

Közkedvelt étele a sváb konyhának. Többnyire a maradék töltött káposzta felhasználásával készül. Az aprólék, amelyre már mindenki egy kicsit ráunt, új értelmezést kap ezektől az ízletes gőzgombócoktól. Olyan étel, amelyet mindenki szeret és melyből az egész család jóllakik.
Hozzávalók:
Gombóchoz:
0,5 kg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 tk cukor
só ízlés szerint
töltött káposztából maradt aprókáposzta (az sem baj, ha hús is maradt belőle)
Elkészítés:
Összeállítjuk a kelt tésztát. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben kicsi cukorral. Utána a liszttel összedolgozzuk, hogy egy nem túl kemény tésztát kapjunk. Ezután hagyjuk egy fél órát kelni. Gyúródeszkára rakjuk és ugyanúgy szaggatjuk ki, mint a fánkot, csak nagyobb szaggatóval.
A maradék káposztát felmelegítjük. Egy lábos aljára terítünk belőle. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Amikor forr, ráhelyezzük a fánkokat úgy, hogy ne érjenek össze. Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A fánkokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesik. Fedőt teszünk a tetejére, majd lassú tűzön gőzöljük kb. 25-30 percig. A fedőt óvatosan emeljük le. A gombócokat egy tálba kiszedjük, majd pótoljuk a káposztát, a vizet, és beletesszük a következő adag fánkot. Ezt addig folytatjuk, amíg van alapanyagunk. Rendkívül különleges és finom étel.
Elkészítette:
Gál Zoltán, Harta
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.
2025. 05. 06.
2025. 05. 06.
Borota
2025. 05. 05.
2025. 05. 05.
[ Borota ]
2025. 05. 02.
2025. 05. 02.
Fülöpjakab
2025. 04. 29.
2025. 04. 29.
[ Fülöpjakab ]