A herőce, vagy más néven csörögefánk egy kevés hozzávalóból álló, egyszerű édesség, amit nagymamáink leginkább farsangra, keresztelőre vagy lakodalomra készítettek. Többféle formában, méretben el lehet készíteni. Ahány ház, annyi szokás. A herőce ,,Magyarországon Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel
rendelkező termék.”
HOZZÁVALÓK
15 fő részére:
3 egész tojás
egy csipet só
kristálycukor
3 ek tejföl
kb. 50-60 dkg liszt (annyi mennyiségű liszt, hogy levestészta keménységű tésztát kapjunk)
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejfölt és a sót. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd letakarva, hűtőszekrényben 20 percig pihentetjük. A pihentetés után 6 kisebb gombócot készítünk a tésztából. A gombócokat egyenként tésztagéppel hatos fokozatig elnyújtjuk. Mivel így egy hajszálvékony tésztát fogunk kapni, a fa, illetve a szilikon nyújtólap helyett érdemes inkább egy textil terítőre, vagy konyharuhára helyezni, hogy ne tapadjon le és ne szakadjon el. Tésztagép hiányában kézzel is ki lehet nyújtani 2-3 milliméteres vékonyságig. Miután mind a hat gombócot kinyújtottuk, derelyevágóval eldaraboljuk tetszőleges nagyságú darabokra, majd közepükbe készítünk két bevágást. A tésztadarabokat forró olajban kisütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítette: Behányné Tóth Ágnes, Tiszakécske
Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+
2024. 04. 25.
2024. 04. 25.
[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]
Kecskemét
2024. 04. 25.
2024. 04. 25.
[ Kecskemét ]
Kiskunfélegyháza
2024. 04. 25.
2024. 04. 25.
[ Kiskunfélegyháza ]
2024. 04. 25.
2024. 04. 25.
2024. 04. 25.
2024. 04. 25.
Kecskemét
2024. 04. 23.
2024. 04. 23.
[ Kecskemét ]