Harangszentelés és búcsú Dunaszentbenedeken

közügyek
A neves napon Bábel Balázs érseki szentmisét mutatott be

Emlékezetes dátum marad a Dunaszentbenedeki Római Katolikus Egyházközség életében július 11-e, a búcsú napja, a templom védőszentjének, Szent Benedeknek az ünnepe, amely idén vasárnapra esett. A nap különlegességét az adta, hogy új harang kerül a templomtoronyba, amelyet a vasárnapi szentmisén dr. Bábel Balázs érsek szentelt fel.

Zsúfolásig megtelt a dunaszentbenedeki katolikus templom a vasárnapi szentmisén, amelyet ezúttal dr. Bábel Balázs kalocsa- kecskeméti érsek mutatott be.

A különleges alkalomból Vargyas Mihály polgármestert arról kérdeztük, mit tud az új harang történetéről, mikor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy pótolják a hiányzó instrumentumot.
 „Itt kereszteltek, ebben a templomban, ahol gyermekkoromban ministránsként is tevékenykedtem. Akkoriban a harangozó felvitt a toronyba, és meglepődve láttam, hogy hiányzik a harang. Ez a látvány olyannyira megfogott, hogy elhatároztam: ha egyszer lehetőségem lesz pótoltatni a harangot, akkor azt megteszem. Most, 64 évesen mondhatom el: sikerült! Így a harangszentelés életem egyik nagyon fontos pillanata éppen azért, hogy ezt átélhettem” - nyilatkozta Vargyas Mihály.

A polgármester hozzátette: „Mindazoknak szívből köszönöm a segítséget, akik hozzájárultak ennek a régi álomnak a megvalósításához, a harang elkészítéséhez. Elsők között is a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak (JETA), amely jelentős összeggel járult hozzá a kivitelezéshez.

Sajnos az anyagi lehetőségeink nagyon szűkösek, ezért a JETA- tól kaptunk segítséget ahhoz, hogy ugyan nem teljes egészében, de nagyobb részt az alapítvány támogatáásból megöntsék a harangot, amely érsek atya felszentelését követően kerül a helyére.

A mai nap ezért is fontos annak az egyházközségnek az életében, amelynek én vagyok az elnöke.
Ha visszagondolok, már régóta foglalkoztatott bennünket, hogy valami nagyon hiányzik a templomból. Ezért is volt napirenden a kérdés, hogy  valahogy csak kerítsünk rá lehetőséget. Ez a nap most jött el! Nagy örömünkre a harangszentelést a búcsúval köthettük egybe.

Templomunk búcsúja, Szent Benedek napja pont ma van, július 11-én, vasárnap. Így egy nagyon szép, kettős ünnep keretén belül tudtuk felszentelni a harangot, amivel már teljes lesz a harangtornyunk, és ezzel eleget tettünk közösségünk régi igényének, pótoltuk a harangot” – nyilatkozta a polgármester.

A közel 2,5 millió forint értékű harangot az elmúlt napokban a templom bejáratánál tekinthették meg a hívek, hogy aztán napokon belül a helyére kerüljön. Fel a toronyba, hogy a jövőben már onnan, a magasból szóljon nap mint nap a dunaszentbenedeki emberekhez.

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO