Ez vár az önkormányzatokra a választást követően

Várhatóan június 9-én kerül sor Magyarországon az önkormányzati választásokra – erősítette meg dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a tiszakécskei polgármesteri fórumon múlt héten. 

Az államtitkár kiemelte: a tavalyi alaptörvénymódosítás értelmében az EP-választással egyidőben kerül sor Magyarországon az önkormányzati választásokra – ez június második hétvégéjére esik, vagyis várhatóan június 9. lesz a hazai dátum. 

 


Érdekes helyzetet eredményez, hogy a jelenleg hivatalban lévő polgármesterek és a képviselők mandátuma szeptember 30-ig tart, és az újonnan megválasztott képviselők csak október 1-vel lépnek hivatalba. Az államtitkár szerint ennek ellenére nem beszélhetünk átmeneti időszakról az önkormányzati munkában, és bár sokakban felmerül, hogy a választás eredményeinek ismeretében a településvezetők „esetlegesen olyan dolgokat tesznek meg vagy nem tesznek meg, ami a későbbiekben veszélyezteti az önkormányzatok működést”, dr. Dukai Miklós nem tart ettől, ugyanis megfelelő jogi környezet szab határt a településvezetői feladatvégzésnek. 

 

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az önkormányzatok jövőre a központi költségvetésben meghatározott 1050 milliárd forinton felül számíthatnak támogatásra a 83 milliárd forintos rezsivédelmi alapból, valamint plusz forrásra a minimálbér és a garantál bérminimum emelése kapcsán; továbbá az olyan pályázati lehetőségek is elérhetők maradnak, mint a szociális tüzelőanyag támogatás, a rendkívüli működési támogatás vagy a vis maior források.

 

További híreink

Kiskőrös

2024. 06. 23.

Kiskőrösi lány lett Magyarország Szépe

A kiskőrösi Katzenbach Andrea nyerte a Miss World Hungary Magyarország Szépe versenyt! A 23 éves, kiskőrösi közgazdász, grafikus és webdesigner végzettségű győztes egy éven át viselheti a Magyarország Szépe címet, és képviselheti az országot a nemzetközi Miss World világdöntőn.

2024. 06. 23.

[ Kiskőrös ]

2024. 06. 20.

Ők képviselik a nemzetiségeket Bács-Kiskunban

Csütörtökön a kecskeméti Megyeházán vehették át megbízóleveleiket a vármegyei nemzetiségi önkormányzati képviselők dr. Jobbágy Lajostól, a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökétől.

2024. 06. 20.

2024. 06. 19.

Átvették megbízólevelüket a vármegyei képviselők

A Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlésbe bekerült képviselők kedden a kecskeméti Megyeházán vehették át megbízóleveleiket dr. Jobbágy Lajostól, a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökétől.

2024. 06. 19.

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

Design by WEBORIGO