HAMAROSAN ÁTADJÁK AZ ÚJ HELVÉCIAI EGÉSZSÉGHÁZAT

közügyek Fi200
Egymást érik az infrastrukturális és intézményi beruházások Helvécián. Jelenleg is zajlik a polgármesteri hivatal bővítése, a központi orvosi rendelő korszerűsítése, és a finiséhez érkezett az új egészségház kialakítása.

A nagyközség mindkét településrészén látványos a fejlődés. A közelmúltban avatták fel az új és megújult járdaszakaszokat. Ezen a héten adják át műszakilag az új egészségügyi központot.

Balogh Károly polgármester elmondta: az egészségügyi létesítmény a Szabó Sándor lakótelepen, a régi Kerekerdő tagóvoda épületének átalakításával, bővítésével, korszerűsítésével valósul meg. Az épületben kap helyet a településrész háziorvosa, védőnője, valamint a fogorvos. Két pályázati forrásból nyertek jelentős támogatást a költségek finanszírozásához. A mintegy 33 millió forintos támogatásból akadálymentesítették, hőszigetelték az épületet, korszerűsítették a gépészetét és kicserélték a nyílászárókat. A támogatásokból jutott a belső egészségügyi és informatikai berendezések vásárlására is. A betegeket várhatóan még idén év végén, vagy jövő év elején fogadhatják. A régi Tábor utcai rendelőket pedig más célra hasznosítaná a jövőben az önkormányzat.
A másik orvosi rendelőt – a központi településrészen – korszerűsítik. Az építési munkálatok a napokban kezdődtek el. A belső felújítás mellett új bútorokat és új egészségügyi és informatikai berendezéseket vásárolnak a hatékonyabb betegellátás érdekében.

A polgármester személyesen mutatta be a polgármesteri hivatalnál zajló építési munkálatokat. Előtetővel bővül az intézmény, mely nagyobb tér biztosítása mellett esztétikailag is emeli a hivatal megjelenését. Erre az önkormányzat tízmillió forintot nyert. A munkálatok megfelelő ütemben haladnak, még idén átadják.

A Sportegyesület pedig az önkormányzat támogatásával nyert pályázatot kültéri kemence építésére, közösségi programokhoz. A kemence megépült, hamarosan felavatják.

Napirenden van egy új játszótér kialakítása, és kettő megújítása is. A központi részen a művelődési háznál lévő, és a Szabó Sándor telepen a Tábor utcai játszótér játékeszköz-állományát bővítenék, valamint a központi részen a Jubileum utca térségében új parkot alakítanak ki játszótérrel. Ehhez négymillió forintot nyertek, valamint a képviselő-testület tagjai egy-egy havi tiszteletdíjukat ajánlották fel a költségekhez, a fennmaradó összeget önerőből biztosítja az önkormányzat. A tervek szerint jövő év májusára adhatják át a gyerekeknek.

A település központi részén jövő évre csúszik át a szabadtéri piaci szín megépítése a művelődési ház mögött. Szintén 2021 első félévére tervezik újabb járdaszakaszok építését a polgármesteri hivatal és a közeli Napvirág óvoda környezetében, ennek megvalósításához pályázaton nyerték az alapanyagot, az önkormányzatnak a munkadíjat kell finanszíroznia. Bíznak a Napvirág óvoda új tornaszoba építésére, illetve a Tábor utcai régi orvosi rendelő és szolgálati lakás felújítására beadott pályázatok pozitív elbírálásában is.

Ha csak az elmúlt egy év mérlegét nézzük, eddig is több száz millió forint értékben valósultak meg beruházások. Felépült a Szabó Sándor lakótelepen a négy csoportszobás Kerekerdő óvoda, és a három csoportszobás Pitypang bölcsőde. Kiépült az udvar kertje locsolórendszerrel. A központi részen kívül-belül megújult a Napvirág óvoda. Megépült a szilárd burkolatú út a Haleszi iskolától Kecskemét irányába 850 méter hosszan. Több földes útszakaszt portalanítottak, útalappal láttak el, ez érintette a központi részen a Rákóczi utcát és a Templomközt, valamint a Szabó Sándor telepen a Barackvirág utcát és a Jusztin sort.
Nem utolsósorban – szintén pályázati támogatással – új tanyagondnoki autót vásároltak, a közterületek karbantartásához pedig traktort, homlokrakodót, rézsűzúzót, pótkocsit és trágyavillát szereztek be.

Forrás: baon.hu

Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

További híreink

Kunadacs

2024. 05. 17.

Bács-Kiskun motívumvilága -Kunadacsi övveret

A vármegyei értékmentő munka egyik büszkesége az a Motívumos könyv, melyben igyekeztünk megmutatni az ősi mintáktól, egészen napjainkig használatos motívumokat. Mindennapjainkban köszönhetnek vissza akár egy bútordarabon, ékszerben, mézeskalácsban, bőrdíszműveken, edényzeten, vagy egy-egy ruhakölteményben, melyből a nagyközönség is láthatott tizenegy csodálatos minta kollekciót már.   A motívumos könyvet forgatva feltárulnak előttünk gazdag kultúránk csodálatos hagyatékai. Ezekből szemezgetünk hétről hétre, hogy Önök is megismerjék, és rácsodálkozzanak talán éppen a saját településük csodáira.  

2024. 05. 17.

[ Kunadacs ]

Ballószög

2024. 05. 16.

Lezajlott a vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő

2024. május 13-án hétfőn tartotta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a „Nemzeti értékek versenye 2024” ifjúsági vetélkedő döntőjét Ballószögön a Faluházban.

2024. 05. 16.

[ Ballószög ]

2024. 05. 16.

Német népviseletre pályázhatnak

Az önkormányzat támogatni kívánja 2024-ben is a teljes autentikus magyarországi német (lehetőleg bácskai) népviselet, illetve a viselet egy vagy több elemének megvásárlását.

2024. 05. 16.

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Design by WEBORIGO