Ez vár az önkormányzatokra a választást követően

Várhatóan június 9-én kerül sor Magyarországon az önkormányzati választásokra – erősítette meg dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a tiszakécskei polgármesteri fórumon múlt héten. 

Az államtitkár kiemelte: a tavalyi alaptörvénymódosítás értelmében az EP-választással egyidőben kerül sor Magyarországon az önkormányzati választásokra – ez június második hétvégéjére esik, vagyis várhatóan június 9. lesz a hazai dátum. 

 


Érdekes helyzetet eredményez, hogy a jelenleg hivatalban lévő polgármesterek és a képviselők mandátuma szeptember 30-ig tart, és az újonnan megválasztott képviselők csak október 1-vel lépnek hivatalba. Az államtitkár szerint ennek ellenére nem beszélhetünk átmeneti időszakról az önkormányzati munkában, és bár sokakban felmerül, hogy a választás eredményeinek ismeretében a településvezetők „esetlegesen olyan dolgokat tesznek meg vagy nem tesznek meg, ami a későbbiekben veszélyezteti az önkormányzatok működést”, dr. Dukai Miklós nem tart ettől, ugyanis megfelelő jogi környezet szab határt a településvezetői feladatvégzésnek. 

 

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az önkormányzatok jövőre a központi költségvetésben meghatározott 1050 milliárd forinton felül számíthatnak támogatásra a 83 milliárd forintos rezsivédelmi alapból, valamint plusz forrásra a minimálbér és a garantál bérminimum emelése kapcsán; továbbá az olyan pályázati lehetőségek is elérhetők maradnak, mint a szociális tüzelőanyag támogatás, a rendkívüli működési támogatás vagy a vis maior források.

 

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO