Idén nem csak Dutrákat láthatunk a kiskőrösi találkozón

két folyó közt

2023. május 26-28. között tizenegyedik alkalommal szervezik meg a Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozót, melynek szombaton az Úttörténeti Múzeum, vasárnap pedig a Dutra Bázis II. ad helyet. Idén is lehet majd tombolát venni, amelynek fődíja egy lepapírozható Dutra UE 28-as traktor lesz, melyet az egyesület tagjai saját kezűleg újítottak fel.
Egy aláírt pólóra is lehet majd licitálni, melynek összegével ebben az évben a Kiskőrösi Óvodák Erdőtelki Tagóvodáját támogatják.
A rendezvény fővédnöke 2023-ban is Néder Imre, az egykori VCS traktorgyár konstruktőre.

Már az elmúlt években is: angol, lengyel, dán, svéd, osztrák, német, francia, szerb és szlovák Dutra tulajdonosok gépei is szerepeltek a kiállított gépek között. Szinte valamennyi országból érkeznek traktorok, ahová a ’60-70-es években a hazai gyárból Dutrát szállítottak. A kiállított gépek száma az elmúlt egy évtizedben folyamatosan gyarapodott, átlépte a százat, a látogatók száma pedig közel háromezer fő körül alakul - számolt be a VIRA.hu.

 

Az országosan is egyedülálló rendezvényt évről évre igyekeznek minél színesebb programokkal tarkítani. Sosem csak a magyar legendák csodálóira gondolnak, hanem családtagjaikra is, így idén is – a vasárnapi napon – készülnek gyermek traktoroztatással, légvárral, gyermek arcfestéssel. Csepel 566 teherautó bemutató is színesíti a programot egész vasárnap. Míg szombaton egész napos Ikarus 256 nosztalgiajáratot biztosítanak a MiG bázisra, ahol lehetőség lesz megtekinteni több sugárhajtású vadászrepülőgépet és egy helikoptert is.

 

Május 27-én a rendezvény megnyitóját megtiszteli jelenlétével Font Sándor országgyűlési képviselő, Domonyi László Kiskőrös város polgármestere és Gáspár Ferenc a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke is. Szombaton a megnyitót és a közös ebédet követően 14 órakor kezdődik a díszfelvonulás, majd 15 órakor bemutatkoznak a traktorok. 15:30-kor a Bogárzó Citerazenekar muzsikál, majd közvetlenül utánuk, 16:30-kor a Szivárvány Néptáncegyüttes műsorát láthatják az érdeklődők. 17 órakor egyszerre indítják be a Dutrákat, míg az este, Anita & Nani Retro Partyjával zárul az Úttörténeti Múzeumban.

 

Vasárnap Erdőtelken, a Dutra Bázis II-on folytatódnak a programok. 2020-ban debütáltak  először egy karusszellel, ami egy zenére koreografált táncot jelent gépjárművel. Idén újra előveszik táncunkat, mert eddig minden évben nagy sikere volt. 9:30-kor ezt nézheti meg a közönség, majd 10 órakor szántóbemutatóval folytatódik a programok sora. 10:30-kor kistraktorhúzó verseny is lesz, majd közös ebéd, ahol bárkinek lehetősége lesz ebédjegyet vásárolni. 13 órakor, Emberek a gépek ellen címmel hirdetnek versenyt, aztán egy újabb karusszelt nézhetnek meg az érdeklődők. A traktortáncban meglepetésként részt vesznek a feleségek is, akik rengeteget segítettek az előkészületek során. Az idei évben nemcsak Dutrák, hanem más típusú traktorok is versenybe szállnak a gyorsasági és ügyességi versenyeken – tudtuk meg az egyesület elnökétől, Kis Zsolttól. Azt is elárulta, hogy rendezvényükkel nyitni szeretnének a fiatalabb korosztály felé is, akik idővel átvehetik majd a stafétát. Az esemény 17 órakor a tombolahúzással zárul, melynek fődíja egy lepapírozható Dutra UE 28-as traktor lesz.

 

A baráti kör 2016-ban lett bejegyzett egyesület, azóta a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör Egyesület nevet viseli. Elnöke: Kis Zsolt, alelnökei: Ba László és Gyalog Tamás, tagjai: Belák József, Barkóczi László, Csermák Pál, Szamekné Csermák Ramóna, Gyalog Pál, Kis Zsoltné, Krecs Gábor, Major Péter, Baranyi Zsolt és Fogt Norbert.

 

„A magyar gépgyártás jelen állás szerint történelem, éppen ezért fektetünk mi is hangsúlyt arra, hogy minél többen megismerjék ezeket a legendákat, melyek mai napig használhatóak” – zárta az interjút Gyalog Tamás.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a XI. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozóra, melynek programjai mindenki számára ingyenesek.


További részletek: https://www.facebook.com/kiskoroskidutrabaratikor 


A Dutra Baráti Kör megtalálható az instagramon és már a TikTok-on is! Érdemes ott is követni őket!

További híreink

Kiskőrös

2024. 03. 01.

Százharminc diák verselt

Vármegyénk számos településéről érkeztek versmondók a kiskőrösi EGYMI ( Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola) felhívására. Az országos hírű, szakmailag elismert intézmény korábbi igazgatója, néhai Szerencsés Terézia emlékére rendezett versmondó versenyre százharminc diák érkezett Bács-Kiskun több általános-, és középiskolájából, sőt egy óvodás produkciót is hallhatott a háromtagú zsűri. 

2024. 03. 01.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 01.

Az OVSZ vérdásra invitálja a lakosságot

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2024. 03. 01.

Bugac, Bugacpusztaháza, 3+

2024. 02. 29.

Indul a 2024-es hajtányszezon

A menetrend szerinti hajtányjáratok mellett több településen is lesznek hajtányos napok.

2024. 02. 29.

[ Bugac , Bugacpusztaháza , Kecskemét , Kiskunmajsa , Szank ]

Kalocsa

2024. 02. 25.

Köszönet és hála a szolgálatért!

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke az ünnepi szentmisén a papság, a hívek jelenlétében szentelte szerpappá Hódi Dávid papnövendéket, egyben az életében is jelentős napra emlékezett: a Szentszék 25 évvel ezelőtt nevezte ki a kalocsai érsekké. 

2024. 02. 25.

[ Kalocsa ]

Bácsbokod

2024. 02. 23.

A teljesség igénye nélkül

Bácsbokodon tartotta közgyűlését  Bács-Kiskun vármegye önkormányzata pénteken - négy igen jelentős, helyi identitást erősítő pályázat zárult le az elmúlt év végén.

2024. 02. 23.

[ Bácsbokod ]

2024. 02. 23.

Adj vért és ments meg három életet

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei kiszállásos véradási helyszíneit közöljük február 26. – március 3. között

2024. 02. 23.

Design by WEBORIGO