Idén nem csak Dutrákat láthatunk a kiskőrösi találkozón

két folyó közt

2023. május 26-28. között tizenegyedik alkalommal szervezik meg a Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozót, melynek szombaton az Úttörténeti Múzeum, vasárnap pedig a Dutra Bázis II. ad helyet. Idén is lehet majd tombolát venni, amelynek fődíja egy lepapírozható Dutra UE 28-as traktor lesz, melyet az egyesület tagjai saját kezűleg újítottak fel.
Egy aláírt pólóra is lehet majd licitálni, melynek összegével ebben az évben a Kiskőrösi Óvodák Erdőtelki Tagóvodáját támogatják.
A rendezvény fővédnöke 2023-ban is Néder Imre, az egykori VCS traktorgyár konstruktőre.

Már az elmúlt években is: angol, lengyel, dán, svéd, osztrák, német, francia, szerb és szlovák Dutra tulajdonosok gépei is szerepeltek a kiállított gépek között. Szinte valamennyi országból érkeznek traktorok, ahová a ’60-70-es években a hazai gyárból Dutrát szállítottak. A kiállított gépek száma az elmúlt egy évtizedben folyamatosan gyarapodott, átlépte a százat, a látogatók száma pedig közel háromezer fő körül alakul - számolt be a VIRA.hu.

 

Az országosan is egyedülálló rendezvényt évről évre igyekeznek minél színesebb programokkal tarkítani. Sosem csak a magyar legendák csodálóira gondolnak, hanem családtagjaikra is, így idén is – a vasárnapi napon – készülnek gyermek traktoroztatással, légvárral, gyermek arcfestéssel. Csepel 566 teherautó bemutató is színesíti a programot egész vasárnap. Míg szombaton egész napos Ikarus 256 nosztalgiajáratot biztosítanak a MiG bázisra, ahol lehetőség lesz megtekinteni több sugárhajtású vadászrepülőgépet és egy helikoptert is.

 

Május 27-én a rendezvény megnyitóját megtiszteli jelenlétével Font Sándor országgyűlési képviselő, Domonyi László Kiskőrös város polgármestere és Gáspár Ferenc a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke is. Szombaton a megnyitót és a közös ebédet követően 14 órakor kezdődik a díszfelvonulás, majd 15 órakor bemutatkoznak a traktorok. 15:30-kor a Bogárzó Citerazenekar muzsikál, majd közvetlenül utánuk, 16:30-kor a Szivárvány Néptáncegyüttes műsorát láthatják az érdeklődők. 17 órakor egyszerre indítják be a Dutrákat, míg az este, Anita & Nani Retro Partyjával zárul az Úttörténeti Múzeumban.

 

Vasárnap Erdőtelken, a Dutra Bázis II-on folytatódnak a programok. 2020-ban debütáltak  először egy karusszellel, ami egy zenére koreografált táncot jelent gépjárművel. Idén újra előveszik táncunkat, mert eddig minden évben nagy sikere volt. 9:30-kor ezt nézheti meg a közönség, majd 10 órakor szántóbemutatóval folytatódik a programok sora. 10:30-kor kistraktorhúzó verseny is lesz, majd közös ebéd, ahol bárkinek lehetősége lesz ebédjegyet vásárolni. 13 órakor, Emberek a gépek ellen címmel hirdetnek versenyt, aztán egy újabb karusszelt nézhetnek meg az érdeklődők. A traktortáncban meglepetésként részt vesznek a feleségek is, akik rengeteget segítettek az előkészületek során. Az idei évben nemcsak Dutrák, hanem más típusú traktorok is versenybe szállnak a gyorsasági és ügyességi versenyeken – tudtuk meg az egyesület elnökétől, Kis Zsolttól. Azt is elárulta, hogy rendezvényükkel nyitni szeretnének a fiatalabb korosztály felé is, akik idővel átvehetik majd a stafétát. Az esemény 17 órakor a tombolahúzással zárul, melynek fődíja egy lepapírozható Dutra UE 28-as traktor lesz.

 

A baráti kör 2016-ban lett bejegyzett egyesület, azóta a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör Egyesület nevet viseli. Elnöke: Kis Zsolt, alelnökei: Ba László és Gyalog Tamás, tagjai: Belák József, Barkóczi László, Csermák Pál, Szamekné Csermák Ramóna, Gyalog Pál, Kis Zsoltné, Krecs Gábor, Major Péter, Baranyi Zsolt és Fogt Norbert.

 

„A magyar gépgyártás jelen állás szerint történelem, éppen ezért fektetünk mi is hangsúlyt arra, hogy minél többen megismerjék ezeket a legendákat, melyek mai napig használhatóak” – zárta az interjút Gyalog Tamás.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a XI. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozóra, melynek programjai mindenki számára ingyenesek.


További részletek: https://www.facebook.com/kiskoroskidutrabaratikor 


A Dutra Baráti Kör megtalálható az instagramon és már a TikTok-on is! Érdemes ott is követni őket!

További híreink

Nemesnádudvar

2023. 05. 31.

Nem szörnyeteg, óriásharcsa!

Első látásra akár szörnyeteg is lehetne ez az óriás harcsa amit a Nádudvari Tőzeges Tóban fogott Talabér Krisztián és barátai. Közösségi oldalukon akadtunk a szenzációs felvételre.   

2023. 05. 31.

[ Nemesnádudvar ]

Kerekegyháza

2023. 05. 31.

Nézzenek oda! Itt az utánpótlás ÉLŐ KAMERA

Különleges élményben lehet részünk, ha egy kicsit megállunk és követjük a kerekegyházi gólyacsalád életét. 

2023. 05. 31.

[ Kerekegyháza ]

Tataháza

2023. 05. 31.

Csapadékvíz elvezetés Tataházán

Tataháza Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezetés Tataházán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00041). A projekt keretében 160 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a település környezeti állapotának javítása.

2023. 05. 31.

[ Tataháza ]

Harta

2023. 05. 31.

Mini bölcsőde épült Hartán

Harta Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-1.4.1-19 BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA, BŐVÍTÉSE felhívásra „Mini bölcsőde építése Hartán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-1.4.1-19-BK1-2019-00040). A projekt keretében 123 677 956 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél, egy korszerű, mai követelményeknek megfelelő egységes mini bölcsőde építése volt.

2023. 05. 31.

[ Harta ]

Érsekhalma

2023. 05. 31.

Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-3.2.1-16 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2021-00103). A projekt keretében 49 935 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból, valamint 6 008 875 Ft TOP hazai társfinansszírozásból a fő cél, hogy a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalon legyenek elérhetőek.

2023. 05. 31.

[ Érsekhalma ]

Mélykút

2023. 05. 31.

Árvereznék a mélykúti gyerekek javára

Hihetetlen, mégis igaz!  Több ezer, pontosan 2319 darab műanyag kupakból készítette el  Árpád Mária mélykúti könyvtáros Petőfi portréját. Két hét rekord idő alatt öltött, ha nem is alakot, de arcot a 200 éve született költő. 

2023. 05. 31.

[ Mélykút ]

Design by WEBORIGO