IDŐUTAZÁS VISELETEKKEL BÁTMONOSTORON

Vármegyénk értékei két folyó közt
Bajkó Bence viseletbemutatót tartott Bátmonostoron, amit nagy érdeklődés kísért.

 

Bajkó Bence viseletbemutatót tartott Bátmonostoron. A különleges program nagy sikert aratott és sokan érkeztek érdeklődők megismerni a népi öltözékek, különösen a mázolt selyem viseletek sokszínű világát. Az előadó interaktív módon mutatta be szenvedélyét, a hagyományőrzés fontos darabját. Az előadást saját szavaival az alábbiakban foglalja össze:

“A Felső-Bácskai tájegységhez 4 falu tartozik, saját falum, Nagybaracskának viseletéről és az általam készített mázolt selymekről tartottam előadást a közönségnek. Nagyon jó hangulatban telt el a másfél órás előadás, a közönség nagy érdeklődéssel fogadta az általam bemutatott ruhákat. Úgy gondolom, hogy napjainkban méltatlanul keveset tudunk és törődünk hagyományainkkal, szokásainkkal, viseleteinkkel. Az én generációm ezt csak képekről láthatja. Egyre fogynak azok az idős emberek, kik még abban a korban éltek, mikor hétköznapjaik része volt falunk változatos és különleges népviseleteinek hordása. Meggyőződésem, hogy mindenki felelősséggel tartozik saját hagyományaiért, őseinek tudásáért, hogy azt tovább örökítse és megőrizze a következő generációnak.

 Az általam bemutatott autentikus ruhák mind a 20. század nagybaracskai viseletének 1-1 gyönyörű darabja, melyet igyekszem gondosan megóvni. Erre azért van szükség, mert nagyon sok ruhadarab elkerült a faluból, az enyészeté lett vagy korából adódóan elhasználódott. Szerencsés vagyok, hogy falumban, Nagybaracskán sokféle alapanyagú, színű, szabású viselet fennmaradt köszönhetően a településen 1933 óta folyamatosan működő néptáncegyüttesnek és népdalkörnek.

Az egyik legkülönlegesebb és legdrágább alapanyag a mázolt selyem, melyet 100 évvel ezelőtt selyemfestő mesterek készítettek. De ez a mesterség is - mint nagyon sok másik mára eltűnt. 2021-ben arra az elhatározásra jutottam, hogy megpróbálom újra elkészíteni ezt a nemes alapanyagot. Hosszas kutatómunka után sikerült hűen rekonstruálni a selyem anyagra mázolt virág mintákat. Környezetem nagy érdeklődéssel és örömmel fogadta. Törekszem arra, hogy munkámmal méltó legyek e régi mesterség folytatására.

Köszönöm Horváth Ildikónak a meghívást és hogy lehetőséget adott arra, hogy bemutathassam előadásom. Köszönöm Andócsi Mónikának (a Nagybaracskai Néptáncegyüttes jelenlegi vezetőjének) és Simonics Karinának (a Nagybaracskai Néptáncegyüttes táncosának), hogy általuk az előadást interaktívvá tehettem, s így a közönség viselve láthatta az autentikus ruhadarabokat. Andócsi Mónikának és Andócsi Adélnak köszönettel tartozom, ugyanis számos saját gyűjteményükből való ruhadarabbal hozzájárultak a kiállításhoz, mely még teljesebbé tette az előadást. “

Bátmonostoron fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását és szoros kapcsolatok kialakítását szomszédos településekkel, az ott élő tehetségekkel. Bízunk benne, hogy a jövőben további érdekfeszítő előadásokat tudunk szervezni a témában, melyre szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt.

A fotó galéria fb oldalunkon! 

 

írta: Bajkó Bence és Horváth Ildikó

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO