Turdus app-ot vagy legyen kéznél a papír adatlap és az útmutató. 
 • Ha a papír adatlapod használja, a megfigyelés megkezdésekor jegyezze fel a dátumot és indítsa el az idő mérését, hogy biztosan 30 percig számláljon. Ha az app-ot használja, erre nem lesz szükség, az app elvégzi a munkát.  
 • Minden alkalommal, amikor egy fajt lát a kiválasztott helyen, számolja meg az egyidejűleg látható egyedek számát minden észlelt faj esetén, és jegyezze fel ezt a számot a számlálólapra vagy írja be új észlelésként az applikációba. (Például, ha először ránéz az etetőre, egy csuszkát és négy széncinegét lát, jegyezze fel ezeket a számokat a nevük mellé.)  
 • Ha később az adott félórás számlálás során egy faj több egyedét látja egyidejűleg, javítsa át az adatokat a papírján, hogy a nagyobb számot rögzítse. (Például, ha később két csuszkát és nyolc széncinegét lát, módosítsa a csuszkák számát egyről kettőre, a széncinegék számát pedig négyről nyolcra.) Ha az appot használja, javíthatja a számot is, de új észlelésként is felviheti a nagyobb egyedszámot.  
 • Ne adja össze a számokat! A számlálás során egyszerre csak az egyes fajok legnagyobb egyedszámát kell rögzíteni. Ha ezt a módszert követi, soha nem fog egy madarat többször rögzíteni.  
 • Az adott napi számlálás végén az egyidejűleg látott legnagyobb egyedszám lesz a végső száma az egyes fajok esetében, amelyet jelenteni fog a Téli madárlesnek.   


Számlálja meg… 

 • fajonként az összes egyedet, ami egyszerre látható. Például, ha két házi veréb van az etetőn, és további hat várja a sorát egy közeli bokorban, számolja meg mind a nyolcat. 
 • a madarakat, amelyek vonzódnak a megfigyelési helyhez az ön által biztosított élelem vagy víz miatt, még akkor is, ha nem táplálkoznak, esznek vagy fürdenek. Például számolja meg az olyan madarakat, mint a karvaly, ami az etetőkre járó madarakkal táplálkoznak, de nem feltétlenül jönnek magára az etetőre. 
 • a madarakat, amelyek vonzódnak az etetőhelyen tartott gyümölcsökhöz vagy bokrokhoz. Ilyen például a vörösbegy vagy a csonttollú. 


De ne számlálja… 

 • a madarakat, amelyek egyszerűen átrepülnek az etetőhely fölött, mint például a ludak vagy a darvak. 
 • a madarakat, amelyeket a kiválasztott számlálási napokon kívül figyel meg. Ha nem számlálási napon lát olyan madarat, amelyről adatokat szeretne közölni, töltse fel a Turdus applikáció MAP moduljában alkalmi megfigyelésként. 
 • a madarakat, amelyeket csak sötétedés után hall, vagy csak mesterséges fénnyel lát. 


Minden számlálás fontos! 
A Nagy Téli Madárles részvevői fejében megfordulhat, hogy abbahagyják a számlálásokat, mert úgy vélik, hogy a megfigyeléseik nem fontosak. Általában minden héten ugyanazokat a madarakat látják, vagy nagyon kevés madarat látnak, vagy egyáltalán nem. Noha mindannyiunkat lenyűgöznek a szokatlan megfigyelések és a nagy számok, a madarak mindennapos megfigyelései ugyanolyan fontosak a madárpopulációk vizsgálatában. A szakemberek csak úgy tudják meg, hogy mikor hiányoznak a madarak, ha az emberek, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés madarat látnak, rögzítik nekik.  

Ne feledje, ha egyetlen madár sem látogatja meg az ön etetőit, ez az információ is fontos! 
Ha az appot használja, indítsa el a számlálást, adja meg a hóborítás adatokat és ha letelt az idő, állítsa le a számlálást. Ha papíralapon végzi a számlálást és nem lát madarat, kérik, akkor is rögzítse az adatait a honlapon (megfigyelési hely, idő, egyéb változók)! 

Jegyezze fel a környezet főbb jellemzőit! 
Átfogó időjárási információkat elérhetünk az országos adatbázisokból, és össze tudjuk illeszteni azokat a számlálási adatokkal, így nem kell olyan időjárási adatokat rögzíteni, mint a hőmérséklet, a csapadék és a szél erőssége. A hó mennyisége azonban nagyon változó az egyes helyszíneken, és fontos lehet az etetők látogatottságának értelmezéséhez. Kérik, rögzítse az etetőhelyen a hóréteg vastagságát a számlálás során (nincs hó, foltokban 1-2 cm, 3-5 cm, 6-10 cm, >10 cm). A környezettel kapcsolatban rögzítendő még az etetőhely és környékének jellege, de ezt csak az első alkalommal kérik megadni. 

A madarak viselkedésének megfigyelése 
Arra kérik a Nagy Téli Madárles résztvevőit, hogy számoljanak be kétféle viselkedésről, amelyet megfigyelhetnek a madarak között az etetőknél: elzavarás és predáció (zsákmányszerzés). Ha bármelyik viselkedést megfigyeli, jegyezze fel annak a madárnak a faját, amely megpróbál egy másik madarat elzavarni vagy elejteni (zsákmányolni), valamint a célba vett madárfajt is. Lehetnek azonos vagy különböző fajok. Jegyezze fel azt is, hogy a viselkedés sikeres volt-e vagy sem (pl. a szajkó sikeresen elzavarta a széncinegéket vagy a karvaly elejtett (zsákmányolt) egy fekete rigót). 

 • Elzavarás az, amikor egy madár megpróbálja az etetőről vagy annak közeléből elüldözni a másik madarat, hogy megszerezze az élelmet. Ez az esemény akkor sikeres, ha a megtámadott madár arrébb ugrik vagy elszáll az etetőről.  
 • Predáció az, amikor egy madár megkísérel elfogni vagy elejteni egy másik madarat. A predációs események gyakran gyorsan történnek és nehezen megfigyelhetők. Ha biztos abban, hogy a ragadozó eredményes volt, akkor jelentse a predációs eseményt sikeresnek (a ragadozó szemszögéből nézve sikeres). Ha egy esemény sikertelen, például amikor egy karvaly egy madáretetőre repül, és préda nélkül távozik, előfordulhat, hogy nem lehet azonosítani a célfajt. 


Megfigyelési napok 
A Nagy Téli Madárles december 28-án kezdődik és február 28-áig tart. Az egyesület számára akkor legértékesebb az ön adata, ha minél több héten, hetente egyszer, mindig ugyanazon a napon tudja elvégezni a számlálást, de az adatokat akkor is felhasználják, ha csak egy alkalommal tud részt venni a megfigyelésben.

Ismétlődő megfigyelés esetén válasszon ki egy napot a héten. Olyan napokat jelöljön ki megfigyelésre, amelyeken biztosan el tudja azt végezni. Fontos, hogy két megfigyelés között elteljen majdnem egy hét. Ha például az egyik héten vasárnap számlál, akkor a következő alkalom ne a hét elején (hétfő-szerda), hanem a második felében legyen (péntek-vasárnap). 

Fontos az is, hogy az időjárás is megfelelő legyen, ne legyen erős szél és zavaró intenzitású esőzés vagy havazás. Nem baj, ha emiatt kimarad egy számlálás, vagy pár nappal későbbre csúszik.
Ha lehetséges, napokkal előre ütemezze be a számlálást. Azt javasolják, hogy hetente legfeljebb egy napot válasszon! Ne változtassa meg a napok számát csak azért, mert nagyobb számokat vagy érdekesebb madárfajokat lát! Ezzel torzítaná az adatokat.  

Tippek a számláláshoz 

Folyamatosan jönnek-mennek a madarak az etetőn 
Körülbelül fél, egy percenként becsülje meg az egy pillanatban a megfigyelési területen látható madarak mennyiségét.  

Túl sok madár 
Nagyon nehéz lehet megszámolni a madárrajokat, különösen, ha folyamatosan mozognak. Az állományban lévő madarak számának becsléséhez használja a „blokk” módszert. Először számolja meg a madarakat egy tipikus sűrűségű képzeletbeli blokkban. A blokk legyen kicsi, hogy csak 10-25 madár legyen benne. Ezután helyezze rá a blokkot az egész csapatra, és becsülje meg, hányszor illeszkedik. Végül szorozza meg ezt a számot az eredeti blokkban lévő madarak számával.  

Vegyes csapatok 
Ha nagy, vegyes csapatok jelennek meg az etetőnél, nehéz lehet nyomon követni a madarak faját és egyedszámát. Először becsülje meg az állomány teljes méretét a fenti módszerrel. Például, ha egy állományt 80 madárra becsül, vegyen több „mintát” ebből a 80 madárból, pl. kis csoportokból, amelyek jól láthatóak az etető alatt, és becsülje meg az egyes fajok arányát az egyes csoportokban. Ha egy 10 madárból álló csoportban lehet 5 tengelic, 4 mezei veréb és 1 zöldike, s ez a csoport az egész csapatra reprezentatívnak tűnik, alkalmazza a számított arányt az összesen 80 madárra, és becsülje meg a teljes állományt 40 tengelicre (az állomány 50%-a), 32 mezei verébre (az állomány 40%-a) és 8 zöldikére (a csapat 10%-a). Ha a számlálóhelyén lévő vegyes fajokból álló csapathoz olyan faj csatlakozik, amely általában nem látható az etetőkön, akkor megszámolhatja, még akkor is, ha az valójában nem látogatja meg az etetőt. (A madár közvetetten vonzódott az etetőhelyhez.) 

Az adatok ellenőrzése 

Ritka madarak és nagy számok megerősítése 

Előfordulhat, hogy a következő üzenet jelenik meg az adatok rögzítésekor: „Ez egy ritka faj télen! Kérjük, erősítsd meg!” vagy „Ez nagy egyedszám ennél a fajnál! Kérjük, erősítsd meg!” 
Valamit rosszul csináltál? Valószínűleg nem, de megismerkedett a Téli madárles ellenőrző rendszerével, amely az esetleges hibák kiszűrésére és megjelölésére készült. 

Mindannyian követünk el hibákat, akár a fajok azonosítása során, akár rossz billentyű leütésével a számlálások rögzítésekor. Az ellenőrző rendszert úgy tervezték, hogy észlelje a felmerülő hibákat, mielőtt azokat feltöltik a Téli madárles adatbázisba.

Az adatbázis „agya” jelzést ad, ha olyan faj adatait szeretné feltölteni, ami télen nem jellemző vagy nem gyakori hazánkban, valamint akkor is, ha szokatlanul nagy egyedszámban észlelt egy-egy madárfajt. Így a jelzés kiszűri a véletlen elgépelésből adódó hibákat.

Ha a ritka faj vagy a nagy egyedszám megfelel a valóságnak, akkor meg kell erősíteni, és a rendszer megengedi annak feltöltését. Ezek a szokatlan adatok kapnak egy jelölést, így az adatbázis adminisztrátorai és a területi koordinátorok elé kerülnek, akik jóváhagyják és/vagy további kérdéseket vagy kéréseket intéznek az adatközlő felé. (Nagyon ritka faj esetén jelentősen segítheti az elbíráslást, ha értékelhető minőségű (a faj meghatározható) fotót is feltöltenek.) 

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Nagy Téli Madárles csak egyike az MME új, Természetlesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A téli akció mellett lesz egy a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő  két felület, a Fecskeles és Gólyales. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.  

Forrás: mme.hu

Kép: illusztráció

További híreink

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

2024. 06. 07.

Június 9. – a választás napja

2024. június 9-ére tűzte ki Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

2024. 06. 07.

2024. 06. 06.

Orbán Viktor a Tomori Pál-híd átadásán: Dél-Magyarország jelentősége felértékelődik

A Kalocsát Pakssal összekötő új híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál-híd átadásán csütörtökön Kalocsán.

2024. 06. 06.

2024. 06. 06.

Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

2024. 06. 06.

Design by WEBORIGO