HARTAI KÁPOSZTÁS GŐZGOMBÓC (K’KANGENE KRAUT KNEDL)

RECEPTRE FEL BÁCS-KISKUN!

Közkedvelt étele a sváb konyhának. Többnyire a maradék töltött káposzta felhasználásával készül. Az aprólék, amelyre már mindenki egy kicsit ráunt, új értelmezést kap ezektől az ízletes gőzgombócoktól. Olyan étel, amelyet mindenki szeret és melyből az egész család jóllakik.

Hozzávalók:
Gombóchoz:
0,5 kg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 tk cukor
só ízlés szerint
töltött káposztából maradt aprókáposzta (az sem baj, ha hús is maradt belőle)

Elkészítés:
Összeállítjuk a kelt tésztát. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben kicsi cukorral. Utána a liszttel összedolgozzuk, hogy egy nem túl kemény tésztát kapjunk. Ezután hagyjuk egy fél órát kelni. Gyúródeszkára rakjuk és ugyanúgy szaggatjuk ki, mint a fánkot, csak nagyobb szaggatóval. 
A maradék káposztát felmelegítjük. Egy lábos aljára terítünk belőle. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Amikor forr, ráhelyezzük a fánkokat úgy, hogy ne érjenek össze.  Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A fánkokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesik. Fedőt teszünk a tetejére, majd lassú tűzön gőzöljük kb. 25-30 percig. A fedőt óvatosan emeljük le. A gombócokat egy tálba kiszedjük, majd pótoljuk a káposztát, a vizet, és beletesszük a következő adag fánkot. Ezt addig folytatjuk, amíg van alapanyagunk. Rendkívül különleges és finom étel.

Elkészítette: 
Gál Zoltán, Harta 
 

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO