Több mint negyven település búzájának felhasználásával sül ki idén Bács-Kiskun kenyere. A vármegye összetartozását szimbolizáló tradicionális kenyérszentelésre pedig ezúttal Baján, a Halászati Mini Skanzenben kerül sor, augusztus 16-án pénteken – gazdag programkínálat keretében.
Az évek óta működő gyakorlat szerint települések által felajánlott búzát idén hideg malomköves technológiával őrölik meg az izsáki Eleven Porta családi ökogazdaságban, illetve a bajai helyszínen, a Hajómalomban. Az így nyert vármegyei Boldog Lisztből részben a kiskunmajsai Boldog Kenyér pékségben készülnek vadkovászos kenyerek, részben az ünnepség helyszínén sülnek kenyerek – ezeket mind az ünnepség helyszínén szentelik meg.
Az eseményen Baja kapja meg a vármegye önkormányzata által útjára indított Bács-Kiskun Vármegye Kenyere vándorzászlót, amelyre évről-évre a kenyérszentelésnek otthont adó település szalagját helyezik el. A vándorzászló egy évig az adott települést illeti.
A Bács-Kiskun Vármegye Kenyere program idén kapcsolódik a Malmok Kenyere rendezvényhez, amelynek keretében magyarországi, főként Bács-Kiskun vármegyei malmokban őrölt lisztből sülnek kenyerek.
Az augusztus 16-án, pénteken, 15 órakor kezdődő program keretében lesz látványdagasztás, kemencés sütés, amelybe a résztvevők is bekapcsolódhatnak; ősgabonafajták bemutatója, gabonaőrlés, kézműves foglalkozások, kirakodóvásár, bábszínházi és népzenei előadások. Természetesen a Halászati Skanzen és a Hajómalom vezetett látogatására is lesz lehetőség. A résztvevők nem csak az elkészült kenyereket kóstolhatják meg, de vihetnek haza magukkal a vármegyei Boldog Lisztből is.
2024. 12. 05.
2024. 12. 05.
2024. 12. 04.
2024. 12. 04.
2024. 12. 04.
2024. 12. 04.
2024. 12. 03.
2024. 12. 03.
2024. 11. 29.
2024. 11. 29.
2024. 11. 28.
2024. 11. 28.