IDŐUTAZÁS VISELETEKKEL BÁTMONOSTORON

Vármegyénk értékei két folyó közt
Bajkó Bence viseletbemutatót tartott Bátmonostoron, amit nagy érdeklődés kísért.

 

Bajkó Bence viseletbemutatót tartott Bátmonostoron. A különleges program nagy sikert aratott és sokan érkeztek érdeklődők megismerni a népi öltözékek, különösen a mázolt selyem viseletek sokszínű világát. Az előadó interaktív módon mutatta be szenvedélyét, a hagyományőrzés fontos darabját. Az előadást saját szavaival az alábbiakban foglalja össze:

“A Felső-Bácskai tájegységhez 4 falu tartozik, saját falum, Nagybaracskának viseletéről és az általam készített mázolt selymekről tartottam előadást a közönségnek. Nagyon jó hangulatban telt el a másfél órás előadás, a közönség nagy érdeklődéssel fogadta az általam bemutatott ruhákat. Úgy gondolom, hogy napjainkban méltatlanul keveset tudunk és törődünk hagyományainkkal, szokásainkkal, viseleteinkkel. Az én generációm ezt csak képekről láthatja. Egyre fogynak azok az idős emberek, kik még abban a korban éltek, mikor hétköznapjaik része volt falunk változatos és különleges népviseleteinek hordása. Meggyőződésem, hogy mindenki felelősséggel tartozik saját hagyományaiért, őseinek tudásáért, hogy azt tovább örökítse és megőrizze a következő generációnak.

 Az általam bemutatott autentikus ruhák mind a 20. század nagybaracskai viseletének 1-1 gyönyörű darabja, melyet igyekszem gondosan megóvni. Erre azért van szükség, mert nagyon sok ruhadarab elkerült a faluból, az enyészeté lett vagy korából adódóan elhasználódott. Szerencsés vagyok, hogy falumban, Nagybaracskán sokféle alapanyagú, színű, szabású viselet fennmaradt köszönhetően a településen 1933 óta folyamatosan működő néptáncegyüttesnek és népdalkörnek.

Az egyik legkülönlegesebb és legdrágább alapanyag a mázolt selyem, melyet 100 évvel ezelőtt selyemfestő mesterek készítettek. De ez a mesterség is - mint nagyon sok másik mára eltűnt. 2021-ben arra az elhatározásra jutottam, hogy megpróbálom újra elkészíteni ezt a nemes alapanyagot. Hosszas kutatómunka után sikerült hűen rekonstruálni a selyem anyagra mázolt virág mintákat. Környezetem nagy érdeklődéssel és örömmel fogadta. Törekszem arra, hogy munkámmal méltó legyek e régi mesterség folytatására.

Köszönöm Horváth Ildikónak a meghívást és hogy lehetőséget adott arra, hogy bemutathassam előadásom. Köszönöm Andócsi Mónikának (a Nagybaracskai Néptáncegyüttes jelenlegi vezetőjének) és Simonics Karinának (a Nagybaracskai Néptáncegyüttes táncosának), hogy általuk az előadást interaktívvá tehettem, s így a közönség viselve láthatta az autentikus ruhadarabokat. Andócsi Mónikának és Andócsi Adélnak köszönettel tartozom, ugyanis számos saját gyűjteményükből való ruhadarabbal hozzájárultak a kiállításhoz, mely még teljesebbé tette az előadást. “

Bátmonostoron fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását és szoros kapcsolatok kialakítását szomszédos településekkel, az ott élő tehetségekkel. Bízunk benne, hogy a jövőben további érdekfeszítő előadásokat tudunk szervezni a témában, melyre szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt.

A fotó galéria fb oldalunkon! 

 

írta: Bajkó Bence és Horváth Ildikó

További híreink

Dunavecse

2024. 03. 28.

Dunavecse – Fehéregyháza pusztai tarsolylemez

A vármegyei motívumvilág következő állomása Dunavecse. Ott is a tarsolylemezzel ismerkedhetünk meg ezúttal.A tarsolylemezt 1910-ben gyűjtötte a helyszínen Kada Elek, a megbolygatott sír tárgyait „részben szétszórták, részben a gyermekek kezei közt mint játszó tárgyak elvesztek” (Kada). E tarsolylemezen centrálisan szimmetrikus elrendezésben jelennek meg a lemez „sarkai” felé középvonalukkal nyíló palmetta csokrok.

2024. 03. 28.

[ Dunavecse ]

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Design by WEBORIGO