Haditerv az aszály ellen

zöld Bács-Kiskun

Még az idén befejeződik a Homokhátság vízpótlását célzó beruházás tervezési szakasza, és az anyagi forrástól függően kezdődhet majd a megvalósítása.

A Duna–Tisza köze vízháztartási és vízgazdálkodási helyzete 1990 táján került igazán reflektorfénybe, amikor a Homokhátság területének magasabb részein bekövetkezett talajvízszint-süllyedést visszafordíthatatlan jelenségként és a térség gazdaságának fejlődését akadályozó első számú problémának tekintették. A helyzet azóta – a klímaváltozás egyre érzékelhetőbb hatásai nyomán – súlyosbodott. Éppen ezért rendkívül hiánypótló „A Duna–Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása” nevű projekt, amely két ütemben orvosolná a vízhiányt (szakmai felelőse az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a VIZITERV Environ Kft.). A hamarosan befejeződő tervezési szakaszban készült áttekintő térképen jól látszik, hogy alapvetően a Dunából (északkeleten részben a Tiszából) juttatják a vizet a Homokhátság területére, ahonnan gravitációs úton terül szét a víz. Ehhez jelentős részben lehet használni a már meglévő csatornahálózatokat, de szükséges új csatornákat is létesíteni. A folyókból érkező vizet – a csapadékvízzel együtt – víztározókba vezetik, amelyek lakossági célokat is szolgálhatnak majd. A projekt fő célkitűzése a gazdálkodás feltételeinek és a térség ökológiai állapotának javítása, vagyis a termésátlagok növelése mellett az élővilág is gazdagodhat a projekt révén. A vízutánpótlás és a vízvisszatartás bizonyos értelemben öngerjesztő folyamat: visszahat a mikroklímára, enyhítve a száraz, aszályos időszakokat, javítva egyúttal a lakosság életminőségét is. A fejlesztést több ütemben hajtják majd végre. A megvalósítás a jelenlegi, 2027-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban várható a pályázati forrásoktól függően.

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO