Feltárulnak a homokba zárt kincsek

Vármegyénk értékei épülő Bács-Kiskun két folyó közt szabadidő

Korábbi ismereteinkkel szemben az Árpád-korban nemcsak Magyarország, hanem az egész Duna–Tisza köze kifejezetten virágzó térség volt. Ezt az aranykort és az ennek véget vető tatár pusztítást mutatja be egyedülálló módon a márciusban megnyílt Aranymonostor Látogatóközpont Bugacon.

Több mint tíz éve kezdődtek azok arégészeti feltárások az egykori Pétermonostora területén, amelyek egy monostor romjait, Európában is ritkaságnak számító  incseket és egy korabeli falu nyomait hozták felszínre. A leletekből egyértelműen kitűnik, hogy a térségben virágzó gazdasági, kulturális élet zajlott komoly  ülföldi kapcsolatokkal. ,indennek a tatár hordák pusztítása vetett véget: a tragédiát drámai részletességgel tárták fel a régészek az elmúlt években. Az  redményekre alapozva született meg az Arany Monostor látogatóközpont létrehozásának ötlete. A márciusban átadott létesítmény minden korábbinál izgalmasabb módon mutatja be az Árpád-kort. A látogatók megcsodálhatják a 800 éves kincseket, betekinthetnek – virtuális és valós séta keretében –  Pétermonostora egykori életébe, vagy sétálhatnak a Szerzetesek kertjének fűszer- és gyógynövényei között.

 

„A látogatóközpont létrejötte mérföldkőnek  ekinthető Bács-Kiskun vármegye turizmusában. A pontszerű turisztikai fejlesztések nehezen tudnak azonban helytállni a mai kihívások között, ezért térségben és  álózatban gondolkozunk a vármegye turisztikai szolgáltatóival. A fő célunk, hogy azok, akik Bács-Kiskunba látogatnak, a Duna–Tisza köze minél több értékét  elfedezzék, és minél több napot töltsenek itt” – fogalmazott Szabó László, Bugac polgármestere. Az Arany Monostor látogatóközpontról bővebben az aranymonostor. hu weboldalon tájékozódhat. 

 

További híreink

Ballószög

2024. 05. 16.

Lezajlott a vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő

2024. május 13-án hétfőn tartotta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a „Nemzeti értékek versenye 2024” ifjúsági vetélkedő döntőjét Ballószögön a Faluházban.

2024. 05. 16.

[ Ballószög ]

2024. 05. 16.

Német népviseletre pályázhatnak

Az önkormányzat támogatni kívánja 2024-ben is a teljes autentikus magyarországi német (lehetőleg bácskai) népviselet, illetve a viselet egy vagy több elemének megvásárlását.

2024. 05. 16.

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Nemesnádudvar

2024. 05. 08.

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron. 

2024. 05. 08.

[ Nemesnádudvar ]

Design by WEBORIGO