Így javult a vármegye úthálózata, ez várható a jövőben

TOP-fejlesztések

Az elmúlt tíz évben több mint 600 kilométernyi, a Magyar Közút Zrt. kezelésében lévő út újult meg Bács-Kiskunban, ezzel 60 százalékról 30 százalékra csökkent a rossz utak aránya. Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun vármegyei igazgatója a tiszakécskei polgármesteri fórumon arról is beszélt, hogy mire számíthatunk a közeljövőben az útfelújítások terén.

A Magyar Közút minden tavasszal felméri a vármegyében kezelésében lévő 2200 kilométernyi utat, és méterről méterre rögzítik az úthibákat. Mint dr. Sztana Zoltán elmondta, a mérésekből egyértelműen kitűnik, hogy jelentősen javult az úthálózat állapota Bács-Kiskunban. Amíg 2012-ben 60 százalék volt a rossz utak aránya, ez ma 30 százalék. Eközben a jó állapotú utak aránya 5 százalékról 30 százalékra nőtt – sorolta az igazgató. Mindez annak köszönhető, hogy az elmúlt 10 évben 600 kilométert meghaladó mértékben történt útfelújítás a vármegyében. 

 

 

Az igazgató megjegyezte: természetesen továbbra is szükség van a felújítási munkálatokra. Különösen a vármegye északnyugati részén vannak az átlagnál rosszabb állapotban az utak, de kiemelte a rendkívül nagy forgalmat bonyolító 53-as főút Kiskunhalastól délre eső szakaszát is. 

 

A helyzetet nehezíti, hogy a pozitív útfelújítási trend 2022-ben megtört: a kormány a háborús helyzet miatt többek között leállította a központilag finanszírozott, már betervezett útfelújításokat is. Ez Bács-Kiskunban 100 kilométernyi utat érintett. 

 

 

Dr. Sztana Zoltán kiemelte: ha csökkentett mértékben is, de folytatódnak a vármegyei útfelújítások. A Magyar Falu programból 2024-ben 10 kilométernyi útszakasz rekonstrukcióját tudják finanszírozni, a TOP Plusz programban pedig mintegy 25 kilométernyi út felújítása van betervezve Bács-Kiskunban. 

 

Eközben zajlanak az Építési és Közlekedési Minisztérium folyamatban lévő, összesen 74 kilométernyi útszakaszt érintő beruházásai: többek között a Kalocsa-Paks új Duna-hídhoz kapcsolódó utak építése, a soltvadkerti elkerülőút kivitelezése vagy az M44 gyorsforgalmi út folytatása. Ezek többsége várhatóan 2024-ben fejeződik be. 

 

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO