Harminc éve alakult meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

két folyó közt

Ünnepi szentmisén emlékeztek a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye megalapításának harmincadik évfordulójára a kiskunfélegyházi Szent István-templomban kedden. A jubileumi szentmisét – amelyen Szent István ereklyéinek átvitelének ünnepére is emlékeztek – Michael Wallace Banach apostoli nuncius, pápai nagykövet celebrálta.Az ünnepi szentmisén a főegyházmegye szinte teljes papsága részt vett. A jubileumi eseményt megtisztelte jelenlétével Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke és Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere is.


Michael Wallace Banach apostoli nuncius, pápai nagykövet homíliájában felidézte, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye mai formájában a rendszerváltozás alatt jött létre, de missziójuk kezdete Szent István idejére nyúlik vissza. Így fogalmazott: „Átéltetek több katonai konfliktust, két világháborút, a hosszú és veszélyes hidegháborút. Itt voltatok 127 pápa és 51 püspök vezetése alatt. Ismeritek Tóbiás szavainak igazságát, melyet a mai olvasmányban hallottunk: Ha az igazság útján jársz, minden vállalkozásod sikerrel jár miként a többieknek is, akik az igazság szerint élnek. Megtapasztaltátok és megéltétek Jézus szavainak igazságát, az evangéliumot: Ahol a kincsetek, ott szívetek.”
Majd így folytatta: „De a ti történelmetek még sokkal régebbi. Ti ahhoz az egyházhoz tartoztok, amelyet Jézus Krisztus alapított. Az apostolok, Szent Péter és Pál szilárd alapjára épült. Szent Pálhoz hasonlóan ti is büszkélkedhettek azzal, hogy jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. És Szent Péterhez hasonlóan ti is világosan és következetesen megvallottátok Jézus Krisztusban, az élő Isten fiába vetett hiteteket.
A ti ünnepetek nem csupán évek mennyisége, hanem inkább a hitetek minősége. Kezdettől fogva erős és hűséges volt egyházatok, teljesítették küldetéseteket.” – hangsúlyozta a pápai nagykövet.
Ferenc pápát idézve elmondta, az egyház Isten nagy családja. Az, amely elhozza nekünk Krisztust. Hitünk nem egy elvont tanítás vagy filozófia, hanem egy személyhez fűződő életerős és teljes kapcsolat Jézus Krisztussal, Isten egyszülött fiával, aki emberré lett, meghalt és feltámad, hogy megmentsen minket és közöttünk él.
Az elmúlt harminc évben ti alkottátok Isten nagy családját.
Az ige hirdetésében, a szentségek ünneplésében, mások szükségletének szolgálatában jelenvalóvá tettétek Jézust a világ számára.
Tanúságot tettetek Jézusról. Soha nem szabad szem elől tévesztenetek küldetésetek alapját és üzenetetek lényegét – mondta ünnepi beszédében Michael Wallace Banach.

 


A szentmise zárásaként dr. Bábel Balázs, a főegyházmegye érseke idézte fel, hogy a Szent István király által megtervezett egyházmegyék elrendezése végigkísérte a Magyar Katolikus Egyház történelmét, egészen 30 évvel azelőttig, amikor Szent II. János Pál pápa átrendezze az egyházmegyei határokat és új egyházmegyéket hozott létre. Ez nap egybeesik Szent István ereklyéinek átvitelének ünnepével. Azért ünnepeltek Félegyházán, a Szent István-templomban, mert itt élnek az egyházmegye legbuzgóbb hívei – fogalmazott az érsek.
Szent István ereklyéinek átvitelére is emlékeztek
Szent István király kézereklyéjének története a 11. századra nyúlik vissza. Istvánt 1038-ban Fehérvárott helyezték végső nyugalomra, ám a halálát követő trónviszályok miatt a káptalan – félve a holttest megszentségtelenítésétől – a Nagyboldogasszony-bazilika közepén álló márványszarkofágból áthelyeztette a bazilika alatti sírkamrába. Hartvik püspök legendája szerint ekkor választották le a mumifikálódott jobb kezet, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki. A kincstár őre, Merkur őrkanonok azonban – ahogy később, felelősségre vonásakor állította – egy angyal megbízására „eltulajdonította”, majd a birtokán elrejtette az ereklyét. Arra hivatkozott, hogy a zavaros időkben biztonságos helyen akarta őrizni.
I. László király István szentté avatásakor, 1083-ban szerzett tudomást az ereklye őrzésihelyéről, s május 30-án ellátogatott Merkur bihari birtokára. Elfogadva az őrkanonok mentegetőző legendáját megbocsátott neki, majd itt alapította meg a kézereklye őrzésére a szentjobbi apátságot.
forrás: baon.hu

Az összefoglalót IDE kattintva érik el! (Felvétel:kvtmedia) 

 

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO