Hagyományos kézművesség bemutatása Akasztón

Élményfüzérek Bács-Kiskunban

Endrődiné Sámel Zsuzsanna a néhány éve vásárolt hagyományos építésű parasztházát a férjével közösen alakította ki, újította fel úgy, hogy legyen benne hely különböző kézműves foglalkozások megtartására.
A programokat a nyári időszakra szervezik. A foglalkozásokat az egyházi ünnepekhez is igazítják. Leggyakrabban gyermek csoportok vesznek részt a foglalkozásokon.
A nyári időszakban fogadnak alkotni vágyó, gyerekeket és felnőtteket. Jó kapcsolatot ápolnak a térség alkotó csoportjaival, velük gyakran együttműködnek. Az akasztói kézimunka-körrel, és a kiskőrösi alkotótársakkal közösen táborokat is tartanak. 
Zsuzsanna keramikus. Az agyagon kívül szeret textillel és papírral dolgozni. A kézműves társak a nemezelés, baba- és bábkészítés, csuhé- és szalmafonás, gyöngyfűzés titkait tanítják az érdeklődőknek. 
Lehetőség van kemencében sült ételek kóstolására.
A “Barátság” kertnek elnevezett kertjükben fűszer- és gyógynövények találhatók. A névadás oka, hogy sok fát, növényt, rokonoktól, barátoktól kaptak, és ők is szívesen ajándékoznak hajtásokat, vetőmagot.
A parasztházban sok régi tárgyat átalakítottak, de a látogatók, az idősebb korosztály mégis rácsodálkozhat néhány autentikus eszközre. Múltidézés részesei lehetnek. A gyerekek készíthetnek olyan játékokat (pl. agyag sípokat, szélforgót), amit hazavihetnek. Cseppnyi örömszerzés a cél.
Ízelítő a tevékenységekből: A térség jellegzetes állata a gólya és a különböző halfajok. A halat és a gólyát agyagból megformázzák vagy papírból vágják ki, és röptetik. A modell a házzal szemben fészkel és távcsővel megcsodálható. 
Zsuzsannának fontos, hogy a vendég pozitív élménnyel távozzon. Kapjon valamit, amit a szívében, a kezében egy papír tálcán, vagy a telefonon (például a korongozásáról készített kisfilm) vihet magával. 
 

További híreink

2023. 03. 28.

Látványos videó: így épül a Kalocsa-Paks Duna-híd

A kalocsai ártéri hídon már a korlátokat szerelik; a mederhídon gőzerővel építik a főtartókat; a paksi oldalon pedig zajlik a hídszerkezet tolása a Duna Aszfalt által kivitelezett nagyszabású hídépítő projektben – írja a Magyar Építők.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

MEGHÍVÓ - DÍJÁTADÓ ÉS KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

Március 31-én, pénteken 14 órakor szeretetel várjuk Önöket a KÉP-SZÖVEG-PETŐFI cimű illusztrátori pályázat és a Petőfi 200 Videó- és fotópályázat díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségére.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

ÁLDOZAT MINDENKI LEHET!

Áldozat mindenki lehet, de mit is jelent valójában a mindennapokban? Kit tekintünk áldozatnak, és ha már az, akkor milyen segítségre számíthat, hol, és kitől? Ezekre a kérdésekre ad választ többek között Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy. 

2023. 03. 28.

Kiskunhalas

2023. 03. 27.

Tavaszi aprók tánca Kiskunhalason

"Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom Minden madár társat választ, virágom, virágom" - szól a magyar népdal. A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület és a Fészekrakó Egyesület szervezte meg az aprók tánca rendezvényt március 25-én, a városi könyvtárban. Az esemény remek hangulatban zajlott le néptánccal, énekkel és népi játékokkal.

2023. 03. 27.

[ Kiskunhalas ]

2023. 03. 27.

Videók: Utazás tündérvilágba és tudósítás Petőfi Sándor esküvőjéről

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. A döntőre március 25-én került sor, amin díszvendégként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent. 

2023. 03. 27.

2023. 03. 27.

Petőfivel a virtuális valóságban: ezért is érdemes lesz Bács-Kiskunba látogatni

Virtuális sétát tehetünk a Pilvax kávéházban vagy elkaphatjuk a Nemzeti dal repkedő lapjait, de még a gyerekek is elmerülhetnek egy 360 fokos kifestőben. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának projektjében VR-szemüvegen keresztül ismerhetjük meg közelebbről a 200 éve született Petőfi Sándort. 

2023. 03. 27.

Design by WEBORIGO